Fagforbund efter slagterifyringer: Landbruget lover politikerne at holde på danske arbejdspladser, men de holder det ikke

Slagterimedarbejdernes fagforbund går til hårdt angreb på Landbrug & Fødevarer efter fyringerne i Danish Crown. Erhvervsorganisationen lever ikke op til landbrugets forpligtelser i de politiske aftaler og risikerer nu at miste "politisk goodwill," lyder det. Fyringerne skyldes krigen i Ukraine, mener L&F.

Danish Crown måtte i sidste uge afskedige 350 medarbejdere på slagterierne i Ringsted og Sæby.
Danish Crown måtte i sidste uge afskedige 350 medarbejdere på slagterierne i Ringsted og Sæby.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Landbrug & Fødevarer gambler med egen troværdighed og landbrugets ”politiske goodwill” på Christiansborg.

Gennem flere år har politikerne lyttet til den magtfulde erhvervsorganisations krav om gode rammevilkår, men ude i virkeligheden har landbruget ikke selv formået at sikre danske arbejdspladser i følgeerhvervene.

Hvis Landbrug & Fødevarer ikke er i stand til at sikre beskæftigelsen og dermed deres del af aftalerne, vil politikere miste lysten til at tale med Landbrug & Fødevarer.

Jim Jensen
Næstformand, Fødevareforbundet NNF

Sådan lyder den hårde kritik nu fra Fødevareforbundet NNF, efter 350 medarbejdere på Danish Crowns slagterier i Sæby og Ringsted blev fyret i sidste uge.

”Den enkelte landmand er ikke forpligtet af det, som politikerne forhandler med Landbrug & Fødevarer. Og hvis Landbrug & Fødevarer ikke er i stand til at sikre beskæftigelsen og dermed deres del af aftalerne, vil politikere miste lysten til at tale med Landbrug & Fødevarer,” siger næstformand Jim Jensen.

Han henviser til, at der fra politisk side er blevet taget mange hensyn til landbruget i forbindelse med den løbende regulering af erhvervet i de seneste mange år.

De hensyn er bare ikke blevet vekslet til arbejdspladser, konstaterer fagforbundet, der blandt andet repræsenterer ansatte på danske slagterier.  

”Der bliver færre og færre slagteriarbejdere i Danmark, og med udmeldingerne i Ringsted og Sæby kan man også se konturerne til, at det ikke er slut endnu,” siger Jim Jensen og fortsætter:

”Det er ikke lykkedes Landbrug & Fødevarer at få de danske landmænd til at arbejde med på fortællingen om, at danske landbrug bidrager til at sikre danske arbejdspladser. Den erkendelse og realisme bør politikere og vi som fagforbund nok bare have med os fremover.”

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00