Borgmester overvågede e-mails: Nu lukker Folketinget hul i loven

REAKTION: Der var torsdag bred opbakning til at lukke hul i loven, som gjorde det muligt for Ringkøbing-Skjerns borgmester at overvåge kommunalbestyrelsens e-mails i jagten på et læk. 

Toke Gade Crone Kristiansen

"Jeg kan undre mig over, at det er nødvendigt at lave den her ændring."

Sådan sagde kommunalordfører Carl Holst (V), da ordfører efter ordfører tilsluttede sig at stramme loven, så det ikke er tilladt at overvåge kommunalbestyrelsesmedlemmer og regionsrådsmedlemmers private mailkorrespondence. 

Stramningen kommer på baggrund af en sag, hvor borgmester Iver Enevoldsen (V) i Ringkøbing-Skjern overvågede kommunalbestyrelsens mails i jagten på et læk.

Det førte til, at SF’eren Niels Rasmussen politianmeldte borgmester Iver Enevoldsen.

Og det er blandt andet den sag, som får regeringen og Folketinget til at reagere nu.

"Kommunalbestyrelsesmedlemmer skal ikke kunne risikere, at andre end de involverede i kommunikationen får adgang til overvejelser om for eksempel et nyt politisk initiativ, afklaring af partiets, listens eller medlemmets holdning til et fremsat forslag, medlemmets kommunikation med borgere, interesseorganisationer, virksomheder med flere," skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet om regeringens overvejelser omkring lovforslaget.

Gennemsigtighed vs. fortrolighed
Alternativet var dog ikke sikre på, om de kunne støtte forslaget, da de er bekymrede for, om det ændrer på offentlighedens adgang til oplysninger.

"Jeg synes, det er utroligt vigtigt at have et rum til at tale politik i, men det skal vejes op imod gennemsigtighed," forklarede Torsten Gejl (ALT) fra talerstolen.

Men Alternativet erklærer sig klar til at støtte forslaget, så længe der ikke er tale om en indskrænkning af gennemsigtigheden. 

Dokumentation

Om lovforslaget

Med forslaget foreslås det at undtage fra persondataloven den behandling af oplysninger, som et kommunalbestyrelses- eller regionsrådsmedlem foretager som led i varetagelsen af sit hverv, når medlemmet anvender en kommunikationstjeneste som for eksempel en mailkonto eller en mobiltelefon, som medlemmet har fået stillet til rådighed af kommunen eller regionen. 

Formålet med lovforslaget er at sikre, at kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer også ved brug af de kommunikationstjenester, som de får stillet til rådighed af kommunen eller regionen, har et fortroligt rum til at kommunikere om kommunal- og regionalpolitiske emner, som kommunen og regionen ikke skal kunne være berettiget til at tilgå. 

Loven skal træde i kraft 1. januar 2018.

Læs hele lovforslaget her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00