Prismodtager: Tal direkte fra de indre organer

TING-PRISEN: Årets modtager af Altinget.dks Ting-Prisen mener, politikere undervurderer vælgerne, når de ikke taler lige ud af posen.
Den radikale leder Margrethe Vestager var på pletten med blomster til prismodtageren. - Vi er stolte over dig, sagde hun. I midten Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen, der motiverede Ting-Prisen 2008.
Den radikale leder Margrethe Vestager var på pletten med blomster til prismodtageren. - Vi er stolte over dig, sagde hun. I midten Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen, der motiverede Ting-Prisen 2008.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Ting-Prisen, der gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne, går i år til næstformanden i den radikale folketingsgruppe, Morten Østergaard.

Den 32-årige politiker, der kom i Folketinget i 2005, føjer sig dermed til en række af de mere etablerede navne, der hidtil har fået prisen: økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), i 2004, Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt i 2005, SF's formand Villy Søvndal i 2006 og formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard sidste år.

Bag Ting-Prisen, som uddeles af netavisen Altinget.dk, står en komité bestående af redaktør af specialmediet Journalisten Jakob Elkjær, chefredaktør, koncernchef Lisbeth Knudsen, politisk journalist Troels Mylenberg, kommunikationsdirektør Lars L. Nielsen og politisk redaktør, udgiver Rasmus Nielsen.

Komiteen begrunder valget af Morten Østergaard med, at han har markeret sig i sommerens og efterårets intense debat om EF-domstolens indflydelse på dansk udlændingepolitik. Han stod næsten alene som oppositionens frontfigur i debatten  (hele Rasmus Nielsens tale på vegne af komiteen og Morten Østergaards takketale gengivet nederst).

"Hér viste Morten Østergaard, at han er god til at pensle de radikale budskaber ud i et forståeligt sprog. Han taler energisk og engageret - og er lejlighedsvis oven i købet i stand til at udnytte sin humoristiske sans. Selv når han er i tv hver dag, forstår han at være frisk og på - og få sit budskab gennem skærmen. Dertil har han et menneskeligt overskud til altid at tale engageret, venligt, lyttende og ydende med enhver på sin vej. Vælgeren som ministeren."

<img align="left" src="@nyimg=3978@" /><br><i>

"Jeg tror, vælgernes evne til at gennemskue politikerne er stærkt undervurderet. Derfor skal der tales direkte fra de indre organer," sagde årets modtager af Ting-Prisen, 32-årige Morten Østergaard (R) ved receptionen i Altinget.dks lokaler på Gammel Strand i København. </i><p />

Morten Østergaard siger om sit forhold til kommunikation:

"For nylig sagde en fremtrædende Venstre-minister i tv, at 'vi er valgt til at tage hånd om befolkningens bekymringer'. Det er én tilgang og afføder én form for kommunikation. Min tilgang er en anden: Vi er valgt for at tage hånd om de udfordringer, som er i det danske samfund og verden omkring os. Valgt til at lede - ikke til at følge," siger han og føjer til:

"Jeg tror, vælgernes evne til at gennemskue politikerne er stærkt undervurderet. Derfor skal der tales direkte fra de indre organer. Hvis ikke man kan bevare kontakten med den politiske flamme, der brænder - eller har brændt - i enhver politikers hjerte, så bliver det gennemskuet."

Hvis ikke man kan bevare kontakten med den politiske flamme, der brænder - eller har brændt - i en enhver politikers hjerte, så bliver det gennemskuet.

Morten Østergaard
Næstformand, den radikale folketingsgruppe, modtager af Ting-Prisen 2008

<img align="left" src="@nyimg=3981@" /><br><i>Billedkunstneren Pontus Kjerrman gør klar til at afsløre Ting-Prisen. Til venstre Morten Østergaards far, overlæge i kardiologi, dr. med. Bent Østergaard, Århus.</i>

Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur af billedhuggeren Pontus Kjerrman.

