Sandra Elisabeth Skalvig
 svarer 
Christina Egelund

Hvad er årsagen til, at udgifterne til su-handicaptillæg steg fra 2021 til 2022, mens antallet af modtagere af su-handicaptillæg faldt? 

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Uddannelses- og Forskningsudvalget, Spørgsmål 220

Vil ministeren redegøre for årsagen til, at udgifterne til su-handicaptillæg steg i perioden fra 2021 til 2022, mens antallet af modtagere af su-handicaptillæg faldt? Der henvises til ministerens svar på UFU alm. del – spørgsmål 146.

Svar fra onsdag den 13. marts 2024

Efter SU-reglerne er det en betingelse for at modtage et SU-handicaptillæg, at den studerende har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der giver den studerende meget betydelige begrænsninger i evnen til at påtage sig et erhvervsarbejde. SU-handicaptillægget kan enten tildeles varigt, så det gælder hele uddannelsesperioden, eller midlertidigt, så det gælder for en begrænset periode.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som administrerer SU-handicaptillægs-ordningen, kan tildele tillægget i en tidsbegrænset periode, hvis betingelserne for tillægget er opfyldt, men styrelsen på tidspunktet for afgørelsen ikke kan vurdere, om funktionsnedsættelsen vil blive bedre med tiden, enten som følge af ordineret behandling eller af sig selv. Tildeling af SU-handicaptillæg beror på et individuelt skøn i hver enkelt sag, hvorfor længden på det midlertidige SU-handicaptillæg også vil variere.

De offentlige udgifter til udbetalt SU-handicaptillæg steg fra 2021 til 2022, mens antallet af modtagere faldt, da det gennemsnitlige antal måneder på et år, hvor de studerende modtog handicaptillæg, steg. I 2021 modtog de studerende i gennemsnit handicaptillægget i 8,4 måneder, mens de studerende i 2022 modtog tillægget i 9,2 måneder, jf. tabel 1.

Stigningen er drevet af et øget antal gennemsnitligt tillægsklip til støttemodtagere på de videregående uddannelser, jf. tabel 1.

Da satsen for handicaptillæg er fast 1 følger udviklingen i de offentlige udgifter til udbetalt SU-handicaptillæg antallet af handicaptillæg-årsværk, der svarer til 12 mdr. med SU-handicaptillæg, snarere end antallet af modtagere af SU13. Satsen for SU-handicaptillæg til videregående uddannelser var 9.099 kr., mens den var 5.707 kr. til erhvervsuddannelser i 2022.

Stigningen i det gennemsnitlige antal måneder med SU-handicaptillæg til studerende på videregående uddannelser kan bl.a. skyldes udviklingen i sagsbehandlingstiden til videregående uddannelser. Det skyldes, at ansøgere, der søger sidst på året i 2022 og ikke får behandlet deres ansøgning om SU-handicaptillæg i det indeværende år, ikke indgår i opgørelsen. Disse ansøgere vil kun få tildelt SUhandicaptillægget i få måneder af 2022 og ville derfor trække det gennemsnitlige antal måneder med SU-handicaptillæg ned i 2022, hvis de indgik i opgørelsen.

0:000:00