Danmark topper liste over klimadukse – og får løftet pegefinger

LISTE: Danmark ligger i top på en ny liste over lande, der gør mest for at bekæmpe klimaforandringer. Men eksperterne bag listen er bekymrede over regeringens grønne politik og sender en løftet pegefinger til Danmark. 

Danmark er for tredje år i træk kåret som klimaduks, men vi bliver indhentet bagfra, og eksperter er bekymrede over regeringens grønne politik. 
Danmark er for tredje år i træk kåret som klimaduks, men vi bliver indhentet bagfra, og eksperter er bekymrede over regeringens grønne politik. Foto: Stephane Mahe
Cecilie Gormsen

For tredje år i træk topper Danmark listen over lande, der gør mest for at bekæmpe klimaforandringer.

Det fremgår af en ny rapport fra den uafhængige tyske NGO Germanwatch og sammenslutningen af klima-NGO'er Climate Action Network Europe. I opgørelsen, som er udarbejdet af 300 eksperter, er 58 lande rangordnet på baggrund af deres klima- og energipolitik.

Med en fjerdeplads er Danmark det højest placerede land, da ingen lande er placeret på første- til tredjepladsen. De tre øverste pladser er ubesatte, fordi Germanwatch og Climate Action Network Europe mener, at alle kan gøre mere for at bekæmpe klimaforandringerne. 

Minister: Vi er godt i gang
Den danske energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig over Danmarks topplacering. 

"Det bekræfter, at vi er godt i gang med vores langsigtede målsætning mod et samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler i 2050," siger Lilleholt og fortsætter:

"Rapporten giver et skulderklap til Danmark. Uanset hvor jeg kommer hen, så oplever jeg, at der er stor respekt og anerkendelse af Danmarks godt 40 års erfaring og politisk brede enighed om at lave grøn omstilling. Når alt kommer til alt, så handler det ikke om at udpege vindere og tabere, men om at få flere til at trække på samme hammel og løse klimaudfordringen sammen.” 

Danmark mister terræn
Men rapporten har ikke kun rosende ord til Danmarks klimaindsats. Eksperterne bag opgørelsen hæfter sig ved, at Danmark taber terræn til landene, som ligger efter på listen.

"I forhold til sidste år har Danmark mistet noget terræn; afstanden til Storbritannen og Sverige bliver mindre, og nogle kommentatorer ser Danmark med sin nye regering i risiko for at miste sin førerposition," lyder det i rapporten.

Særligt er eksperterne bekymrede for den seneste tid, hvor den nye V-regering har sat spørgsmålstegn ved flere af Danmarks eksisterende klima- og energimål samt nedskæringer på klimaområdet.

WWF: Bygger på fortidens meritter
Hos Verdensnaturfonden WWF mener man, at Danmarks flotte placering på listen skyldes fortidens meritter, da opgørelsen primært bygger på tal fra 2013.

"Jeg vil advare regeringen mod at bruge denne opgørelse som en blåstempling af sin klimaindsats. Danmarks nuværende klimapolitik lader nemlig meget tilbage at ønske, og hele den grønne massakre, som regeringen har gennemført siden sin tiltrædelse, berettiger på ingen måde til denne hæder," siger John Nordbo, klimachef i WWF Verdensnaturfonden.

"Opgørelsen bygger på fortidens meritter, og det vil svare til at smykke sig med lånte fjer, hvis regeringen bruger denne anerkendelse til noget som helst andet end en påmindelse om, hvad der skal til for at være bedst i klassen," tilføjer han.

Torsdag i sidste uge fik Danmark den tvivlsomme ære at blive kåret som dagens klimaskurk af The Climate Action Network. Hver dag under FN's klimatopmøde COP21 uddeler paraplyorganisationen, der består af 950 NGO'er fra 115 lande, nemlig ”Fossil of the Day”-prisen. Danmark fik udnævnelsen, fordi den nye Venstre-regering har skruet ned for Danmarks grønne ambitioner.

Dokumentation

Landenes placering
1.-3.*
4. Danmark
5. Storbritannien
6. Sverige
7. Belgien
8. Frankrig
9. Cypern
10. Marokko
11. Italien
12. Irland
13. Luxembourg
14. Schweiz
15. Malta
16. Letland
17. Ungarn
18. Rumænien
19. Portugal
20. Litauen
21. Kroatien
22. Tyskland
23. Finland
24. Indonesien
25. Indien
26. Slovakiet
27. Island
28. Mexico
29. Tjekkiet
30. Egypten
31. Slovenien
32. Polen
33. Grækenland
34. USA
35. Holland
36. Norge
37. Bulgarien
38. Sydafrika
39. Malaysia
40. Algeriet
41. Spanien
42. New Zealand
43. Brasilien
44. Hviderusland
45. Østrig
46. Ukraine
47. Kina
48. Argentina
49. Thailand
50. Tyrkiet
51. Estland
52. Taiwan
53. Rusland
54. Iran
55. Singapore
56. Canada
57. Sydkorea
58. Japan
59. Australien
60. Kasakhstan
* De øverste pladser er ubesatte


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Nordbo

Klimarådgiver, CARE
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1995)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)









0:000:00