"De vil skræmme os til tavshed, men det kommer de aldrig til": Her er de politiske reaktioner på formodet terrorangreb i Bruxelles

De politiske reaktioner er væltet ind på sociale medier efter et formodet terrorangreb i Bruxelles, der har kostet to svenske statsborgere deres liv. Fordømmelse, vrede og sorg over angrebet går på tværs af det politiske landskab. Altinget giver dig her et overblik over de foreløbelige politiske reaktioner fra ind- og udland. 

Tirsdag formiddag afholdte Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (M), pressemøde efter drabet på to svenskere i Bruxelles.
Tirsdag formiddag afholdte Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (M), pressemøde efter drabet på to svenskere i Bruxelles.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær StoneMarie Møller Munksgaard

I den belgiske hovedstad Bruxelles mistede to svenske statsborgere i går deres liv i, hvad de belgiske myndigheder efterforsker som et terrorangreb begået af en tunesisk mand med tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat. 

Angrebet skete forud for EM-kvalifikationskampen mellem Belgien og Sverige og foregik blot fem kilometer fra det stadion, hvor kampen skulle spilles.

Tidligt tirsdag morgen blev den formodede gerningsmand "neutraliseret" efter at være blevet skudt af belgisk politi, og han er nu død. Det beretter flere medier. 

Angrebet i Bruxelles har fremkaldt en række politiske reaktioner både hjemme i Danmark og internationalt, som Altinget her giver dig et overblik over.

Ulf Kristersson (M):

Tirsdag formiddag kommenterede Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, angrebet i Bruxelles på et pressemøde. Og her var budskabet klart:

"Alt tyder på, at det er et terrorangreb rettet mod svenske medborgere, bare fordi de er svenskere," sagde han på pressemødet.

Statsministeren uddybede på pressemødet, at han ser angrebet som et udtryk for, at svenske værdier er under et historisk pres fra terrorister.

"De vil skræmme os til tavshed, men det kommer de aldrig til," sagde han på pressemødet.

Ulf Kristersson slog yderligere fast, at Sverige skal passe på "vores åbne, demokratiske samfund", samtidig med at EU og Sverige skal have bedre styr på deres grænser. Det skal blandt andet ske ved at tilføre flere midler til Sveriges politi og sikkerhedstjeneste, mener han.

Statsministeren oplyste desuden på pressemødet, at den formodede gerningsmand, en nu afdød 45-årig tunesisk mand, tidligere har taget ophold i Sverige. Han er dog ikke tidligere kendt af det svenske politi.

Mette Frederiksen (S):

Via Statsministeriets officielle profil på det sociale medie X gav statsminister Mette Frederiksen i går aftes sin reaktion på terrorangrebet. 

Lars Løkke Rasmussen (M): 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler via Udenrigsministeriets profil på X, at "der er fuld solidaritet med Belgien og Sverige". 

Ursula von der Leyen: 

EU-Kommissionens formand giver på svensk udtryk for sin forfærdelse over det formodede terrorangreb i Bruxelles, der er hjertet af EU. Reaktionen stiler hun særligt til den svenske statsminister Ulf Kristersson. Altinget har oversat hendes reaktion på angrebet, som hun kalder "fejt", til dansk. 

"Jeg vil gerne udtrykke min dybeste medfølelse over for den svenske statsminister Ulf Kristersson og det svenske folk, der i aften har mistet to af deres landsmænd i det feje angreb i Bruxelles. Vores tanker er hos jer i denne svære tid."

Alexander De Croo: 

Belgiens premierminister sender ligeledes på svensk sin dybeste medfølelse i Sveriges retning:

"Belgien sender sin dybeste medfølelse til det svenske folk. Terrorangrebet i Bruxelles ryster fundamentet for vores fredelige samfund. Vi står solidarisk over for denne blinde had. Sammen vil vi bekæmpe terrorismen med endnu større styrke og beslutsomhed."

Den belgiske premierminister har desuden inviteret Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, til Bruxelles, hvor de vil mindes ofrene for angrebet.

Jens Stoltenberg: 

Generalsekretæren i Nato, norske Jens Stoltenberg, sender på X sin medfølelse mod ofrene og deres pårørende for angrebet. 

Peter Hummelgaard (S): 

På Facebook skriver justitsminister Peter Hummelgaard, at de danske myndigheder følger situationen tæt. 

"Forfærdeligt angreb i går aftes i Bruxelles mod fredelige fodboldfans. Mine varmeste tanker går til ofrene og deres nærmeste. Vi står sammen med Sverige og Belgien i kampen mod terror. Sikkerhedsmyndighederne i Danmark følger naturligvis situationen tæt og står parate til at assistere".

Morten Messerschmidt (DF):

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, der over en årrække har været bosat i Bruxelles som medlem af Europa-Parlamentet, lod sin reaktion på angrebet komme til udtryk på fransk, som Altinget har oversat her: 

"Forfærdeligt at se attentaterne i Bruxelles. Mine tanker går til ofrene og deres familier. Må politiet hurtigt finde gerningsmændene. Og lad vores lande handle beslutsomt for at beskytte samfundet mod terrorisme." 

Søren Pape (K):

Også Konservatives formand Søren Pape Poulsen udtrykte sin sorg og forfærdelse over angrebet. Her skriver han, at "terroren har vist sit frygtelige ansigt den seneste tid". 

Nikolaj Villumsen (EL): 

Fra Strasbourg i Frankrig, hvor europaparlamentarikerne lige nu er samlet til plenarsamling, opfordrer Enhedslistens Nikolaj Villumsen til, at "vi aldrig må lade hadet vinde". 

Pia Olsen Dyhr (SF): 

SF's formand har tidligt tirsdag formiddag kaldt angrebet "dybt tragisk og meningsløst". 

Niels Fuglsang (S): 

Socialdemokraternes europaparlamentariker skriver, at parlamentets medarbejdere i Bruxelles opfordres til at arbejde hjemmefra. 

Henrik Dahl (LA): 

Liberal Alliances spidskandidat til Europa-Parlamentet, Henrik Dahl, har også kommenteret på angrebet i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00