13 nedslag: Sådan har vælgerne flyttet sig

VÆLGERVANDRINGER: Siden valget i 2011 har mange vælgere flyttet sig. Læs her 13 nedslag i, hvordan kvinder, unge og arbejdere har bevæget sig.

DF henter stemmer fra alle andre partier, viser analyser af vælgervandringerne.
DF henter stemmer fra alle andre partier, viser analyser af vælgervandringerne.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Anders Jerking

Ved valget i 2011 blev Venstre største parti, mens Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister. Nu peger målingerne på, at Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister, mens S bliver største parti.

Med udgangspunkt i professor Søren Risbjerg-Thomsens analyser af vælgervandringer opridser Altinget 13 punkter, hvor vælgerne har flyttet sig.

1. Mændene er blevet mere blå
Hvis Lars Løkke igen bliver statsminister, er det ikke mindst på grund af opbakningen fra de mandlige vælgere. 60 procent af mændene vil stemme på partier i blå blok. I 2011 stemte 54,1 procent af mændene på blå blok.

2. Kvinderne er igen blevet røde
Et lille flertal af de kvindelige vælgere vil igen stemme på et parti i rød blok, viser Risbjergs analyser af vælgervandringer. Ved valget i 2011 stemte 53,9 procent af kvinderne på partier i rød blok, men i store dele af valgperioden har der været blåt flertal blandt kvinderne.

Fakta
Sådan har vi gjort
Nedslagene i vælgervandringerne bygger på analyser foretaget for Altinget af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.  Analyserne er baseret på over 150.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til udgangen af marts 2015. 

3. S er størst blandt kvinder
Socialdemokraterne er nu det største parti blandt de kvindelige vælgere. Ved valget i 2011 var Venstre en anelse større end S blandt kvinderne.

4. Mænd foretrækker DF og V
I 2011 var Venstre det største parti blandt de mandlige vælgere. Siden er V gået tilbage og Dansk Folkeparti markant frem. Det betyder, at V og DF nu deles om pladsen som mændenes favorit-parti.

5. LA går frem – men kun blandt mænd
Ved sidste valg fik Liberal Alliance 7 procent af de mandlige stemmer, men kun 3,3 procent blandt kvinderne. Siden er opbakningen vokset blandt mænd, mens andelen af kvinde-stemmer står stille.

6. De unge er blevet blå
I 2011 stemte et lille flertal af de 18-24-årige på rød blok. Nu er der markant blåt flertal. Venstre er det markant største parti i aldersgruppen og tiltrækker hver fjerde stemme.

7. S er størst blandt pensionister
Mens S har dårligt fat i de unge, er partiet blevet størst blandt vælgere over 65 år. I 2011 indtog Venstre den plads. Løkke kan dog glæde sig over, at der stadig er massivt blåt flertal blandt 65+-vælgerne.

8. Arbejdere er stormet til blå blok
Mens rød blok i 2011 havde flertal blandt arbejdervælgere, vil seks ud af ti arbejdere nu stemme blåt. Det skyldes især en massiv vælgerflugt fra S til DF. I 2011 var S størst blandt arbejderne. Den position sidder DF nu på, mens Venstre indtager andenpladsen.

9. DF sluger stemmer fra alle
DF står i målingerne til at blive valgets store vinder. I 2011 fik DF 12,8 procent af stemmerne. I det seneste Risbjerg-snit står DF til 18,9 procent. En fremgang på 12 mandater. Thulesen Dahl trækker stemmer fra alle partier, men DF har taget flest vælgere fra Venstre, sofaen og Socialdemokraterne.

10. EL stjæler stemmer i rød blok
Enhedslisten står også til fremgang – om end fremgangen næppe bliver så stor, som målinger i løbet af valgperioden har vist. Enhedslistens vælgere kommer især fra SF, men S afleverer også stemmer til Johanne & Co.

11. Radikale taber vælgere
Radikale fik med Vestager i spidsen et flot valg i 2011 med 9,2 procent af stemmerne. Nu står partiet til 5,8 procent i seneste Risbjerg-snit. Radikale har især afleveret stemmer til S.

12. Venstres tabte stemmer bliver i blå blok
Venstre var i 2011 det største parti, men partiet står i det seneste Risbjerg-snit til at gå tilbage fra 26,7 procent til 22,5 procent. Et tab på fire mandater. Venstres vælgere er helt overvejende gået til DF, men også LA har haft tilgang af tidligere V-vælgere.

13. Pape tiltrækker ikke nye vælgere
Konservative fik i 2011 et katastrofevalg, og partiets nye leder, Søren Pape, har ikke skaffet fremgang. Konservative har i målingerne afleveret vælgere til DF, men også til Venstre.

Læs meget mere om vælgervandringer i de næste uger på Altinget: christiansborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00