Kommissionsformand vil beholde Fischer Boel

EU: Kommissionsformand José Manuel Barroso og flere europæiske landbrugsministre håber på genvalg af Mariann Fischer Boel (V) som landbrugskommissær.
Mariann Fischer Boel har gjort det så godt som landbrugskommissær, at hun nu af flere aktører opfordres til at tage en periode mere i Bruxelles. Det skriver Politiken.

Både kommissionsformand José Manuel Barroso samt flere landbrugsministre opfordrer nu den 66-årige kommissær til at tage endnu en fem-årig periode på posten, efter den nuværende kommission træder tilbage i november.

Ifølge Politikens oplysninger, er Barroso meget tilfreds med den danske kommissærs arbejde. Hendes fremtid var oppe at vende på et møde mellem kommisionsformand Barroso og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et nyligt afholdt møde.

Fischer Boel vil overveje
Selv har Fischer Boel ikke afgjort, om hun vil genopstille.

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er vanvittigt hårdt og krævende, men også utrolig spændende og tilfredsstillende at kunne sætte aftryk på fremtidens politik på landbrugsområdet. Både familien, statsministeren og Barroso har jo også et ord at skulle have sagt om det, men jeg vil i løbet af sommeren signalere min beslutning," siger Fischer Boel til Politiken.

Ministre opfordrer
Indtil videre går alle stille med dørene, fordi Barroso først skal genvælges af stats- og regeringscheferne på et topmøde 18.-19. juni, før han formelt kan begynde at sammensætte sit nye hold. Men Fischer Boel har allerede modtaget opfordringer fra andre EU-lande til at blive som kommissær.

"Jeg har i dag appelleret til Mariann Fischer Boel om at fortsætte som kommissær," sagde den finske landbrugsminister Sirkka-Liisa Antilla efter det seneste landbrugsministermøde 24. april, ifølge Politiken.

Politisk modstander roser
Den politiske modstander Dan Jørgensen, der er Socialdemokraternes spidskandidat til EU-valget, har også kun positive ting at sige om Fischer Boel.

"Hun er utrolig dygtig til at navigere i et svært felt," siger han.

Fra modgang til succes
Det har ikke altid været nemt for den tidligere fødevareminister at navigere i Europa-Parlamentet. Hendes ophold blev indledt med beskyldninger om inhabilitet fra opposition og presse, blandt andet fordi hun sammen med sin mand var involveret i en svinefarm i Rusland.

Siden har hun arbejdet sig op - og fået succes. Ifølge lobbyist og kontorchef Jacob Bagge Hansen fra Landbrugsraadets kontor i Bruxelles er hemmeligheden, at hun er "supergod til at snakke med alle". Hvad enten det er politikere, landmænd eller forbrugere.

Foruden Boel bliver undervisningsminister Bertel Haarder (V), ifølge Politiken, nævnt som en mulig kommissær.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

0:000:00