DI-topmøde stod i skyggen af ultimative krav

TOPMØDE: Anders Samuelsens stålsatte øjne blev et gennemgående tema under DI's topmøde, hvor kritikken haglede ned over LA's ultimative krav til regeringen. Selv blev den politiske leder nægtet taletid.

Selv om Anders Samuelsen ikke fik lov til at komme på scenen, spillede han alligevel en af hovedrollerne til DI-topmøde i Operaen.
Selv om Anders Samuelsen ikke fik lov til at komme på scenen, spillede han alligevel en af hovedrollerne til DI-topmøde i Operaen.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Frederik Tillitz

”Jeg har talt meget om stålsatte øjne i dag, men jeg har det sådan, at jeg hellere vil have et fast håndtryk.”

Sådan sagde formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen med en slet skjult bemærkning til Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen.

Siddende på forreste række kunne han med de førnævnte stålsatte øjne se til, mens den ene taler efter den anden sendte bemærkninger i hans retning under Dansk Industris topmøde i Operaen på Holmen.

Et topmøde, der kom til at stå i skyggen af det politisk højspændte klima i dansk politik.

På dagen for topmødet havde administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, nemlig i Berlingske bebudet, at man i Industriens Hus ønsker, at Anders Samuelsen dropper de ultimative krav til topskattelettelser i forhandlingerne om 2025-planen.

Et budskab, som direktøren mere subtilt gentog på topmødet.

”Vi opfordrer alle partier – det er nok gået op for de fleste i dag – til at kigge på helheden i planen og stå sammen om en aftale, der skaber ny vækst og flere private arbejdspladser i Danmark,” sagde Karsten Dybvad på talerstolen i operasalen.

Budskabet fra DI havde fået Anders Samuelsen til at ønske taletid på topmødet – et ønske som den politiske leder havde valgt at sprede over de sociale medier.

Men Anders Samuelsen fik kun lov til at blive siddende på forreste række og kigge på.

Frederiksen på slap line
Den, der gik hårdest til Anders Samuelsen, var Mette Frederiksen. I sin tale gik hun LA's forhandlingsstrategi på klingen.

”Hvis man har problemer med sine stålsatte øjne, så er det nok mere en øjenlæge end en 2025-plan, man har brug for,” sagde hun og fortsatte:

”Jeg forstår på dagens aviser, at der har været rift om jeres taletid. Nu er vi jo solidariske i Socialdemokratiet, og jeg så lige Anders sad her på første række. Jeg kunne vel godt give dig et par af mine minutter, men der er en risiko for, at han bare vil stå og nedstirre jer i salen.”

Hun satte desuden i talen spørgsmålstegn til, om topskattelettelser er det bedste våben i kampen for industriens interesser.

”Jeg er sikker på, at vi kan finde værktøjer, der langt bedre og hurtigere understøtter jer som virksomheder end topskattelettelser,” sagde hun og fortsatte med en opfordring til statsministeren:

”Jeg håber i hvert fald ikke, at statsministeren har stirret sig så blind på topskattelettelser, at det har blokeret for udsynet til at lave en bred aftale.”

Løkke: Alle skal give sig
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) manede også til besindighed, men var dog på topmødet overbevist om, at 2025-planen nok skal falde på plads.

”Det handler om, at alle kommer til at give sig. Der skal 90 til et flertal. Min regering er smal, men tænker bredt, og vi ved godt, at den plan, som vi har lagt frem, aldrig kan vedtages i den form, den er lagt frem,” sagde han.

Statsministeren gentog dog flere gange, at regeringens udspil til 2025-planen er ambitiøs.

”En plan, der bare går ud på at sætte sig på hænderne og se, hvad fremtiden bringer, er ikke nogen god plan. Også selv om den er bred, er den ikke noget værd,” sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00