EU-dom sår tvivl om udelukkelse af homoseksuelle bloddonorer

DOM: Det kan være berettiget permanent at udelukke mænd, der har sex med andre mænd, fra at give blod på grund af fare fra hiv-smitte, men kun hvis der ikke findes effektive værktøjer til screening af blod og donorer, lyder det fra EU-Domstolen.

Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s dommere i Luxembourg rokker ved den danske praksis om permanent at udelukke mænd, der har eller har haft sex med andre mænd, fra de danske bloddonorkorps.

I en ny dom fra EU-Domstolen lader de forstå, at der kan være grund til permanent at holde mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd, borte fra blodbankerne.

Men de nationale myndigheder skal kunne fastslå, at den gruppe har større risiko for at påføre sig smitsomme sygdomme som for eksempel hiv. Dertil kommer, at de skal kunne godtgøre, at der ikke findes effektive værktøjer til screening af blod eller mindre bebyrdende metoder, der kan sikre modtagerne lige så godt.

Kan det ikke godtgøres, er der tale om forskelsbehandling på grund af seksuel orientering.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nej
Sagen er opstået, efter en fransk mand har indbragt de nationale myndigheder for retten for at få afprøvet princippet. Men samme praksis eksisterer i en række EU-lande, herunder Danmark.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer til danske bloddonorer står der i dag, at du ”ikke må give blod, hvis du på et tidspunkt i dit liv som mand har haft seksuel kontakt med en anden mand”.

Hos AIDS-Fondet, der støtter forskning i og oplysning om hiv og AIDS, er holdningen, at man bør afskaffe det permanente forbud.

”Bøsser og biseksuelle mænd skal behandles på lige fod med alle andre. Det vil sige, at de såvel som andre skal have mulighed for at svare på spørgsmål om deres risikoadfærd. Det vil betyde, at det ikke er seksuel orientering, men seksuel adfærd, der skal danne baggrund for karantæne i en kortere eller længere periode,” skriver administrerende direktør Klaus Legau i en kommentar til Altinget.

”Vi underkender ikke, at der er grund til at have særlig fokus på sex mellem mænd, da det statistisk er her, størstedelen af hiv-smitte sker. Men det skal ske i en screeningproces på samme måde, som det foregår med andre højrisikogrupper,” siger han og peger på borgere fra lande med store forekomster af hiv og hepatitis og på folk med en konkret seksuel adfærd.

Enkelte lande i EU har i dag allerede lempet på kravene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00