Djøf om udflytning: Budgettet holder ikke

BEKYMRING: Det er meget tvivlsomt, at den pulje, regeringen har afsat til udflytning af mere end 3.900 statslige arbejdspladser, er stor nok, mener Djøf.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Af Matias Ludvig Littauer

Tidligere i dag præsenterede regeringen sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Udmeldingen fra regeringen er, at op mod 4.000 af de statslige arbejdsplader, der er placeret i hovedstaden, skal flyttes til andre byer og kommuner.

I regeringens finanslovforslag er der afsat 400 millioner kroner til udflytning af arbejdspladserne. Det svarer til ca. 100.000 kroner per arbejdsplads, men ifølge Djøf er det ikke nok til at dække omkostningerne for udflytningerne.

“Erfaringerne fra udflytning af Sikkerhedsstyrelsen til Esbjerg viste, at det kostede ca. 500.000 kroner per arbejdsplads. I Norge har man opgjort udgiften til udflytning til cirka en million kroner per arbejdsplads. I det lys rækker 400 millioner kroner desværre ikke så langt,“ siger Djøf’s formand, Lisa Ferbing Herold, i en pressemeddelelse.

Flere konsekvenser ved at flytte arbejdspladser
Flytningen vil også få store arbejdsmæssige og familiemæssige konsekvenser for de berørte medarbejdere, og derfor fremhæver Ferbing Herold, at det er afgørende, at regeringen sørger for ordentlige vilkår i flytteprocessen.

En lignende udmelding kommer fra Offentligt Ansattes Organisationer (OAO). Formanden for underafdelingen OAO-Stat, Flemming Vinther, påpeger, at alle relevante parter skal inddrages, hvis man skal have det bedst mulige ud af flytningen.

”Medarbejderne, tillidsrepræsentanterne og samarbejdsudvalgene skal inddrages i hele processen, så tabet af viden og erfaringer kan minimeres,” siger Flemming Vinther i en pressemeddelelse.

Han pointerer, at en udflytning både vil have økonomiske, menneskelige og kompetencemæssige konsekvenser.

”Al erfaring viser, at flytninger medfører et produktivitets- og kompetencetab i en lang periode. Det er derfor ikke realistisk, at institutionen dagen efter en flytning, kan levere det samme produkt og samme kvalitet som tidligere,” siger Flemming Vinther.

Udflytning af arbejdspladser er kun en lille brik
Djøf anerkender, at det er vigtigt at sikre en bedre balance i udviklingen mellem landsdelene, og at udflytning kan være et middel hertil. Men udflytningen af statslige arbejdspladser er kun en lille brik i puslespillet om at sikre balance mellem landsdelene.

”En udflytning af statslige arbejdspladser vil kun vil yde et meget beskedent bidrag til at ændre balancen i landet. Det afgørende er at få et langt stærkere fokus på udviklingen af det lokale erhvervsliv i udkantsområderne,” siger Ferbing Herold og påpeger, at der skal mere fokus på at løfte vidensniveauet i små og mellemstore virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00