Dagens overblik: Sverige melder om et nyt læk på gasrørledning

Der er i alt fire lækager på de to Nord Stream-rørledninger, oplyser den svenske kystvagt. Flertal er fortsat klar til at vælte regeringen i næste uge på trods af gaseksplosioner i Østersøen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Den svenske kystvagt har fundet et fjerde læk på Nord Stream-rørledningerne. Fotoet viser en af de andre allerede kendte lækager.
Den svenske kystvagt har fundet et fjerde læk på Nord Stream-rørledningerne. Fotoet viser en af de andre allerede kendte lækager.Foto: Kustbevakningen/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik. Denne morgen vågner vi til nyheden om, at den svenske kystvagt har fundet et fjerde læk på Nord Stream-gasrørledningerne.

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Det fjerde læk er på Nord Stream 2, og det befinder sig mellem de to lækager på Nord Stream 1. Derfor er der ikke udsendt en ny navigationsadvarsel.

Lækagen blev allerede opdaget tirsdag af den svenske kystvagt, men hverken svenske eller danske myndigheder har oplyst om den. Eksistensen af den blev derfor først kendt i offentligheden, da det svenske medie Svenska Dagbladet skrev om den onsdag aften og fik den svenske kystvagt til at bekræfte nyheden.

Gaslækage udleder store mængder CO2

Vi bliver hos lækagerne i Østersøen, som lige nu udleder store mængder af CO2. Så store, at det kan ende med at svare til cirka 32 procent af Danmarks normale årlige udledning.

Det skriver Energistyrelsen, som har beregnet konsekvenserne af gasudledningen. I det værste tænkelige scenarie vil lækagen føre til, at 778 millioner standardkubikmeter naturgas fosser ud. Det kan omregnes til cirka 14,6 millioner ton CO2.

I 2020 var den samlede danske udledning på 45 millioner ton. Læs mere hos Energistyrelsen.

Flertal fastholder valgtrussel

Selvom gassen fosser ud i Østersøen, og det er uvist, hvem der står bag det, som statsminister Mette Frederiksen (S) kalder en bevidst handling, skal der udskrives valg i næste uge.

I hvert fald, hvis det står til Radikale. Partiet er nemlig fortsat klar til at fremsætte et mistillidsvotum i næste uge, hvis Mette Frederiksen ikke udskriver valg. Det skriver Altinget

"Det er jo ikke, fordi der er krig (i Danmark red.). Man skal tage med, at der vil være ustabilitet og kriser i Europa i de næste otte måneder. Derfor er der ikke brug for otte måneders valgkamp. Der er brug for en regering med både røde og blå partier, som kan komme i gang med at lave et forsvarsforlig, et klimaforlig og skaffe arbejdskraft til både det private og det offentlige. Derfor er det en god idé at få det valg, så vi kan komme videre i dansk politik," siger Radikales politiske ordfører Andreas Steenberg til Altinget.

Samtidig bekræfter samtlige borgerlige partier, at de er klar til at lægge mandater bag Radikales forslag, hvis det bliver nødvendigt.

Nye EU-sanktioner mod Rusland er på trapperne

I Bruxelles tog EU-Kommissionen onsdag eftermiddag første skridt mod en ny pakke af sanktioner mod Rusland. Det skriver Altinget EU

Det sker efter den russiske præsident Vladimir Putin har eskaleret krigen i Ukraine med udskrivelse af folkeafstemninger og har truet om brug af atomvåben.

”Vi accepterer ikke falske folkeafstemninger eller nogen form for annektering i Ukraine. Og vi er fast besluttet på at få Kreml til at betale for denne yderligere eskalering,” sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen ifølge Altinget EU.

Udspillet til en ny sanktionspakke, som vil blive den ottende, skal nu drøftes af medlemslandene, som skal forhandle sig frem til enstemmighed. Men EU-Kommissionen lægger blandt andet op til at sætte prisloft på den russiske olie, som bliver købt af udviklingslande og lave et forbud mod, at europæere sidder i russiskejede virksomheders bestyrelser.

Løkke kræver advokatundersøgelse for at pege på Frederiksen

Vi runder dagens overblik af med et krav fra en potentiel kongemager.

Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen står i flere målinger til at kunne få de afgørende mandater. Hvis Mette Frederiksen vil være bruge de mandater til at blive statsminister, følger der et særligt krav med. Det fortæller han i et interview i DR’s podcast Slotsholmen.

Hun skal acceptere en advokatundersøgelse af minksagen.

”Vi har brug for at få konkluderet den her sag på en ordentlig og værdig måde,” siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Ældre Sagen holder i dag partilederdebat med fokus på ældreområdet med deltagelse af Mette Frederiksen (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Søren Pape Poulsen (K), Pernille Vermund (NB), Pia Olsen Dyhr (SF), Alex Vanopslagh (LA), Morten Messerschmidt (DF), Jakob Ellemann-Jensen (V), Mai Villadsen (EL), Lars Løkke Rasmussen (M), Peter Skaarup (DD). Følg debatten live på Altinget
  • Klokken 10.30: Kulturudvalget har i dag kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at redegøre for regeringens holdning til at sende politiske repræsentanter til VM i Qatar.
  • Klokken 11.30: Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger mandskab på Bornholm i forbindelse med gaslækket sammen med sin kollega miljøminister Lea Wermelin (S), som også er bornholmsk folketingsmedlem.
  • Klokken 15.30: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er i dag kaldt i samråd om eventuelle fremtidige kompensationsordninger i lighed med varmechecken.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00