Dagens overblik: Eks-minister bekræfter rod i Socialministeriet, og S vil give fødende en ny rettighed

POLITISK OVERBLIK: Manu Sareen siger, at ”selvfølgelig var der ikke styr på det” i den nu svindelramte Socialstyrelse, som han selv var minister for. Mette Frederiksen vil give fødende ret til at blive på hospitalet, og finanslovsforhandlingerne er i gang. Få nyhedsoverblikket.

"Det er vildt svært at have overblik over så mange millioner," siger Manu Sareen, som var minister på socialområdet i SR-regeringen i 2014 og 2015, efter svindelsagen i Socialstyrelsen.
"Det er vildt svært at have overblik over så mange millioner," siger Manu Sareen, som var minister på socialområdet i SR-regeringen i 2014 og 2015, efter svindelsagen i Socialstyrelsen.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Torsdag morgen er nyhederne stadig præget af sagen om den 64-årige ansatte i Socialstyrelsen, som er mistænkt for at have taget over 100 millioner kroner til sig selv over en periode på 16 år.

Men vi skal også forbi fødegangen, kunstig intelligens og finanslovsforhandlingerne.

Vi begynder dog med den spektakulære sag om misbrug af satspuljemidler, hvor kvinden stadig er på fri fod torsdag morgen. Sagen har nemlig ført til en generel debat om statens forvaltning af puljemidler – og særligt satspuljeordningen får kritik.

For hvordan kunne så mange penge, som skulle være gået til socialt udsatte, forsvinde ud af systemet, uden at nogen opdagede det?

Eks-minister: Selvfølgelig var der ikke styr på det
Tidligere socialminister Manu Sareen blander sig nu i debatten. Han siger, at satspuljeforvaltningen var ”et mærkeligt system”.

"Selvfølgelig var der ikke styr på det. Det er vildt svært at have overblik over så mange millioner. Der manglede overblik over, hvilke projekter der var færdige og dermed ikke længere skulle modtage midler," siger Manu Sareen til Berlingske

Han beskriver, hvordan man i hans ministertid gennemgik en række ordninger støttet af satspujlemidler. Den afslørede, at ophørte ordninger stadig fik midler, og at pengene ikke var blevet tilbageført korrekt. I alt drejede det sig om 1,6 milliarder kroner.

Sareen var i 2014-2015 minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold i den daværende SR-regering. Han erkender, at heller ikke han i sin ministertid fik sat noget i gang, som løste problemet.

Som Altinget skrev i går, vil statsrevisor Frank Aaen (EL) nu have Rigsrevisionen til at se på, hvorfor der stadig ikke er styr på satspuljemidlerne efter mange års kritik af måden at forvalte dem på.

Bliv opdateret på sagen med dagens podcast:

Læs også

S: Fødende skal kunne blive på hospitalet
I dag bliver kvinder, som føder for anden gang, normalt sendt hjem samme dag, som de har født. Men det skal være slut, mener Socialdemokratiet.

Som led i et større sundhedsudspil, der bliver præsenteret senere i denne uge, vil partiet give de fødende ret til at kunne blive på sygehuset to dage efter fødslen – uanset om kvinden har født før eller ej. Det skriver Politiken.

S-formand Mette Frederiksen fortæller, at hun har talt med familier, som er blevet udskrevet efter meget kort tid, og med mødre, som er blevet sendt hjem, før de har nået at tage et bad. Hun kalder behandlingen ”sølle”.

Men i Venstre mener sundhedsordfører Jane Heitmann, at pengene kan bruges bedre.

”Fra mit perspektiv giver det ikke mening at have hverken børn eller forældre liggende på fødegangen, hvis der ikke er et behov,” siger hun til avisen.

Nyt politikerbarn på fødegangen
Nu vi er ved det, skal vi også nævne, at der er kommet et nyt folketingsbarn til verden.

Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, fødte en lille Esther Marie, bare 48 timer efter at ordføreren stod på talerstolen ved Folketingets åbningsdebat.

Forhandlinger om finanslov er i gang
Så er sæsonen for finanslovsspil og -forhandlinger for alvor begyndt, efter at regeringen i går holdt sættemøde med Dansk Folkeparti.

Efter mødet var finansminister Kristian Jensen (V) positiv og optimistisk. Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl var angiveligt forundret over, at der ikke er afsat penge til at fortsætte grænsekontrollen i 2019.

”Vi mener, at grænsekontrollen er kommet for at blive, og at den også skal være permanent, siger han,” sagde han efter mødet til Ritzau ifølge JP. DF vil ikke acceptere en finanslov uden penge til grænsekontrol, fastslår Thulesen Dahl. 

Regeringen har selvfølgelig lagt sit udspil til næste års finanslov frem, og Politiken giver dig et godt overblik over hovedpunkterne her.

DF vil primært gå efter at få flere hjemsendte udlændinge, mulighed for at udfordre konventionerne og flere penge til ældre.

Regeringen vil udvikle kunstig intelligens
Endelig runder vi uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der vil afsætte 300 millioner kroner til forskning i såkaldt digital udvikling. Det skriver Ritzau ifølge JP.

Pengene kommer fra forskningsreserven. Og ifølge ministeren skal pengene især udvikle forskningen i kunstig intelligens, hvor computere populært sagt lærer at tænke selv.

”Kunstig intelligens giver så mange muligheder for at gøre både offentlige serviceydelser og private virksomheder bedre og smartere,” siger Tommy Ahlers.

Ifølge en professor, der forsker i området på Aarhus Universitet, vil 100 procent af vores arbejdspladser blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste par årtier.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Alternativet præsenterer sit forslag til en klimaplan frem mod 2030. 
  • Klokken 10.05: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Israels præsident, Reuven Rivlin, og kronprins Frederik er i dag med til at markere 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943. 
  • Klokken 14.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om Danske Bank-sagen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00