Politisk enighed: Tag bilen fra vanvidsbilister

FART: En dødsbilist har fået politikerne på Christiansborg til at ville stramme loven. Men der er allerede mulighed for både at fratage kørekort og konfiskere bilen, siger FDM.
Der er hjemmel i lovgivningen til flere af de tiltag, som politikerne efterspørger. De skal bare udnyttes bedre af politi og domstole, hævder FDM
Der er hjemmel i lovgivningen til flere af de tiltag, som politikerne efterspørger. De skal bare udnyttes bedre af politi og domstole, hævder FDMFoto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Er der huller i lovgivningen, så må de lappes. Men der må samles op på situationen, så politiet ikke udstyrer folk med et kørekort, som man egentlig har hjemmel til at tage fra dem

Thomas Møller Thomsen
Adm. direktør, FDM
En tragisk bilulykke i Århus natten til tirsdag medfører nu, at rets- og trafikpolitikere står i kø for at stramme op på lovgivningen. Men lovgivningen har allerede de elementer, som politikerne efterspørger, de skal bare udnyttes af politi og domstole, siger Forenede Danske Motorejere.

En 33-årig mand, der tilbage i 2008 kørte en tysk kvinde ihjel, tog natten til tirsdag endnu et menneskeliv, da han i høj fart kørte en 23-årig kvinde ihjel. Speedometeret viste 142 kilometer i timen på landevej. Den tragiske ulykke har kickstartet en retslig mudderkastning, da den 33-årige bilist, som efterfølgende døde af sine kvæstelser, stadig var sigtet for uagtsomt manddrab for ulykken i 2008. Men han kørte altså stadig i bil.

Politikerne vil stramme lovgivningen
Det får Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, til at kræve, at den slags vanvidsbilister får totalt køreforbud, indtil der er faldet dom i deres sag. Også formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF) vil lovgive sig ud af, at noget lignende kan ske igen.

Han bakkes op af et bredt udsnit af partierne på Christiansborg, herunder Socialdemokraterne, SF og Venstre.

"Venstre er fuldstændig enig i, at der skal strammes kraftigt op i forhold til de ekstremt farlige dødsbilister, ved at politiet fremover konsekvent konfiskerer bilen ved gentagen kørsel af særlig farlig karakter," siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, der også mener, at kørekortet automatisk skal inddrages indtil domsafsigelsen efter trafikdrab.

Også SF, der ellers tidligere har undladt at stemme for stramninger i straffen ved uagtsomt manddrab i trafikken, vil nu kræve mere vidtgående lovgivning.

"Vi bliver nødt til at gå skridtet videre. Den seneste tid har vi haft sager, hvor personer, der har fået frakendt kørekortet, alligevel kører. Når man frakendes kørekortet, må man også beslaglægge bilen," siger SF's trafikordfører, Pia Olsen Dyhr.

Hun indskærper, at i tilfælde med dødsulykker, hvor der rejses sigtelse for uagtsomt manddrab, bør bilen beslaglægges, indtil der er faldet dom.

FDM: Politi og domstole skal bruge eksisterende hjemmel
Men det er allerede muligt for politiet at konfiskere både kørekort og bil. Bilen, hvis der sker særligt grove eller gentagne overtrædelser af færdselsloven, typisk ved spirituskørsel. Kørekortet ved grove overtrædelser af hastighedsbegrænsningerne eller ved spiritus- eller narkotikakørsel.

Det er politi og domstole, som skal blive bedre til at håndhæve reglerne, mener adm. direktør i FDM og cand.jur., Thomas Møller Thomsen.

"Vi har nogle regler, når bilister er påvirket af alkohol eller narko. Politi og domstole har i det eksisterende regelsæt et stort ansvar for at håndtere de her sager på en fornuftig måde og gøre det hurtigt," siger Thomas Møller Thomsen, som ikke vil kommentere på den konkrete sag fra Århus, men slår fast, at ikke alle bilister kan nås med lovgivning:

"Hvis du har bilister, som er uden for pædagogisk rækkevide, så kan du lovgive så meget, du vil, men de gør, som de vil, og for dem er det ingen hindring at tage deres kørekort," siger Thomas Møller Thomsen, der mener politiet må skride mere konsekvent til værks.

"Er der huller i lovgivningen, så må de lappes. Men der må samles op på situationen, så politiet ikke udstyrer folk med et kørekort, som man egentlig har hjemmel til at tage fra dem," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Møller Thomsen

Fhv. adm. direktør, FDM
cand.jur. (Aarhus Uni.)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

0:000:00