Det sker i Folketinget fredag

SAMLING: Det nye folketing samles for første gang torsdag og fredag. Men hvad skal der egentlig foregå? Altinget giver dig overblikket.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Torsdag og fredag samles Folketinget for første gang efter valget 18. juni.

De to møder står langt hen ad vejen i traditionens tegn, hvor valget skal godkendes, nye medlemmer skal skrive under på Grundloven, og en ny formand for Folketinget skal vælges.

Ifølge Grundlovens §35 skal det nyvalgte folketing træde sammen klokken 12 på den 12. søgnedag – altså normalt 14 dage efter valgdagen.

Det første møde torsdag begynder klokken 12, hvor Folketingets 179 medlemmer, nye som gamle, mødes. Som det første skal det nye folketing vælge en midlertidig formand, da den rigtige formand først kan vælges, efter folketingsvalget er blevet godkendt.

Men hvem skal så stå for at lede valget af den midlertidige formand? Jo, det skal aldersformanden, der er den med højest anciennitet. Det betyder, at den nyudnævnte kultur- og kirkeminister Bertel Haarder får lov til at styre valget af den midlertidige formand.

Valget skal godkendes
Den midlertidige formand får en kort funktionsperiode. Personens væsentligste opgave er sørge for, at der bliver nedsat et foreløbigt udvalg på 21 medlemmer til prøvelse af valgene af de 179 medlemmer, da det i Danmark er parlamentet, som skal godkende et parlamentsvalg.

Udvalget skal blandt andet gennemgå valgklager, valgbøger og de beregninger, Indenrigsministeriet har sendt til udvalget, og det bruges resten af torsdag og måske fredag morgen på. Arbejdet afsluttes med, at udvalget afgiver en fyldig betænkning og indstilling om godkendelse af valgene.

Fredag klokken 11 mødes folketingsmedlemmerne igen i Folketingssalen.

Som det første fredag skal Folketinget stemme om indstillingen fra Udvalget til Prøvelse af Valgene, der siden torsdag har tjekket valget. Når valget efter alt at dømme bliver godkendt ved afstemning, er det tid for de nye medlemmer til at skrive under på Grundloven.

Derfor holdes der en pause på 30-40 minutter ved 11.30-tiden, hvor den traditionsrige underskrivningsceremoni foregår.

Rigtig formand skal vælges
Når politikerne igen samles i Folketingssalen, skal den rigtige formand for Folketinget vælges. Det bliver efter alt at dømme Pia Kjærsgaard, da alle de blå partier er blevet enige om at pege på hende. Derudover skal der også vælges næstformænd, der blandt andet bliver Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres Kristian Pihl Lorentzen, og tingsekretærer. Når den nye formand er valgt, er den midlertidige formands hverv slut. 

Efter formanden er valgt, er der behov for at få fastlagt den kommende udvalgsstruktur og for at kunne give orlov til et folketingsmedlem, da Mogens Lykketoft (S) vil søge orlov med det samme.

Derfor er det nødvendigt, at Udvalget for Forretningsordenen og Udvalget for Valgs Prøvelse, der tager sig af disse sager, bliver nedsat. Når de er valgt, meddeles orlov til Mogens Lykketoft, og hans stedfortræder indkaldes efter en afstemning i salen.

Seks lovforslag førstebehandles
Der holdes nu en pause, hvor der er møde i Udvalget for Forretningsordenen. Her skal den nye udvalgsstruktur, som partiernes gruppeformænd i løbet af ugen er blevet enige om, godkendes. Gruppeformændene har valgt i meget vidt omfang at følge de ressortændringer, som regeringen har gennemført. Det betyder, at nogle udvalg bliver nedlagt, mens andre skifter navne og opgaver.

Mødet i Udvalget for Forretningsordenen tager omkring en time, og herefter indledes et nyt møde i Folketinget, hvor en række udvalg bliver nedsat - dog ikke alle. Følgende udvalg bliver nedsat:

-Finansudvalget
-Europaudvalget
-Det Udenrigspolitiske Nævn
-Skatteudvalget
-Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget
-Beskæftigelsesudvalget
-Social- og Indenrigsudvalget

Dernæst er der førstebehandling af seks regeringsforslag, blandt andet straksindgrebet, der skal gøre Danmark mindre attraktivt for asylansøgere.

Herefter kan folketingsmedlemmerne holde weekend. I næste uge skal resten af udvalgene nedsættes på et ultrakort møde, hvor kun formanden vil være til stede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00