Forbrugerrettigheder holder EU sammen

EU-DAGBOG: Forbrugerpolitik vedrører alle borgere og er en del af det kit, der holder EU sammen. Læs her om en uge med Forbrugerrådets kampe for danske forbrugere i EU.
Foto: Forbrugerrådet
Af Benedicte Federspiel,
Chefkonsulent i Forbrugerrådet, repræsentant for Forbrugerrådet i Det Sociale og Økonomiske Udvalg i EU

Ugen begyndte med en meget tidlig morgenflyvning for ikke at ødelægge weekenden med familien. Anledningen var en konference om gruppesøgsmål, som var arrangeret af vores europæiske forbrugerorganisation BEUC i samarbejde med vores belgiske søsterorganisation og det belgiske formandskab. Det handler om at få europæiske regler, som muliggør, at mange forbrugere på en rimelig enkel måde kan gå sammen om et søgsmål mod f.eks. en medicinalvirksomhed, hvor mange er skadet pga. samme produkt, eller mod et teleselskab, hvor mange har betalt en urimelig pris. Selvom det kunne synes meget naturligt, og alle forbrugerorganisationer står samlet om ønsket, er det en kamp, der har varet snart 35 år.

I tidligere kommissær Monti's flotte udspil til et nyt og bedre indre marked på opdrag af præsident Barroso nævntes netop gruppesøgsmål som et område, som kunne give forbrugere og borgere tillid til, at det indre marked også var til for dem. Det var derfor en kæmpe skuffelse, da Kommissær Reding for nylig såede tvivl om, hvorvidt Kommissionen ville komme med et oplæg, da hun mente, at det ville være for hårdt for industrien.

Forbrugerrådet og BEUC klagede til Præsident Barroso, og heldigvis fastholdt både konkurrencekommissær Almunia og forbrugerkommissær Dalli, der deltog i konferencen, at der vil komme et udspil. Det skulle være her i november, men jeg er ret bekymret for, at det bliver alt for tandløst. Og Kommissionen har intet lovforslag på sit program for 2011.

Svær lovgivning
Næste dag holdt BEUC sin generalforsamling, hvor mere end 40 forbrugerorganisationer deltog. Formanden for EU-Parlamentets udvalg for det indre marked og forbrugerspørgsmål, Malcolm Harbour, holdt et godt indlæg, som viste, at han lægger vægt på, at forbrugerrettigheder er en del af det kit, der holder EU sammen. Han delte også vores oplevelse af, at Kommissionen mildt sagt ikke havde været særlig heldige på det seneste med f.eks. deres udspil til Forbrugerrettighedsdirektiv - som der er 2.000 ændringsforslag til - eller med de nye diskussioner om en fælles aftaleret. Der var heller ikke ros til den manglende gennemsigtighed i forbindelse med direktivet fra 2004 om urimelig markedsføring.

Han (Malcolm Harbour) delte også vores oplevelse af, at Kommissionen mildt sagt ikke havde været særlig heldige på det seneste med f.eks. deres udspil til Forbrugerrettighedsdirektiv - som der er 2.000 ændringsforslag til.

Benedicte Federspiel
Chefkonsulent, Forbrugerrådet

I følge EU-domme indebærer direktivet, at alle lande skal fjerne deres regler om salgsfremmende foranstaltninger. I Danmark skal vi derfor vinke farvel til vores forbud om rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer.

Malcolm Harbour opfordrede os til foreslå emner til forbrugerforskning, og vupti foreslog Forbrugerrådets direktør Rasmus Kjeldahl emnet: Hvorledes spiller forbrugerpolitikken ind som dynamo for økonomisk vækst. Ideen vakte straks interesse hos Harbour, der bad om at høre mere.

Også kommissær Barnier, der er ansvarlig for det nye udspil om det indre marked, holdt et oplæg. Over for ham rejste vi igen det danske problem om, at de nye krav til gebyrstrukturen for betalingskort ser ud til at kunne underminere Dankortet. Også Barnier var lydhør over for de danske synspunkter og bad om, at en uddybning blev sendt direkte til ham.

Forbrugerorganisationerne bør inddrages
Ugen sluttede med et møde i ØSU, Det Økonomiske og Sociale Udvalg, hvor vi bl.a. drøftede hvorledes vi kunne sætte organisationerne bedre på dagsordenen i forbindelse med de nye muligheder som følge af Lissabon-traktaten.

Jeg pointerede, at det var vigtigt, at forbrugerorganisationerne bliver inddraget meget bedre. I frokostpausen deltog jeg i kæden om Parlamentet arrangeret af en lang række organisationer for at minde om, at 84 millioner mennesker i EU lever i fattigdom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedicte Federspiel

Fhv. direktør (1983-2000), fhv. chefkonsulent, Forbrugerrådet Tænk
Cand.jur. (Københavns Uni. 1966)

0:000:00