Danskerne vil indstille bistand til Afghanistan

MÅLING: Korruptionen i Afghanistan har nået et omfang, der gør, at Danmark bør smække kassen i, lyder det fra et flertal af danskerne. Røde Kors kalder det stærkt bekymrende, mens EL og DF vil have ændret bistanden. Ministeren er klar med ny plan.
Afghanistan modtager årligt 530 mio. kr. fra Danmark og er dermed den største modtager af dansk udviklingsstøtte.
Afghanistan modtager årligt 530 mio. kr. fra Danmark og er dermed den største modtager af dansk udviklingsstøtte.
Kasper Frandsen
Korruptionsniveauet i Afghanistan er for højt. Derfor bør Danmark ikke længere støtte landet økonomisk.

Det mener 60,9 procent af danskerne ifølge en ny meningsmåling fra A&B Analyse for Altinget.dk. Omvendt går kun 29 procent ind for, at støtten skal fortsætte på trods af korruption.

En række sager om korruption for danske penge til Afghanistan har den seneste måned sat fokus på udfordringerne i landet og altså fået danskerne op af stolen. Og i dag, torsdag den 27. juni, skal udviklingsminister Christian Friis Bach på et samråd forklare den danske indsats mod korruption.

Udviklingsordfører Christian Juhl fra Enhedslisten kalder målingen interessant og problematisk.

"Det viser, at befolkningen er fremme i skoene i forhold til den kritiske holdning til korruption. Vi er nødt til at gøre noget – ellers kan modstanden i befolkningen mod udviklingsbistanden risikere at stige endnu mere," siger han til Altinget.dk.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Afghanistan er den største modtager af danske bistandsmidler. Men det er kommet frem, at der har været otte korruptionssager siden 2005. Udviklingsministeren vil retsforfølge hver sag, men kalder det et beskedent antal sager. Flere oppositionspartier ønsker en skarpere reaktion. Hvilket af følgende to udsagn, er du mest enig i?

- Selvom der er en vis korruption, er det vigtigt, at Danmark bliver ved med at give bistandsmidler til Afghanistan
Svar: 27,7 procent

- Korruptionen er for stor i Afghanistan, og Danmark bør med det samme stoppe med at give bistandsmidler til landet
Svar: 60,9 procent

- Ved ikke
Svar: 11,4 procent

A&B Analyse har spurgt 1054 danskere i perioden fra 12/6 til 17/6 2013.

Christian Juhl anser budgetstøtten for "farlig", fordi pengene går direkte til den afghanske centraladministration, hvor korruptionen ifølge ham er for stor.

Danskernes holdning til korruption i Afghanistan er et godt udgangspunkt for at diskutere, hvordan Danmark giver bistand, lyder det fra Christian Juhl.

Vi har givet indtryk af, at vi har mere styr på det, end vi egentlig har. Ngo'er og regeringen skal blive bedre til at forklare, hvad korruption er, og hvad vi gør for at forhindre det.

Anders Ladekarl
Generalsekretær, Dansk Røde Kors

"Danskere skal overbevises om, at vi både skal bekæmpe korruption og flytte rundt på støtten. Størstedelen af støtten til Afghanistan bør gå gennem ngo'er. Demokrati kan man ikke købe sig til, men det skal opbygges nedefra," siger han.

Christian Juhl slår fast, at Danmark selvfølgelig skal give bistand til Afghanistan, men at støtten måske er for stor, i forhold til hvad landet kan absorbere: "Støtten bør i stedet stige, i takt med at Afghanistan selv kan følge med," siger han.

Afghanistan modtager årligt 530 mio. kr. fra Danmark og er dermed den største modtager af dansk udviklingsstøtte.

DF: Kaster om sig med penge
Målingen bør være et vink med en vognstang til regeringen, om at der bør ændres radikalt på støtten til Afghanistan, mener Dansk Folkeparti.

"Det viser fint, at danskerne på den ene side gerne vil hjælpe, men ikke accepterer svindel for danske penge. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at alle korruptionssager bliver fulgt til dørs. Det har vi ikke gjort," lyder kritikken fra Hans Kristian Skibby.

Han vil stille flere krav til, hvordan støtten bliver fordelt, og hvordan folk, der svindler, kan blive retsforfulgt.

"Det er provokerende, at der ikke er forsikring for, at vi gør alt, hvad der er muligt. Ministeren kaster penge efter folk, der svindler, og lande, der ikke har styr på pengene. Vi skal give penge, hvor der er mere hånd i hanke med pengene," siger Hans Kristian Skibby, der mener, at færre danske prioritetslande er løsningen.

Der har i alt været 11 sager om korruption eller svindel med danske bistandsmidler. Det samlede danskstøttede tab udgør til 230.000 kr. Beløbet kan stige, da der stadig bliver behandlet seks korruptionssager.

Røde Kors: Bedre kommunikation
Generaldirektør Anders Ladekarl fra Røde Kors kalder målingen stærkt problematisk, men er ikke overrasket.

"Vi har givet indtryk af, at vi har mere styr på det, end vi egentlig har. Ngo'er og regeringen skal blive bedre til at forklare, hvad korruption er, og hvad vi gør for at forhindre det. Korruption er en betingelse i de lande, vi arbejder i," siger han og fortsætter:

"Folk tror, at når vi slår hårdt ned på korruption, så betyder det, at der ikke er nogen korruption. Og når der kommer korruptionssager, bliver folk overraskede over det."

Han mener dog, at risikovilligheden er for stor i forhold til resultaterne i Afghanistan.

"Vi støtter institutioner, der ikke har den store legitimitet hos befolkning. Og langt hovedparten går til budgetlignende støtte til et system, der er meget svagt og kendetegnet ved korruption," siger Anders Ladekarl, der i stedet foreslår, at man kunne bruge mere direkte støtte til faglige organisationer.

Christian Friis Bach skal i samråd kl. 13 den 27. juni for at tale om den danske indsats mod korruption i Afghanistan.

Ny strategi på vej
Men kritikken og målingen får ikke udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at afvige fra sin strategi om at støtte den afghanske regering direkte.

"Jeg deler danskernes bekymring. Men deler ikke den konklusion, de træffer. Det er afgørende, at vi ikke svigter hverken den afghanske befolkning eller den indsats, som danske soldater har ydet og stadig yder i Afghanistan," siger ministeren.

Læs hele interviewet her.

Christian Friis Bach karakteriserer korruption som et vilkår i Afghanistan. Men samtidig må man aldrig acceptere korruptionen, slår han fast.

I stedet skal Danmark skærpe indsatsen mod korruption. Derfor fremlægger ministeren i dag, torsdag 27. juni, en ny såkaldt fempunktsplan, der skal styrke kampen mod korruption i Afghanistan.

"Vi har skabt øget åbenhed om korruption i Afghanistan, og vi har nu en langt mere aggressiv indsats mod korruption end tidligere. Og det er forhåbentligt det, som gør den forskel, så danskerne stoler på, at vores indsats gør en forskel for det afghanske folk. Og det er det vigtigste," siger Christian Friis Bach.

Blandt andet vil ministeren oprette en task-force på den danske ambassade i Afghanistan, som skal styrke kontrollen med korruption i alle de danske aktiviteter med en række specielle kontrolmekanismer.

"Vi vil krone for krone følge de danske penge og se, om de kommer frem, og om kvaliteten er i orden," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00