Debat

Debat: … og om fem år har verdens største firma ingen ansatte

DEBAT: Deleøkonomiske platforme indtager arbejdsmarkedet i stor stil. Politikerne bør skærpe opmærksomheden, så det nye arbejdsmarked ikke overhaler reglerne indenom. Det skriver Morten Højberg, adm. direktør i Moment.

Moments gamle adresse er overtaget af freelancere, og det er et bevis på den udvikling, der er ved at ske, mener Moments direktør.
Moments gamle adresse er overtaget af freelancere, og det er et bevis på den udvikling, der er ved at ske, mener Moments direktør.Foto: Erik Refner/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten T. Højberg
Adm. direktør i Moment

Forleden besøgte jeg min virksomheds gamle adresse og blev mødt af et fantastisk syn.

Efter vi er rykket til nye lokaler, er de over 100 pladser, der før var optaget af vores faste medarbejdere, blevet overtaget af freelancere. Huset er omdannet til et stort og charmerende kontorfællesskab.

Oplevelsen var endnu en udmøntning af den freelance-trend, der får mere og mere vind i sejlene for hver dag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Diskussionen om, hvorvidt det er noget, der sker efter pres fra arbejdsgivere eller efter ønske fra freelancerne bliver mindre og mindre relevant. Det svarer næsten til at diskutere, om Airbnb er blevet en succes, fordi folk brænder for at leje ud, eller fordi folk brænder for at holde ferie i private lejemål. Når fleksible ansættelser vinder frem, er det, fordi det er godt for begge parter.

Lad mig give et aktuelt eksempel: Når vi som virksomheder skal tilpasse os den nye persondataforordning, er det meningsløst, at fastansætte en medarbejder til opgaven. Og at bruge et advokathus er for dyrt for mange.

Desværre kan vi – præcis som da deleøkonomien gjorde sit indtog – konstatere, at vigtige institutioner ikke står klar til at omfavne de nye tider.

Morten T. Højberg, adm. direktør i Moment

I stedet kan man finde 1-2 freelance-konsulenter til at sætte skik på tingene. Hos Moment har vi allerede hjulpet mange med netop dette, og det står klart, at opgaven betragtes som særdeles attraktiv i konsulentens perspektiv.

Årsagen til boomende arbejdsmarked
En medvirkende årsag til, at det fleksible arbejdsmarked boomer, er, at teknologien gør det væsentligt nemmere at få udbud og efterspørgsel til at mødes. Præcis som med Airbnb, Uber, GoMore og så videre. 

Udover bureauer som Moment, som blander traditionelle rekrutteringsmetoder med ny teknologi, popper nye kreative bud på freelanceplatforme op som paddehatte.

Desværre kan vi – præcis som da deleøkonomien gjorde sit indtog – konstatere, at vigtige institutioner ikke står klar til at omfavne de nye tider.

Det vigtigste på kort sigt er at tilpasse dagpengesystemet. Politikerne har i årevis bakset med at lave et system, der ikke stiller selvstændige dårligere end lønmodtagere, men trods vedvarende pres fra blandt andet Ase venter vi stadig på en god løsning.

Andre områder, der trænger til justering, er barsel, forsikring, pension og, ikke mindst, skatte- og afgiftssystemet, som er alt for kompliceret til at favne et massivt indtog af frie fugle.

For nylig delte mange et meme om, at verdens største hotel ikke ejer værelser (Airbnb), at verdens mest værdifulde butik ikke har noget varelager (Alibaba), og at verdens største medie ikke laver nyheder (Facebook).

Jeg tror ikke, som jeg driller med i overskriften, at verdens største firma har skiftet alle fastansatte ud med vikarer, interime og freelancere om fem år. Men retningen kender vi, og det vil være hovedløst ikke at tilpasse de relevante institutioner efter det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Thune Højberg

Formand, Vikarbureauernes Brancheforening i Danmark under Dansk Erhverv
Cand.jur. (Københavns Universitet 2001)

0:000:00