Blå blok danner fælles EU-front

UDSPIL: En samlet blå blok fremlægger nyt EU-udspil, der skal begrænse EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser. Samtidig lyder der en entydig opbakning til Storbritanniens genforhandling af sit EU-medlemskab.

Bliver Lars Løkke Rasmussen Danmarks næste statsminister, vil han tage et opgør med EU-borgeres ret til danske velfærdsydelser
Bliver Lars Løkke Rasmussen Danmarks næste statsminister, vil han tage et opgør med EU-borgeres ret til danske velfærdsydelserFoto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Får Danmark en ny regering efter folketingsvalget, vil det betyde et opgør med den danske EU-poltik.

Det er beskeden fra en samlet blå blok, der i et nyt udspil slår til lyd for at begrænse EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønsker blandt andet at indføre optjeningsprincipper på dagpenge, kontanthjælp og børnecheck.

”Vi er tilhængere af den fri bevægelighed, men vi skal sikre, at det bliver en fri bevægelighed efter arbejde og ikke efter sociale ydelser,” siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, til TV2.

Han understreger, at en ny blå regering vil bakke op om Storbritanniens bestræbelser på at reformere EU for at sikre, at samarbejdet "ikke udvikler sig til en social union."

Samtidig skoser Lars Løkke Rasmussen den nuværende regering for at have siddet på hænderne, mens diskussionen om velfærdsydelser raser i Bruxelles.

DF jubler
Hos Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl begejstret for den fælles udmelding.

”Nu står det krystalklart for danskerne, at kommer der et nyt flertal, så kommer der en ny retning på EU-området,” siger han til TV2 og kalder samtidig udspillet ”en milepæl i valgkampen”.

Kristian Thulesen Dahl afviser at gå ind i en diskussion om, hvorvidt den fælles EU-udmelding gør det lettere for Dansk Folkeparti at indgå i en regering med Venstre.

R: Farvel til Uffe
Hos regeringspartiet Radikale bliver nyheden fra blå blok mødt med kritik. 

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen ser meldingen som et kursskifte fra Venstre og minder om tidligere V-udenrigsminster Uffe Ellemann-Jensen og hans famøse "EU-sokker", der af mange bliver set som et symbol på partiets EU-positive linje.

”Først udlændingekortet, nu EU-kortet. Det er i sandhed slut med Uffe Ellemanns linje. Farvel og forhåbentlig på gensyn engang,” skriver hun på sin Twitter-profil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00