En million EU-borgere vil forbyde dyreforsøg

FOLKEKRAV: Der er indsamlet over en million underskrifter til støtte for et såkaldt borgerinitiativ, der kræver et forbud mod dyreforsøg på EU-plan. Det tvinger nu EU-Kommissionen til at se reglerne efter i sømmene, mens forskerverdenen slår syv kors for sig.

Mere end en million EU-borgere vil sætte en stopper for dyreforsøg.
Mere end en million EU-borgere vil sætte en stopper for dyreforsøg.Foto: Colourbox
Rikke AlbrechtsenLise-Lotte Skjoldan

Sidste uge blev et såkaldt borgerinitiativ godkendt af EU-Kommissionen, efter det er lykkedes at samle en million underskrifter.

Initiativet handler om at lave et totalforbud mod dyreforsøg i medicinsk forskning, og forslaget er fremlagt af en gruppe kaldet Stop Vivisection, der er ledet af den franske zoolog André Menache og bakket op af en lang række dyrerettighedsorganisationer.

"Vejen fremad er at gøre ikke-dyrebaserede alternative metoder obligatoriske," mener gruppen, der peger på, at et voksende antal læger og forskere stiller spørgsmålstegn ved nytten af dyreforsøg.

Men initiativet er fuldstændigt forfejlet, melder en bred vifte af forskere fra over 100 universiteter, forskningsinstitutioner og repræsentanter fra lægemiddelindustrien nu ud. De har skrevet under på en moderklæringer, der opfordrer EU-lovmagerne til at slå koldt vand i blodet.

Fakta
Det europæiske borgerinitiativ
Det europæiske borgerinitiativ har siden 2012 gjort EU-borgere i stand til at bede Europa-Kommissionen foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det. Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande. I Danmark kræves 9.750 underskrifter. 4.610 danskere skrev under på et nej til dyreforsøg.

Kilde: Europa-Kommissionen

Formanden for Det Fri Forskningsråd i Danmark, overlæge og professor ved Aarhus Universitet Jørgen Frøkiær, advarer også mod at føre borgerinitiativet ud i livet.

"Det ville være meget uheldigt af mange grunde. Med et sådant forbud ville det blive umuligt at opnå indsigt i mange af de fuldstændig fundamentale biologiske mekanismer, som man bruger dyreforsøg til. Det samme gælder for sygdomsmekanismer, ligesom man vil fjerne grundlaget for at lave den farmakologiske testning, der går forud for, at man tester på mennesker," siger han.

EU-borgerinitiativer giver borgere mulighed for at få en sag rejst ved EU-Kommissionen, hvis man kan samle mindst en million underskrifter i syv forskellige medlemslande. EU-Kommissionen er derefter forpligtet til at behandle forslaget og inden for tre måneder melde ud, om der er grundlag for at ændre de gældende regler.

Det er tredje gang, siden initiativet blev lanceret i 2012, at et EU-borgerinitiativ er nået hele vejen til EU-Kommissionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00