Vælgerne siger nej til kørekort til 17-årige

MÅLING: Et klart flertal af danskerne er imod regeringens planer om at lade 17-årige få kørekort, viser meningsmåling. Det er ellers en god idé, mener Venstre, mens Enhedslisten frygter for trafiksikkerheden.

Forslaget om kørekort til 17-årige skal ifølge Venstre sikre færre dødsfald på de danske landeveje.
Forslaget om kørekort til 17-årige skal ifølge Venstre sikre færre dødsfald på de danske landeveje.Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

63 procent.

Så stor andel af danskerne siger nej til, at 17-årige kan få kørekort til bil. Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget (se figur nedenfor). 

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om et 3-årigt forsøg, hvor 17-årige kan få kørekort til bil. Det er dog betinget af, at der er en erfaren bilist til stede i bilen, indtil den unge fører er fyldt 18 år.

Men ifølge 63 procent af danskerne er det en dårlig idé. Blot 28 procent bakker op, mens 10 procent svarer ved ikke.

Det glæder mig, at danskerne er så fornuftige.

Henning Hyllested (EL)
Transportordfører

Opbakningen er lavest hos rød bloks vælgere, hvor 69 procent er imod. Men også blandt borgerlige er der markant modstand. 60 procent er her modstandere af forslaget.

Da Venstre var i opposition til SR-regeringen, præsenterede man sammen med resten af blå blok netop forslaget om at give 17-årige mulighed for kørekort. Her lød det også, at det er en betingelse, at vedkommende har en erfaren bilist med sig i bilen. Indtil man er fyldt 18. En erfaren bilist bliver i øvrigt defineret som en person, der har haft kørekort i mindst 10 år, og som ikke har domme for spritkørsel eller grove overtrædelser af færdselsloven.

(Artiklen fortsætter under figuren)


Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 21 .- 24. august 2015. Se mere data om målingen her.

V vil kommunikere bedre
Danskernes skepsis over for forslaget får ikke Venstre til at ryste på hånden. Partiets transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ser i stedet modstanden som et udtryk for, at forslaget skal kommunikeres bedre.

”Målet er jo at redde menneskeliv og at undgå alvorlige ulykker. Og vi ved, at det har virket i Tyskland. Men det har vi nok ikke fået kommunikeret ordentligt ud endnu,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han fastholder, at der ikke er grund til bekymring. Dels bygger forslaget på erfaringer fra andre lande, og dels er der i første omgang tale om en forsøgsordning.

Kristian Pihl Lorentzen er alligevel ikke synderligt overrasket over danskernes skepsis:

”Det ligger ikke til danskerne at køre bil som 17-årig, selvom det jo er helt naturligt i Sverige, England og USA. Derfor er der nok en sund skepsis i befolkningen. Men vi gør det også kun, fordi vi kan se, at det har haft en positiv effekt uden for landets grænser,” siger Kristian Pihl Lorentzen, der forventer, at forslaget vil træde i kraft i 2016. 

EL frygter for sikkerheden
I Enhedslisten er man modstander af regeringens planer. Transportordfører Henning Hyllested (EL) er bestemt ikke overbevist om, at ordningen vil forbedre sikkerheden. Snarere tværtimod:

”Hvis du sænker aldersgrænsen til 17 år, så får du jo flere unge mennesker ud på vejene. Det er en dårlig idé, som alt andet lige vil gå ud over trafiksikkerheden,” siger han og fortsætter:

"Så det glæder mig, at danskerne er så fornuftige."

Læs hele artiklen på Altinget: transport (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

0:000:00