Analyse af 
Emma Qvirin Holst

De står til at blive valgt for Socialdemokratiet

Hvem risikerer at ryge ud af Folketinget, og hvilke nye ansigter kan Socialdemokratiet måske byde velkommen til efter et valg? Altinget Christiansborg gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Socialdemokratiet i landets ti storkredse.

Foto: Liselotte Sabroe, Thomas Lekfeldt og Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Socialdemokratiet står til at fastholde samtlige af sine mandater 1. november. Men det er ikke ensbetydende med, at alle folketingsmedlemmer kan vide sig sikre på genvalg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Selvom regeringspartiet står til at genvinde de 48 mandater, som partiet fik i 2019, bliver der rykket rundt på mandaterne mellem storkredsene. Dermed banes der både vej for debutanter i Folketinget og et generationsskifte. Men der er også én minister, som kan få svært ved at få en plads.

Altinget Christiansborg giver her et bud på, hvem der bliver valgt for Socialdemokratiet med udgangspunkt i prognosen.

På trods af tilbagegangen i København ved kommunalvalget har Socialdemokratiet udsigt til fremgang i hovedstaden og til at få valgt et fjerde københavnsk folketingsmedlem.

Det er dog ikke ensbetydende med, at partiet får et nyt ansigt i folketingsgruppen. Ida Auken – som skiftede til Socialdemokratiet i januar 2021 – er nemlig en ny socialdemokratisk folketingskandidat i storkredsen, hvor hun i 2019 blev valgt for Radikale.

Hun forventes at indkassere et flot personligt stemmetal. I 2019 fik hun tiende flest stemmer af alle kandidater på landsplan. Udover Ida Auken vil der også være genvalg til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

I kampen om det fjerde mandat ligner nuværende folketingsmedlem Lars Aslan en favorit overfor Mette Reissmann, som han slog i 2019

I den københavnske omegn er vejen banet for genvalg af alle fire nuværende folketingsmedlemmer, hvoraf tre af dem er ministre: Justitsminister Mattias Tesfaye, forsvarsminister Morten Bødskov, skatteminister Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00