Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Frygten for Den Store Stygge Spindoktor er overdrevet

KLUMME: Regeringens nye kommunikationsenhed er et prisværdigt initiativ. Forestillingen om, at spindoktorer er på vej til at tage magten fra politikerne, er helt hen i vejret, skriver Jarl Cordua. 

Løkke skruer op for kommunikationen med ny enhed.
Løkke skruer op for kommunikationen med ny enhed.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har været en kendt observation, at statens mange ministerier og styrelser har haft overordentlig svært ved at kommunikere politiske initiativer direkte til borgerne.

Ofte har man i flerparti-regeringer set en grotesk kamp om opmærksomheden, og der har aldrig eksisteret en samlet strategisk kommunikationsplan for regeringen, der giver mening målt med professionelle alen.

Det er baggrunden for, at regeringen nu har sat et nyt initiativ i søen, der skal samle alle vigtige politiske udspil på ét sted i en kommunikationsenhed, og som skal eksekveres af en håndfuld statsansatte pressefolk i Statsministeriet, der kommunikerer på vegne af hele regeringen: regeringen.dk. 

Forudsigelige reaktioner
Og hvad skal det så til for? Flere spindoktorer? Hvad skal vi dog med alle de kommunikationsmedarbejdere? Det er jo spild af skattekronerne! Det er allerede forudsigelige reaktionen hos alle jeronimusserne og bagstræbet rundt omkring.

Den almindelige borger har sjældent fuldstændig styr på ressortområderne for dit og dat, og hvilket ministerium der styrer dette og hint.  Med én indgang mindskes risikoen for fremover at løbe sig staver i livet i junglen af ministerier og styrelser. Alene af den grund er der tale om et prisværdigt initiativ.

Jarl Cordua

Men hvordan er det egentlig i dag? Som det kører nu, kan regeringen sagtens nå de professionelle, interessenterne og nørderne og ikke mindst de journalister, der følger sagsområderne, som nok skal finde pressemeddelelserne og rapporterne etc.

Og selvfølgelig bliver initiativer som nyheder blæst ud på samtlige platforme – radio, tv, net, sociale medier - hver gang regeringen mener, at de har noget på hjertet. Men hvad sker der så herefter, for ”Maren i Kæret”, der vil have mere information?

Tjah, den almindelige borger har sjældent fuldstændig styr på ressortområderne for dit og dat, og hvilket ministerium, der styrer dette og hint.  Med én indgang mindskes risikoen for fremover at løbe sig staver i livet i junglen af ministerier og styrelser. Alene af den grund, er der tale om et prisværdigt initiativ.

I private virksomheder og faktisk også mange andre offentlige virksomheder er det ofte én indgang for borgerne.  Det er også normalt - i hvert fald i det private erhvervsliv - at én stor koncern – i dette tilfælde regeringen – kommunikerer samlet og ikke spredt, som det tid sker i dag.

Myten om spindoktorerne
Hvad så med påstanden om spindoktorerne? Ja her skal denne enhed slet ikke tale med journalister, men alene servicere borgerne med information om regeringens initiativer.

Man kan naturligvis indvende, at det næppe er verdens mest kritiske gennemgang af disse, som man får serveret. Det er selvfølgelig rigtigt, men det er ikke anderledes fra situationen i dag, hvor statsansatte kommunikationsmedarbejder skriver velfriserede pressemeddelelser mv.

Selvsagt er det herefter den kritiske presses opgave, at gennemtygge og analysere, hvad der serveres for masserne, hver gang Lars Løkke eller andre ministre kommer ned fra bjerget som en anden Moses med stentavlerne.

Forestillingen om at ”spindoktorer” er på vej til at tage magten fra politikerne er helt hen i vejret.

Det er en skamredet myte, der gerne dyrkes i symbiosen af det stærkt oplagstruede Ekstra Bladet og hykleriske populister i blandt andet Dansk Folkeparti, som i parentes bemærket også har en særdeles effektiv presseafdeling, der løser præcis de samme opgaver, som alle andre partiers spindoktorer: Tænker i journalistiske vinkler, taler med journalister og sælger historierne ind eller forsøger at lægge dem ned. Selv om det harmonerer dårligt med det image, partiet i øvrigt forsøger at fremstille, om at man er højt hævet over den slags kunster.

Lever i I.C. Christensens tidsalder
Regeringen har forsøgt at tage toppen af den værste kritik ved at forsikre om, at der samlet set ikke kommer flere kommunikationsfolk i ministerierne, og at ingen såkaldte ”særlige rådgivere” dvs. spindoktorer kommer til at sidde med i den nye enhed.

Den banale årsag er, at man slet ikke efterspørger spindoktorernes meget forskellige kompetencer i denne nye enhed.

Selvom de hverken skal udtænke politik eller ”sælge” vinkler og historier til pressen, så er det næppe kendsgerninger, der gør større indtryk på kritikerne - også i pressen og politikere - der insisterer på at leve i I.C. Christensens tidsalder, og som aldrig har accepteret præmissen om, at professionelle kommunikationsenheder er godt for noget som helst, og hvor man lever bedst med myten om ”Den Store Stygge (og dyre) spindoktor

Regeringens initiativ forventes at komme så småt i gang i løbet af det sene efterår, men man regner ikke med at få en hjemmeside op at køre før tidligst i begyndelsen af det nye år.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00