Ældre Sagen i oprør over lønsmæk til seniorjobbere

2025-PLAN: Regeringen undergraver aftalesystemet ved at afskaffe overenskomstløn til ansatte i seniorjob, mener Ældre Sagen og AK-Samvirke. Forslaget vil skrælle gennemsnitligt 8.500 kr. af månedslønnen for personer i seniorjob, viser opgørelse.

Bjarne Hastrup ved et tidligere møde med statsministeren. Nu er Ældre Sagens direktør mildest talt ikke imponeret over regeringens planer om at ændre betingelserne for seniorjob. 
Bjarne Hastrup ved et tidligere møde med statsministeren. Nu er Ældre Sagens direktør mildest talt ikke imponeret over regeringens planer om at ændre betingelserne for seniorjob. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Søren Elkrog FriisFrederik Tillitz

De omkring 4.000 danskere, som er ansat i seniorjob i kommunerne, er så godt lønnede, at det kniber med motivationen til at finde et ordinært job.

Det mener regeringen, som i forbindelse med 2025-planen foreslår, at personer, som ansættes i seniorjob fra starten af 2017 og frem, modtager løn svarende til højeste dagpengesats.

Det vil betyde en gennemsnitlig lønnedgang på 8.500 kroner, viser er opgørelse, som Altinget har lavet på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Ældre Sagen er i forvejen ikke begejstrede for regeringens forslag om at hæve pensionsalderen, men betegner forslaget om at ændre betingelserne for seniorjob som "virkelig dumt".

Seniorjob har fungeret som alibi for andre stramninger. Så regeringens forslag forekommer helt urimeligt

Verner Sand Kirk
Adm. direktør, AK-Samvirke

Direktør Bjarne Hastrup understreger, at muligheden for at få seniorjob på rimelige vilkår blev opfundet som plaster på såret, da et bredt flertal i Folketinget i forbindelse med Velfærdsreformen i 2006 vedtog en udfasning af efterlønnen.

"Nu løber regeringen fra det historiske grundlag. Det kan man simpelthen ikke være bekendt," siger han.

Alibi for andre stramninger
Fra AK-Samvirke lyder også hård kritik af forslaget.

Ifølge direktør Verner Sank Kirk har seniorjob udgjort en væsentlig faktor, da folk skulle vurdere, om de skulle melde sig ud af efterlønsordningen eller ej.

"Seniorjob har fungeret som alibi for andre stramninger. Så regeringens forslag forekommer helt urimeligt," siger han.

Seniorjobordningen gælder for personer, som er berettiget til efterløn og har opbrugt den to-årige dagpengeperiode, når der er fem år eller mindre til efterlønsalderen.

Lever man op til betingelserne, er kommunen forpligtet til at ansætte personen til overenskomstmæssig løn.

Lønforskel på 22.000
For de højest lønnede seniorjobbere vil regeringens forslag betyde en lønforskel på 22.000 kroner om måneden. Kommunen vil i stedet kunne nøjes med at betale seniorjobberen knap 18.000 kroner i månedsløn for et fuldtidsjob.

Bjarne Hastrup mener derfor, at regeringens forslag vil undergrave aftalesystemet.

"Det her er jo ikke Polen. Det er Danmark, hvor man arbejder på overenskomster – og det skal man selvfølgelig også på de offentlige ordninger," siger han. 

Ifølge regeringens beregninger vil et mindre attraktivt lønniveau i seniorjob øge den ordinære beskæftigelse med 750 personer. Sammenholdt med det lavere lønniveau for seniorjob vil det medføre en offentlig besparelse på mellem 100 og 250 millioner kroner årligt.

Kommuner og arbejdsgivere har gennem flere år talt for at afskaffe seniorjobordningen. Regeringens forslag møder dog modstand fra Dansk Folkeparti, som understreger, at der er tale om et rent Venstre-forslag. 

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked eller tegn gratis prøveabonnement her:

Dokumentation

Seniorjob

  • Seniorjobordningen gælder for personer, som er berettiget til efterløn og har opbrugt den to-årige dagpengeperiode inden for fem år inden efterlønsalderen.
  • Når en person henvender sig til kommunen, skal kommunen ansætte vedkommende i et seniorjob, uanset om kommunen har brug for det.
  • I 2025 brugte kommunerne 1,2 milliarder kroner på aflønning af personer i seniorjob – heraf var omkring en halv milliard tilskud fra staten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Verner Sand Kirk

Direktør, Danske A-Kasser
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00