DF vil skære en fjerdedel af budgettet i DR

SPAREPLAN: Dansk Folkeparti foreslår besparelser på 700 millioner kroner i DR. Kulturminister Bertel Haarder (V) støtter forslaget.

Send P3 i udbud, og læg DR Ultra og Ramasjang sammen til én kanal, foreslår Dansk Folkeparti blandt andet. 
Send P3 i udbud, og læg DR Ultra og Ramasjang sammen til én kanal, foreslår Dansk Folkeparti blandt andet. Foto: Brian Bergmann/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Danmarks Radio skal beskæres med 25 procent over de næste fem år. Det foreslår gruppeformand Peter Skaarup, kulturordfører Alex Ahrendtsen og medieordfører Morten Marinus fra Dansk Folkeparti i en kronik i Berlingske.

Besparelsen skal løbe op i omtrent 700 millioner kroner ud af DR's årlige budget på 3,7 milliarder kroner. Pengene skal findes ved at sende radiokanalen P3 i udbud, skrotte radiokanalen P7, flytte tv-kanalen DR3 over på nettet og lægge tv-kanalerne Ramasjang og Ultra sammen til én kanal.

Derudover vil partiet have rykket flere af DR's arbejdspladser ud af København.

”DR skal koncentrere sig om public service – underholdning kan man få andre steder. Derfor er det både nødvendigt og rimeligt at skære DR's budget med 25 procent, så vi kan sikre et mangfoldigt mediebillede, og pengene kan bruges andre steder,” siger Peter Skaarup til Berlingske.

Bertel Haarder bakker op
Det nuværende medieforlig, som udgør rammerne om DR's virke, løber frem til 2018. Inden da skal der indgås en politiske aftale, som fastlægger medieinstitutionens politiske rammer på den anden side af dette skæringspunkt.

Forhandlingerne er endnu ikke indledt, men kulturminister Bertel Haarder tager (V) tager varmt imod DF-forslaget og siger ifølge avisen, at han selv kunne have foreslået meget af det. Til efteråret vil ministeren komme med et udspil, som vil indeholde "betydelige fællestræk" med DF's udspil.

Anderledes kritisk er reaktionen fra Enhedslisten. Fungerende politisk ordfører Nikolaj Villumsen siger til TV 2 News, at han er enig i behovet for ændringer på DR, men ikke på den måde, som Dansk Folkeparti foreslår.

”Der er tale om massive forringelser, som vil gå ud over kulturlivet og demokratiet i Danmark,” siger Nikolaj Villumsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00