Dagens overblik: Venstres bagland er i oprør over CO2-afgift

Danmark skal investere i ukrainsk våbenproduktion, erklærer Troels Lund Poulsen efter et møde med Ukraines præsident Zelenskyj. I dagens ferieoverblik kan du også læse om en milliardpulje til støjbekæmpelse, som ifølge støjplagede borgmestre rammer helt skævt. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Velkommen til Altingets overblik over påskens vigtigste nyheder.

I sidste uge udvandrede Mads Fuglede fra Venstre - for i stedet at melde sig under fanerne hos Støjbergs danmarksdemokrater, blandt andet på grund af den planlagte CO2-afgift på landbruget.

Men Fuglede er langt fra den eneste modstander af en ny afgift, skriver Politiken. I en rundspørge foretaget af Politiken Research svarer 86 af Venstres byrådsmedlemmer, vælgerforeningsformænd, kommuneforeningsformænd og kredsbestyrelsesformænd, at de "slet ikke" mener, der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Det svarer til næsten halvdelen af de adspurgte.

Få overblik over påskens vigtigste nyheder

Dagens overblik er et format, som kun lejlighedsvist optræder på Altinget.dk.

Mandag den 25. marts, tirsdag den 26. marts og onsdag den 27. marts giver vi dig overblik over de vigtigste historier fra andre medier. 

Partiformand Troels Lund Poulsen og resten af partitoppen står ellers fast på, at SVM-regeringens planlagte CO2-agift på landbruget bliver til virkelighed.

"Dansk landbrug er gjort til den store bussemand, men det er ikke der, de store problemer eller løsninger skal findes," siger kommuneforeningsformand Lisbet Jensen fra Venstre i Frederikssund til Politiken.

73 af de 186 adspurgte Venstrefolk svarer, at Venstre bør arbejde for at indføre en af de i alt tre modeller for en CO2-afgift, som et ekspertudvalg med professor Michael Svarer i spidsen for nylig lancerede.

Nato-lande vil genindføre værnepligt

Mens vi i Danmark diskuterer værnepligt for kvinder, diskuterer andre Nato-lande lige nu, om de skal indføre en værnepligt, skriver Jyllands-Posten. I de fleste Nato-lande rekrutteres soldater nemlig frivilligt. Nu overvejer store Nato-lande som Storbritannien, Frankrig, Italien og Tyskland dog, om de skal indføre værnepligt med inspiration fra Danmark, det øvrige Norden og de baltiske lande. 

Læs også

Herhjemme ønsker regeringen også at udvide værnepligten fra 4 til 11 måneder - og som bekendt udvide den til også at gælde kvinder.

Det er nødvendigt, hvis Danmark skal nå Nato-målet om at opbygge en brigade på 6.000 personer, understreger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

"En ny værnepligt er afgørende, både hvis vi skal opbygge en brigade og et luftforsvar," siger han til Jyllands-Posten.

Danmark skal investere i ukrainsk artille­ri­fa­brik

En udvidet værnepligt er kun et af de redskaber, Troels Lund Poulsen vil tage i brug for at styrke Europas forsvar. Børsen rapporterer fra et nattog til Kyiv, hvor forsvarsministeren har været på besøg sammen med en dansk erhvervsdelegation og en håndfuld kolleger fra Folketinget.

Troels Lund Poulsen vil have direkte investeringer i ukrainsk produktion af hårdtslående artillerisystemer, som den ukrainske hær konstant er i underskud af, erklærer han efter et møde med Ukraines præsident Zelenskyj. 

Læs også

"Det er det, Danmark kan gøre på den meget korte bane. Jeg arbejder på et pilotprojekt, jeg har diskuteret med forsvarsminister Umerov for at skaffe hastighed i donationerne. Vi skal med midler fra Ukraine-fonden investere direkte i den ukrainske forsvarsindustri, hvis der i Danmark er politisk opbakning til det. På måske to-tre måneder kan man så skaffe de kapaciteter, de ellers skal bruge seks-otte måneder på at anskaffe sig, når artillerisystemerne skal hentes uden for Ukraine," Troels Lund Poulsen til Børsen.

Milliardpulje til støjbekæmpelse får hård kritik

I den lidt mere fredelige afdeling kan man hos DR læse om en håndfuld borgmestre fra støjplagede kommuner, som kritiserer en statslig pulje, der ellers skulle hjælpe kommunerne med at komme støjproblemer til livs.

106.000 boliger over hele landet er udsat for trafikstøj, der overstiger den vejledende grænseværdi på 58 decibel. Derfor valgte et flertal i Folketinget i 2021 at etablere en pulje på tre milliarder kroner, der primært skal gå til støjskærme. 

Læs også

Borgmestre fra blandt andet Gladsaxe, Hvidovre og Brøndby beskriver dog "fuldstændig uigennemskuelig" og en "slags gavebod" 

Det er ikke til at forstå, hvem der får og ikke får penge til støjbekæmpelse, lyder det fra flere borgmestre.

"Vi har fået nul kroner fra puljen, selvom vi er den mest støjplagede kommune," siger Gladsaxe-borgmester Trine Græse (S) til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00