"Jeg tror, vælgernes evne til at gennemskue politikerne er stærkt undervurderet. Derfor skal der tales direkte fra de indre organer," sagde årets modtager af Ting-Prisen, 32-årige Morten Østergaard (R) ved receptionen i Altinget.dks lokaler på Gammel Strand i København.
"Jeg tror, vælgernes evne til at gennemskue politikerne er stærkt undervurderet. Derfor skal der tales direkte fra de indre organer," sagde årets modtager af Ting-Prisen, 32-årige Morten Østergaard (R) ved receptionen i Altinget.dks lokaler på Gammel Strand i København. Foto: Ole Toft/Altinget.dk

 

Dokumentation
Ting-Prisen 2008 til Morten Østergaard, motivationstale.

Onsdag 8. oktober kl. 15.30 på Gammel Strand 50, 3. sal

Altinget.dk uddeler for femte gang Ting-Prisen - en kommunikationspris der gives, som det hedder i den lille fundats, "til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne."

Hvem skal have sådan en pris? En erfaren politiker, der har bevist sit? Så kunne statsministeren være oplagt, for han har da vist, at han kan kommunikere. Det kunne man se allerede for ti år siden - men da eksisterede prisen ikke.

Sjovere er det at satse på nogen på vej op. Det gør bestemt ikke noget, at en modtager af Ting-Prisen også bagefter præsterer god kommunikation. Som vi ser det med f.eks. Lene Espersen og Villy Søvndal.

I år er komiteen bag prisen gået uden om ministre og partiledere for at samle os om et politisk-kommunikativt talent på 32 år, der første gang blev indvalgt så sent som i 2005. Og komiteen, der har fundet sammen om ham, er redaktør af specialmediet "Journalisten" Jakob Elkjær, chefredaktør, koncernchef Lisbeth Knudsen, politisk journalist Troels Mylenberg, kommunikationsdirektør Lars L. Nielsen og jeg selv, udgiver af Altinget.dk.

Ikke for det: Vi har diskuteret bravt i år. Der har været flere store navne i spil, ministre bl.a. - og nogle helt unge i 20'erne. Men man har vetoret i komiteen. Og vi vælger på god demokratisk vis altid den, flest mulige går ind for - og som ingen direkte hader stemmen af.

I et interview med os i anledning af prisen forklarer årets prisvinder - og det er god kommunikation i Jantelovens hjemland - hvorfor han tror, han får prisen:

"Det hænger jo nok sammen med EU-dommen hen over sommeren, som har været meget kompliceret, men hvor jeg og De Radikale har ført an i forhold til at gøre det forståeligt for den brede offentlighed. Og jeg tror, at det er dét, som der bliver kvitteret for. Men jeg må da indrømme, at jeg føler mig lidt overmatchet, når jeg ser på, hvem der tidligere har fået prisen."

Hvad ved vi om ham sådan formelt? Han er lægesøn fra Århus, kandidat i statskundskab, og så blev han nærmest båret frem som næstformand i den radikale folketingsgruppe efter kampvalg. Inden han kom i Folketinget, var han i nogle år, 2002 til 2005, næstformand for sit partis organisation.

Morten Østergaard - for det er jo dig, der er hovedpersonen i dag - du har netop markeret dig i sommerens og efterårets intense debat om EF-domstolens indflydelse på dansk udlændingepolitik. Du stod næsten alene som oppositionens frontfigur i debatten.

Hér viste du, at du er god til at pensle de radikale budskaber ud i et forståeligt sprog. Du taler energisk og engageret - og er lejlighedsvis oven i købet i stand til at udnytte din humoristiske sans. Selv når du er på TV 2 NEWS hver dag, forstår du at være frisk og på - og at få dit budskab gennem skærmen. Du har et menneskeligt overskud til altid at tale engageret, venligt, lyttende og ydende med enhver på din vej. Vælgeren som ministeren.

Du kan noget med journalister. Vi ved, at vi ALTID kan få fat i dag. Det vidste man også med forgængere som Bernhard Baunsgaard og Bjørn Elmquist. Så bliver man drillet for at være presseliderlig linselus. Det hører med. Pyt skidt.

