2. december: Kirsten Brosbøl

JULEKALENDER: Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) gik ind i politik for at bekæmpe den globale ulighed, hun oplevede hos de kasteløse i Indien. Når hun kobler af, bruger hun tiden med sine børn.

Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget et interview med en folketingspolitiker. I dag er det miljøminister Kirsten Brosbøl (S).
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget et interview med en folketingspolitiker. I dag er det miljøminister Kirsten Brosbøl (S).Foto: Claus Bjørn Larsen
Simon Bohlbro

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg var meget internationalt engageret, da jeg var yngre. Efter gymnasiet var jeg ligesom de fleste andre ude at rejse, og jeg var i Indien med Mellemfolkeligt Samvirke. Her boede jeg en måned ude på landet i Tamil Nadu hos de kasteløse, hvor jeg var med til at plante træer. Det er et sted, hvor man får den globale ulighed lige i hovedet, og hvor man får de vilkår, som de fattigste kasteløse lever under i Indien, tæt ind på livet.

Det skærpede min politiske bevidsthed enormt, og det gjorde, at jeg besluttede at bruge mine kræfter på at skabe mere lighed globalt. Jeg ville bekæmpe de uretfærdigheder, jeg oplevede hos de kasteløse. Det vakte min sociale indignation, og det blev så til, at jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Min bedstefar. Han var lokalpolitiker for Venstre i Nørre Djurs Kommune og har siddet i byrådet deroppe hele min barndom. Han har lært mig rigtig meget om politik, og jeg har lært nogle gode fif og tricks - blandt andet værdien af et godt kompromis. At lave en aftale og stå på mål for upopulære beslutninger, det har jeg husket på, når jeg har været med til at træffe svære, men rigtige beslutninger.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg vil fremhæve Connie Hedegaard (K), der har gjort en stor indsats på det grønne område, og det er hun jo også internationalt anerkendt for. Hendes tid som EU-kommissær har tjent Danmark til ære.

Fakta
Kirsten Brosbøl 37 år og fra Odder. Hun er uddannet cand.scient.soc fra RUC i 2005 og har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne siden 2005.

I dag er hun miljøminister, en titel hun har haft siden 3. februar 2014.


Kilde: ft.dk

Er du i politik om fem år?
Jeg stiller op igen, og jeg håber meget, at regeringen får lov til at fortsætte, og at jeg kan få lov til at fortsætte det arbejde, jeg har taget hul på som miljøminister.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg har to små børn og bruger meget tid sammen med dem, og de kræver 100 procent. Jeg prøver at sikre, at jeg ikke skal arbejde, når jeg er sammen med dem. Jeg prøver også at få noget motion, så når jeg kan, træner jeg TRX, som er en form for styrketræning, hvor man bruger sig egen krop som vægt. Og så løber jeg indimellem, når jeg har muligheden for det.

 Jeg ville bekæmpe de uretfærdigheder, jeg oplevede hos de kasteløse. Det vakte min sociale indignation, og det blev så til, at jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet.

Kirsten Brosbøl (S)
Miljøminister

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det bliver ikke til noget skønlitteratur for tiden – kun børnebøger – med den store mængde læsestof, jeg hver dag har med hjem fra Miljøministeriet. Men jeg er meget vild med Khaled Hosseini og hans bog ”Under en strålende sol”. Den handler om kvinder i Afghanistan, og kvinders vilkår under Taleban. Den gjorde stort indtryk på mig, så ham er jeg meget begejstret for.

Har du et motto?
Nej, jeg synes, det er så svært med mottoer og slogans, det bliver nemt plat. Jeg har værdier, og for mig er særligt fællesskabet en stærk værdi. Det arbejder jeg målrettet med her i Miljøministeriet.

Hvad er den bedste politiske aftale du har været med til at lave?
Vi har lige lavet finanslovsaftale og deriblandt en grøn delaftale på en milliard kroner, som jeg er rigtig glad for.

Har du en favorit tv-serie?
Ja, og det er en comedy-serie. Når jeg skal koble helt af, ser jeg Modern Family, og vi har alle sæsonerne på dvd. Når jeg ser det, er jeg flad af grin, men udover det, ser jeg ikke fjernsyn – kun Ramasjang sammen med mine to drenge.

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2014?
Det er meget nemt at svare på. 3. februar 2014 kommer til at stå bøjet i neon for mig. Det var dér, jeg blev udnævnt til miljøminister. Det var en stor omvæltning for mig, men det var også en udfordring, som jeg med glæde tager på mig.

Hvad ser du mest frem til i 2015?
Jeg ser frem til, at regeringen forhåbentlig bliver genvalgt ved folketingsvalget, og jeg ser frem til at møde vælgerne. Jeg mener, at vi som regering har leveret et rigtigt godt resultat med at bringe Danmark gennem krisen med solidariteten i behold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00