Disse danskere har også FN-topposter

TOPJOB: Får Helle Thorning-Schmidt posten som FN's nye flygtningehøjkommissær, har fire danskere inden for de seneste år fået vigtige topposter i FN. Se dem her.

Mogens Lykketoft skal snart lede FN's Generalforsamling i New York. En post, han skal bestride i 12 måneder.
Mogens Lykketoft skal snart lede FN's Generalforsamling i New York. En post, han skal bestride i 12 måneder.Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Kasper KaasgaardCecilie Gormsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fredag indstillet tidligere statsminister, Socialdemokraternes forhenværende formand Helle Thorning-Schmidt, som kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær. Og får hun jobbet, er hun den fjerde i rækken af danskere, der inden for kort tid har fået en toppost i FN.

Christian Friis Bach blev i juli 2014 udnævnt til eksekutivsekretær for FN’s økonomiske kommission for Europa, UNECE. Den tidligere udviklingsminister og daværende medlem af Folketinget startede i jobbet 4. august samme år.

UNECE er FN’s økonomiske kommission for Europa og arbejder primært med økonomisk integration og samarbejde i Europa. Organisationen blev oprettet i 1947 og består af 56 medlemsstater fra både Europa, Nordamerika og Asien, blev oprettet i 1947 og har sit hovedkontor i Genève. 

»Jeg tror, Unece er den FN-organisation, som flest danskere er i berøring med hver eneste dag. Især når de sætter sig ind i en bil, for Unece har udviklet omkring 150 standarder for biler, især bilsikkerhed som sikkerhedsseler og børnesæder. Organisationen har også udviklet kvalitetsstandarder for frugt og grønt fra æbler til roser«, fortalte Christian Friis Bach i forbindelse med udnævnelsen.

Mogens Lykketoft tiltræder i midten af september i år som formand for FN's generalforsamling i New York. Den tidligere formand for Folketinget og Socialdemokraterne fik posten i november 2014. Lykketoft skal sidde i formandsstolen i 12 måneder og tager i den periode orlov fra Folketinget.

FN's Generalforsamling er sammen med Sikkerhedsrådet og Menneskerettighedsrådet de vigtigste organer i FN. Alle FN's medlemslande og mange observatører, bl.a. EU, har sæde i Generalforsamlingen, hvor verdens stats- og regeringschefer mødes hvert år i september måned.

Generalforsamlingen vedtager en lang række resolutioner inden for bl.a. menneskerettigheder, bæredygtig udvikling og folkeret. Generalforsamlingen kan endvidere drøfte internationale kriser, særligt hvis situationen i Sikkerhedsrådet er fastlåst.

”Vi er nødt til at holde de udviklede lande op på deres meget gamle mål, som langtfra er nået, om 0,7 procent af BNP i udviklingsbistand,” sagde Mogens Lykketoft for nyligt på et pressemøde, hvor han kiggede frem mod sine opgaver som formand.

Ib Petersen er formand for bestyrelsen i UN Women, som er FN's kvindeorganisation. Ib Petersen er Danmarks FN-ambassadør og har også stået i spidsen for forberedelserne af de fattigdomsmål, som FN skal vedtage ved næste samling.

UN Woman har til formål at fremme ligestilling og forbedring af kvinders vilkår. Det gør den ved at sætte globale standarder og hjælpe nationale regeringer i at gennemføre dem. Derudover er det FN's koordinerende organ for ligestillingsindsatser.

Danmark støtter i 2015 organisationen med 60 millioner kroner.

Lise Kingo blev i i juni i år udnævnt som ny direktør for FN’s Global Compact organisation af FN's generalsekretær Ban Ki-moon. FN’s Global Compact er verdens største initiativ for udbredelse af virksomheders samfundsansvar.

Initiativet bygger på ti grundlæggende principper om fremme af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og korruptionsbekæmpelse. Virksomheder kan bidrage til løsningen af økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer og bidrage til FN’s målsætninger ved at efterleve de ti principper. 

En vigtig opgave for Lise Kingo og FN’s Global Compact den kommende tid bliver at engagere virksomheder verden over i gennemførelsen af de globale udviklings- og bæredygtighedsmål (SDG), som ventes vedtaget i FN’s Generalforsamling senere i år under dansk formandskab af Mogens Lykketoft.

FN’s Global Compact omfatter mere end 8.000 virksomheder og 4.000 andre organisationer fordelt på 170 lande. I Danmark har 270 virksomheder tilsluttet sig initiativet.

Helle Thorning-Schmidt kan nu blive den næste dansker i rækken. Hvis det lykkes hende at blive flygtningehøjkommissær, vil hun blive den anden dansker i historien med den titel. Tidligere statsminister Poul Hartling (V) havde jobbet 1978-85, hvilket indbragte ham Nobels Fredspris i 1981.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00