Hvem var det, der i sin tid fik øje på dig? Allerede som aktiv i den radikale vælgerforening i Århus var det ikke mindst journalister, som opdagede dig. Flere fra den gang fortæller, at du fra starten kunne formidle radikale mål, så de var lette at formidle - og lette at forstå.

Som næstformand for den radikale landsorganisation var du en drivkraft på kommunikationsområdet. Ikke mindst en stor forståelse for internettets stigende betydning blev et af dine indsatsområder, når du var med til at udvikle den radikale valgkampsorganisation.

Du har skabt dig rum om dit politiske virke. Trods det, at du har en dreven, etableret og kendt partileder, du er såre loyal over for. Trods det, at du måtte ud i kampvalg med Helveg-brandet for at blive næstformand. Ikke for det, radikalere slås vel af princip ikke. I dag deler Morten og Morten da sekretær på Borgen.

Morten - du er for os, hvad en ung. lovende billedkunstner er for kunstsamleren. Eller hvad en nyligt børsintroduceret aktie i noget nær radikal kursbund er for en aktiedealer. Vi vil holde øje med dig.  Overordnet vil vi som medium helst slagte dig på en-eller-anden dum sag. Men jeg tror ikke, vi får lov til det. Vi vil følge, hvordan speedsnakkeren, som du kalder dig selv, langsomt og sikkert lægger tempo og stemme ned. Vi vil se, hvordan du bliver mere erfaren i at variere dine budskaber, så hver ny dag i tv netop bliver ny. 

Ja, og alle vi samlet hér i dag på Altinget.dks lokaler på Gammel Strand vil også komme til at følge spændt med i, om Margrethe Vestager og du sammen magter at få de radikale stemmetal til at kravle op? Det er duoens allerstørste udfordring. Uden et bare lidt stærkere radikalt parti får S-SF vel svært ved at vinde regeringsmagten. Alene vil de i hvert fald ikke kunne fastholde den i flere valgperioder. Vælgere kan godt lide det dér radikale mantra om "hen-over-midten".

Ja, Morten, der er brug for dine kommunikative evner. Du er på en uriaspost: For selvom du kommunikerer godt, er der tydeligvis ikke meget salg i de radikale synspunkter for tiden. Tillykke med prisen - som kunstneren bag skulpturen, Pontus Kjerrman nu vil fortælle lidt mere om. Før vi afslører :-).

Jakob Elkjær
Lisbeth Knudsen
Troels Mylenberg
Lars L. Nielsen
Rasmus Nielsen

 

Af Morten Østergaard (R): Ting-prisen 2008 - takketale

Hold da lige op!

Jeg skal prøve at holde en takketale. Vil da gerne indrømme, at jeg synes der hviler et ikke ubetydeligt pres på en tale, der skal kvittere for en pris for god politisk kommunikation.

Jeg undskylder på forhånd... For hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke, jeg fortjener den her pris.

Jeg siger SÅRT arbejde med tyk århusiansk dialekt.

Snakker alt for hurtigt.

Sluger gerne en endelse.

Og udnytter groft den lungekapacitet, min barndoms svømmekarriere har givet mig, til at udspy lange, lange talestrømme, tilsyneladende helt uden punktum eller ophold, til manglende på luft til sidst frarøver min stemme nogen form for klang.

Men når I - kære komité - nu har besluttet det, så skal jeg da ikke stille mig i vejen for at jeres vilje.

Så jeg er stolt og glad.

Det kan godt være, at vi ikke lige rider på en bølge i vælgerhavet i Radikale Venstre - eller troner som tungen på vægtskålen. Men i en periode har jeg tilsyneladende råbt så højt, at det er blevet hørt. Og så klart, at det er blevet forstået. Det er nok et godt udgangspunkt for at rette op på de to andre fejl og mangler.

