Debat

Vikarbureau: Det danske arbejdsmarked har stor gavn af vikarbranchen

På trods af et dårligt ry spiller vikarbranchen en vigtig rolle på det danske arbejdsmarked. Det giver nemlig mange ledige en mulighed for at bevæge sig ind på arbejdsmarkedet, skriver Morten Højbjerg.

Coronakrisen har vist os, hvor vigtig vikarbranchen er for det danske arbejdsmarked, mener Morten Højbjerg.
Coronakrisen har vist os, hvor vigtig vikarbranchen er for det danske arbejdsmarked, mener Morten Højbjerg.Foto: Lars Helsinghof
Morten Thune Højberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag komplimenterer vikarbureauerne i den grad den danske arbejdsmarkedsmodel. Det er en gevinst for både lønmodtager og arbejdsgivere på et arbejdsmarked, der i stigende grad vil omfatte projektansættelser.

Jeg er stor fortaler for den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdsgivere skal sikre ordentlige forhold for arbejdstagerne.

Det er noget, som vi i vikarbranchen har kæmpet for igennem snart mange år, hvilket der også blev sat en tyk streg under i forbindelse med vikarlovens tilblivelse i 2013.

Omstændighederne for vikarbranchen har ændret sig
Kort fortalt stadfæstede vikarloven, at vikarbureauer som vores som udgangspunkt skal følge gældende overenskomster i markedet for således at sikre, at vikarerne får det mest gunstige udgangspunkt for deres arbejde på lige fod som det faste personale. 

Inden vikarloven fandtes der en række lykkeriddere og brodne kar i markedet, og de skabte bestemt ikke altid de bedste betingelser for vikarerne og fulgte ikke de gældende overenskomster og så videre.

Selv om disse virksomheder nu er forsvundne, har de sat et brændemærke på branchen med deres opførsel – og det i en grad hvor enkelte politikere og opinionsdannere stadig ønsker at rette fokus på vikarbranchens ”dårlige vilkår”.

Men lad mig slå fast – de vikarbureauer, som er underlagt enten Dansk Industri eller Dansk Erhverv, overholder naturligvis gældende lovgivning og bakker op omkring den danske model, herunder markedets gældende overenskomster.

Og det er lodret forkert, når enkelte bruger betegnelser som ”social dumping” om dette vigtige arbejde – for det er langt fra sandheden. For hvad bidrager vikarbureauerne egentlig med i forhold til den danske arbejdsmarkedsmodel?

Vikarjobs er vigtige i krisetider
Et rigtig godt eksempel er den situation, som vi står i nu med pandemi og sygdom.

Rigtig mange mennesker har mistet deres job i løbet af det seneste år, men en stor del af disse har faktisk styret uden om offentlig forsørgelse ved at tage vikarjob for eksempel inden for testcentre, smitteopsporing, e-handel.

Begrebet ”agilitet” er et af de meste brugte ord på arbejdsmarkedet lige nu, og det dækker over, at hvis virksomhederne skal gøre sig konkurrencedygtige, så skal de også kunne omstille sig lynhurtigt.

Det kan blandt andet lade sig gøre ved at lade medarbejderstaben bestå af både fleksibelt og fast personale.

Det har vi også oplevet nødvendigheden af i kølvandet på coronakrisen, og det er helt sikkert også den vej, virksomhederne vil bevæge sig fremadrettet.

Rigtig mange mennesker har mistet deres job i løbet af det seneste år, men en stor del af disse har faktisk styret uden om offentlig forsørgelse ved at tage vikarjob for eksempel inden for testcentre, smitteopsporing, e-handel.

Morten Højbjerg
Administrerende direktør i Moment og bestyrelsesformand for Vikarbureauernes Brancheforening

Når et vikarbureau i løbet af 24 timer kan mønstre 300 personer, som vi eksempelvis gjorde i forbindelse med smitteopsporing, så illustrerer det tydeligt, hvor vigtig en funktion, branchen har på det danske arbejdsmarked.

Dimittender kommer hurtigere i arbejde
Dimittend-ledigheden har i snart mange år udgjort et stort problem og en økonomisk byrde for samfundet.

Ikke nok med at samfundet har postet mange uddannelseskroner i de studerende, men hvis de derudover ender op i ledighed, så er det svært at se fornuften med de udgifter.

Ofte bliver dimittenden mødt med job-afslag, der handler om manglende erfaring - men hvordan får man denne erfaring som nyuddannet?

Rigtig mange vælger i den forbindelse at gå vikarvejen for at få forskellige jobs på CV’et, og det er en metode til at få en fornemmelse af arbejdsmarkedet, inden man slår ind på karrierevejen for til sidst at ende i drømmejobbet.

Er du over 50 og har mistet jobbet, så kan det være en kæmpe udfordring at finde tilbage på arbejdsmarkedet.

For man ender hurtigt i kategorien ”det grå guld”, som mange hylder, men som færre vil have noget med at gøre.

Men det kan du ændre på ved at komme ind på en arbejdsplads og bevise dit værd, og netop det har du i den grad mulighed for som vikar. Mange seniorer bruger vikarvejen til at finde tilbage til arbejdsmarkedet. 

Minoritetsgrupper får nye muligheder
Der findes i dag en række minoritetsgrupper, som i høj grad står uden for det danske arbejdsmarked, og som har svært ved at finde fodfæste på det punkt. For eksempel er det en del personer med en anden etnisk herkomst.

Men hvor virksomhederne tydeligvis er skeptiske i forhold til at fastansætte visse minoritetsgrupper, ser det ganske anderledes ud hos vikarbureauerne, og netop derfor tager mange minoritetsgrupper den vej ind på arbejdsmarkedet.

Her får de muligheden for at bevise deres værd og på den måde ende med tilbud om fastansættelse, hvis de vel og mærke ønsker det, for blandt den gruppe er der også en del, der foretrækker det fleksible vikarliv med de skiftende opgaver.

Og dette er blot nogle at de eksempler, der findes lige nu og her, og så har vi slet ikke set ind i fremtiden, hvor projektansættelser ifølge alle prognoser vil blive mere reglen end undtagelsen.

Læs også

Så kære vikarbureau-skeptikere, lad os vende kasketten og se på, hvordan vikarbranchen på en positiv måde komplimenterer den danske arbejdsmarkedsmodel.

Vi er klar over, at der tidligere har været brodne kar i branchen, men det skal ikke komme dem, som arbejder seriøst og med ordentlige forhold for de ansatte, til skade. Hverken arbejdsgivere eller lønmodtagere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00