Ellemann åbner for at udskyde vand-indsats

VAND: Miljøministeren fastholder, at miljømålene står fast, men erkender, at kvælstof-reduktionen kan blive udskudt, når indsatsen er analyseret i 2011. Venstres fødevareordfører mener, at reduktionen er sat på pause.
<p>N&aring;r et analysearbejde er f&aelig;rdigt i 2011, kan det blive n&oslash;dvendigt at udskyde dele af kv&aelig;lstof-reduktionen, sagde milj&oslash;ministeren p&aring; et samr&aring;d onsdag.</p>

Når et analysearbejde er færdigt i 2011, kan det blive nødvendigt at udskyde dele af kvælstof-reduktionen, sagde miljøministeren på et samråd onsdag.

Foto: Steen Evald
Anders Jerking

Miljøminister Karen Ellemann (V) var onsdag kaldt i samråd for at forklare, hvad landbrugspakken betyder for miljøkravene til landbruget. Her fastholdt hun, at vandmiljø-målene fra Grøn Vækst står fast, men hun erkendte også, at indsatsen kan blive udskudt, når et analysearbejde er færdigt i 2011. Oppositionen kalder ministerens svar for ordmagi, der blot skal dække over, at indsatsen er udskudt.

Ellemann indledte samrådet med at fastslå, at målene står fast. 

"Vi skal forbedre landbrugets vilkår, men samtidig ligger landbrugets mål om en reduktion af kvælstof på 19.000 tons i 2015 fast. Også i den nye aftale. Det står sort på hvidt," sagde hun.

I landbrugspakken er det imidlertid også aftalt, at det frem til 2011 skal undersøges, hvordan man skal reducere 10.000 ud af de 19.000 tons. Analysen skal dels belyse de økonomiske konsekvenser for landbruget, dels se på, hvor hurtigt andre lande implementerer vandrammedirektivet. Desuden skal det undersøges, om man kan gøre brug af direktivets undtagelsesbestemmelser.

Der er nu trykket på pauseknappen, så vi kan få realisme ind i tingene, så vi sikrer erhvervet og arbejdspladserne, og så vi får bundet det sammen med miljøtiltagene.

Erling Bonnesen (V)
Fødevareordfører

"Hvis de gennemførte analyser giver os ny viden, som viser, at indsatsen har uacceptable konsekvenser, så har vi en ny situation, som vi må forholde os til. Derfor vil regeringen og DF drøfte tidsplanen for reduktionen af de 10.000 tons kvælstof, når resultaterne af analysen er fremlagt i 2011," sagde Karen Ellemann på samrådet, hvor hun erkendte, at analysearbejdet kan betyde, at noget af indsatsen bliver udskudt.

"Jeg kan ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at udskyde noget af indsatsen i visse dele af landet, hvis det er vores eneste mulighed for at tilgodese de såkaldte udkantsområder. Men det må afvente resultaterne af udredningsarbejdet," sagde hun.

Meldingen om, at dele af de 19.000 tons kan blive udskudt til efter 2015, adskiller sig markant fra ministerens melding på et tidligere samråd, der blev afholdt kun to dage før, at landbrugspakken blev indgået. Her sagde ministeren, at de 19.000 tons i 2015 kun var første del af indsatsen.

"De 19.000 tons er ikke nok til at opfylde EU's vandrammedirektiv. Det er det første store skridt på vejen, men der er stadig V3-områder, hvor indsatsen ikke er identificeret endnu," lød det dengang.
Under onsdagens samråd var der ingen tale om en indsats ud over de 19.000 tons.

Indsats på pause 
Ellemanns melding på det tidligere samråd blev dengang kritiseret af flere Venstre-medlemmer, som mente, at dele af kvælstof-indsatsen skulle udskydes. En af dem var Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen. Han udtrykker nu tilfredshed med, at indsatsen skal analyseres frem til 2011.

"Nu er skabt ro om analysearbejdet. Så vi kan få tingene til at hænge sammen, og der kommer realisme ind i debatten. Man skal sikre landbrugserhvervet, og så skal vi se på, hvad de gør for miljøet i andre lande."

Men skal man som landmand lytte efter, at der nu bliver lavet en analyse, eller skal man ligge søvnløs over, at de 19.000 tons skal nås i 2015?'

"Nu får vi de oplysninger, der er nødvendige for at få dette sat rigtigt sammen. Der er nu trykket på pauseknappen, så vi kan få realisme ind i tingene, så vi sikrer erhvervet og arbejdspladserne, og så vi får bundet det sammen med miljøtiltagene," siger Erling Bonnesen.

Tørre tårer 
Også tidligere landbrugsminister Britta Schall Holberg har talt om at udskyde målene. Hun er tilfreds med miljøministerens melding på onsdagens samråd.
"Vi har sagt, at målene står fast. De 9.000 tons håndterer vi nu, og så sætter vi et analysearbejde i gang, der skal se på, hvordan man bedst håndterer de næste 10.000 tons. Det er også det, som ministeren siger. Men det skal ikke være tvivl om, at jeg vil græde tørre tårer, hvis det ikke kan nås i 2015. Direktivet skal jo først være implementeret i 2027, og det er et indgribende tiltag over for landbruget, så det er vigtigt, at vi får tænkt os godt om," siger hun.

Det var Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, der havde indkaldt til samrådet. Han var efter samrådet overbevist om, at der ikke bliver reduceret 19.000 tons kvælstof inden 2015.

"På sidste samråd efterlod Karen Ellemann det klare indtryk, at de 19.000 tons i 2015 var et mål, man gik efter at opfylde, men i dag efterlod hun det indtryk, at det stadig var et mål, men at man ikke regnede med at nå det," siger han og fortsætter:
"Hun prøver at sige to ting på en gang: nemlig at målsætningen stadig gælder, og at man skal have et udvalgsarbejde, hvor man finde EU-undtagelser. Men det er bare ordmagi. Når hun siger begge dele, så kan jeg ikke forstå det på anden måde, end at de sidste 10.000 tons ikke kommer i 2015."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Britta Schall Holberg

Fhv. minister (V) & MF, administrator og godsejer, Hagenskov Gods, hofjægermester
lærer (Zahles Seminarium 1964)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00