Efter landbrugspakken: Færre danskere er kritiske over for miljølempelser

MÅLING: Antallet af danskere, der er imod at lempe på miljøreglerne, er faldet fra 50 procent i september til 42 procent nu. Det viser en ny måling. Det tyder på, at landbrugspakken ikke har været katastrofal for landbrugets image, siger professor.

Færre danskere er skeptiske over for lempelser i miljøreglerne nu, end før landbrugspakken blev vedtaget, viser ny måling fra Norstat.
Færre danskere er skeptiske over for lempelser i miljøreglerne nu, end før landbrugspakken blev vedtaget, viser ny måling fra Norstat.Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

“Vores image har virkelig, virkelig lidt skade de seneste to uger.”

Sådan lød det fra direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i et interview til Berlingske i februar. Vurderingen faldt midt i det kaotiske forløb efter vedtagelsen af den landbrugspakke, der endte med at medføre en regeringskrise, trusler om valgudskrivelse og endelig miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) afgang.

Men skaden på landbrugserhvervets image er ikke nødvendigvis så alvorlig, som Karen Hækkerup frygtede.

I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget svarer 42 procent af danskerne, at de er imod lempelser i miljøreglerne for at forbedre landbrugets konkurrenceevne. 36 procent er tilhængere af miljølempelser.

Selvom kritikerne af miljølempelserne udgør et flertal af danskerne, så er der faktisk kommet færre af dem, efter landbrugspakken er blevet behandlet og vedtaget i Folketinget. I en lignende måling, som Altinget foretog i september 2015, var der nemlig hele 50 procent af de adspurgte, der var modstanderne af at lempe miljøreglerne.

Landbrugspakken har dermed ikke betydet, at der i befolkningen er kommet større generel modstand mod landbrugets politiske ønsker. Tværtimod.

Landsbrugspakke er ikke en image-katastrofe
Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab på Aalborg Universitet, understreger, at man ikke kan slutte ud fra målingen, at landbrugets image overhovedet ikke har taget skade. Han peger på, at nogle af dem, der i forvejen var skeptikere over for miljølempelser, kan være blevet endnu mere negativt stemt over for landbruget – og landbrugets organisationer - efter landbrugspakkens vedtagelse.

”Ud fra tallene kunne man næsten være fristet til at sige, at landbrugets image var forbedret, men det ville jeg være meget forsigtig med”, siger Jørgen Goul Andersen.

”Men det ser bestemt ikke ud til, at landbrugspakken har været katastrofal for erhvervets omdømme.”

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Fakta om undersøgelsen
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 7.-11. april 2016.

Sådan har vi spurgt
"Politikerne har lempet på miljøreglerne for at forbedre landbrugets konkurrenceevne. Var det efter din mening rigtigt eller forkert at lempe miljøreglerne?"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00