Dagens overblik: Moderaterne åbner for højere løn til soldater

Et nyt lovforslag, som åbner for mere tvang på plejehjem og bosteder, møder hård kritik. Og så sætter en ekspert spørgsmålstegn ved, om dansk eksport til det israelske luftvåben er på kant med internationale regler. Læs med og få overblik over påskens vigtigste politiske historier.

Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Velkommen til Altingets overblik over påskens vigtigste politiske nyheder.

Vi starter på forsiden af Berlingske, hvor to danske soldater lægger deres lønsedler frem. Trods 16 års forskel i anciennitet får den 34-årige konstabel Allan Retoft og 22-årige Cecilie Uhrskov næsten det samme i løn.

Imens medarbejderflugten fra Forsvaret fortsætter på fuld kraft, og regeringen efterlyser tusindvis af nye soldater, har lønsedlen knap ændret sig gennem Allan Retofts 17 år i Forsvaret.

Få overblik over påskens vigtigste nyheder

Dagens overblik er et format, som kun lejlighedsvist optræder på Altinget.dk.

Mandag den 25. marts, tirsdag den 26. marts og onsdag den 27. marts giver vi dig overblik over de vigtigste historier fra andre medier. 

Den erfarne soldat har knap 16.000 kroner udbetalt, mens hans yngre kollega har knap 15.000 kroner på bundlinjen.

Flere forsvarsordførere reagerer på lønsedlerne. Peter Have fra Moderaterne vil ikke blande sig i overenskomstforhandlingerne, men vil ikke afvise, at et ekstraordinært lønløft kan komme på tale.

"Så kan der ikke landes en ordentlig aftale, kan Moderaterne ikke afvise, at vi kan komme til at skulle kigge på soldaternes løn, som vi også så på blandt andet sygeplejerskernes," siger han til Berlingske. 

Læs også

Regeringen åbner for mere tvang 

Og så skal et nyt lovforslag fra regeringen hjælpe kommunerne med at fjerne bureaukratiske regler. Det indebærer, at beboere på plejehjem og bosteder kan blive låst inde i op til 10 timer i døgnet, mens rammerne for kameraovervågning udvides. Forslaget møder hård kritik fra de udviklingshæmmedes organisation Lev og Ældre Sagen, kan man læse i Jyllands-Posten.

"Lovforslaget er i praksis en markant lempelse af personalets muligheder for at foretage fysiske fastholdelser, som kan være meget voldsomme. Lovændringen vil få indvirkning på kulturen på mange botilbud, og vores frygt er, at fysisk magtanvendelse – og trusler om det – bliver mere rutineprægede og en disciplinering af borgerne. Det vil have en ødelæggende effekt og være et stort historisk tilbageskridt," siger Anni Sørensen, der er landsformand i Lev, til Jyllands-Posten. 

Læs også

Ændringerne i Serviceloven skal give personalet bedre mulighed for at sikre omsorgen over for en gruppe borgere, som ikke kan tage vare på sig selv, skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i høringsoplægget. Magt må dog generelt kun anvendes, hvis en socialpædagogisk indsats fejler, fremgår det.

Israel bruger danskudrustede kampfly i Gaza

Officielle udmeldinger og digitale spor kæder eksporten af dansk militært udstyr til F-35-kampflyene sammen med kontroversielle bombardementer i det tætbefolkede Gaza. Det skriver Information, som sammen med Danwatch har lavet en kortlægning af Israels brug af F-35-kampfly i Gaza-krigen.

Den danske regering har ellers afvist, at krigen skulle have konsekvenser for Danmarks eksport af militært udstyr til blandt andet de israelske F-35-kampfly. 

Læs også

Men F-35-flyene spiller en central rolle i krigen og er direkte involveret i den stærkt kontroversielle brug af såkaldte megabomber i Gaza, viser kortlægningen.

De danske myndigheder bør på den baggrund overveje, om eksporten er i overensstemmelse med de internationale regler for våbeneksport vurderer Marc Schack, der er lektor i folkeret ved Københavns Universitet, over for Information.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00