Men det er altså en ære jeg må dele. Med min hustru Line og mit faste hold af sms-feedbackere blandt venner og familie, mine gruppefæller, vores stab på Christiansborg og vores bagland, der altid iler med opmuntringer, ris, ros og kolde afvaskninger.

Men tak til jer alle - og til min taletræner Jette.

**

Nå, men landet er ramt af en international finanskrise. Partiet fattes også altid penge. Og min dejlige hustru kunne da også godt have brugt en erkendtlighed. Men nu fulgte der så ikke et stort legat med den ellers flotte pris.

Men hvis der alligevel er valuta i sådan hæder, så vil jeg ønske at bruge den til en ting.

Nemlig den sag, jeg deler med Ægteskab Uden Grænser. En forening, som er opstået i modvind, men som altid indgyder mig livsmod og kampgejst. Når man møder dem, er de altid i højt humør, trods deres fædrelands stærkt stedmoderlige behandling af dem. Altid mindst en ammende ung mor. Altid sammenhold og målrettethed.

I er blevet uretfærdigt behandlet af jeres eget land - men I har allerede vundet kampen, fordi det ikke har kunnet tage livsglæden og livsmodet fra jer. Og fordi I hjælper hinanden, holder fast, stritter imod. Jeg synes, I fortjener jeres egen pris - og vil derfor gerne dele det her øjeblik med jer.

Det er et privilegeret liv at være politiker. Der er mange glæder og fornøjelser - og hårdt slid, lange aftener og høje papirbunker. Men når jeg er mest frustreret over manglende politisk pay-back, så tænker jeg på jeres kamp og siger til mig selv: "Så længe de kæmper med et smil, så tørrer du bare øjnene kammerat".

Hvis Ting-prisen besidder en politisk kapital, så vil jeg bruge den i jeres sags tjeneste.

**

For mig og mit parti har de sidste 16 måneder i dansk politik været meget turbulente. Nogle gange har man måske følt sig en smule som Komiske Ali foran Bagdad, når man skulle bevare optimismen efter at have mistet profiler til et nyt parti eller et dårligt valgresultat.

Andre gange har indignationen og engagementet drevet det hele, fordi sagernes tyngde og bid gjorde andet end urkraft overflødigt. Sådan er det at kommunikere politisk som person og som parti.

Man skal kunne holde linjen - også i modvind - men man skal bevare og forsvare sin autenticitet.

Jeg tror, vælgernes evne til at gennemskue politikerne er stærkt undervurderet. Derfor skal der tales direkte fra de indre organer. Hvis ikke man kan bevare kontakten med den politiske flamme, der brænder eller har brændt i en enhver politikers hjerte. Så bliver det gennemskuet.

Jeg er muligvis naiv - har vel fortsat alderen til det - men den vigtigste ingrediens i politik og kommunikation er, at man tror på sin sag. Det gælder også for Radikale Venstre i vores nuværende situation, hvor eksperter og kommentatorer står i kø for at forklare, hvorfor vi skal gøre dette og hint.

For nylig sagde en fremtrædende minister i tv, at "vi er valgt til at tage hånd om befolkningens bekymringer" - det er én tilgang og afføder én form for kommunikation. Min er anden.

Vi er valgt for at tage hånd om de udfordringer, som er i det danske samfund og verden omkring os. Valgt til at lede, ikke til at følge.

**

Tak til Altinget, Komiteen, alle jer som er kommet for at lykønske i dag.

Jeg modtager med største glæde Ting-prisen 2008, og træder med største ydmyghed ind i Altingets Hall of Fame efter de fænomenale prismodtagere, der er gået forud for mig, og som jeg ikke når til sokkeholderne....endnu!

Lene er en skrap moster - jeg er bare en frisk fætter.

Helle "kan slå Fogh" - vi har vist overtaget det med at arbejde ham ud af kontorerne.

Villy er fuld af spas - jeg har let til latter.

Pia kan tale til danskernes nervesystem - og jeg prøver at forebygge at det bliver en kronisk neurose...

Tak fordi I ikke gennemskuede mig, og tak for prisen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00