Ny melding fra EU-domstolen kan tvinge fagforeninger til at ophæve aldersgrænser

Flere fagforeninger har vedtaget, at den valgte ledelse ikke må være ældre end folkepensionsalderen. Men det er ulovlig aldersdiskrimination, lyder det fra EU-domstolens generaladvokat. Udtalelsen kommer som led i en langvarig retssag ved domstolen, der ventes klar med en endelig afgørelse om senest et halvt år.  

Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, tog som den fagforeningernes aldersgrænser til retten. Den principielle sag prøves nu ved EU-domstolen, som nærmer sig en endelig afgørelse.
Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, tog som den fagforeningernes aldersgrænser til retten. Den principielle sag prøves nu ved EU-domstolen, som nærmer sig en endelig afgørelse.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Store fagforeninger som HK, FOA og 3F har længe kæmpet mod aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, men risikerer nu selv at blive kendt skyldige i netop det.

Det er i hvert fald ifølge en ekspert et sandsynligt scenarie efter EU-domstolens generaladvokat har konkluderet, at det er ulovlig forskelsbehandling, når de i dag afholder deres valgte ledere, herunder formænd og næstformænd, fra at fortsætte i rollen efter folkepensionsalderen.   

"Hvis EU-Domstolen følger generaladvokatens udtalelse, vil det med stor sandsynlighed betyde, at fagforeningerne bliver tvunget til at fjerne aldersgrænsen i vedtægterne. Det vil også få betydning for andre lønnede stillinger, hvor man er valgt, fx bestyrelsesformænd,” siger professor i arbejdsret på Københavns Universitet, Jens Kristiansen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00