Erhvervsminister: Sundhedssektor har misforstået nye EU-krav

REGULERING: Læger, tandlæger og apotekere frygter for, at et nyt EU-forslag om såkaldte proportionalitetstests kan skade patientsikkerheden. Men de tre foreningers bekymring er fuldstændigt ubegrundet, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Foto: Morten Dueholm/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

Det er fuldstændig ubegrundet, når læger, tandlæger og apoteker bekymrer sig for, at et nyt EU-direktiv kan skade patienterne og patientsikkerheden i Danmark.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen har ført fælles kampagne for, at sundhedssektoren skal undtages et EU-direktiv om såkaldte proportionalitetstest.

Proportionalitetstestene skal sikre, at der ikke skabes unødvendige barrierer og uberettigede nationale særregler, når der vedtages nye love, der begrænser adgangen til eller udøvelsen af et erhverv - herunder i sundhedssektoren.

Her frygter de tre foreninger på sundhedsområdet, at Danmark får frataget sin selvbestemmelse, når der skal indføres ny regulering på området. Samtidig mener foreningerne, at økonomiske hensyn kan komme til at skygge for hensyn til kvalitet og patientsikkerhed.

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det diplomatisk. Men der er mange misforståelser i den henvendelse. Og det er efter min bedste overbevisning fuldstændigt ubegrundet bekymring.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

Men det er altså ikke tilfældet, sagde Brian Mikkelsen i et møde i Folketingets Europaudvalg fredag. Her kommenterede han direkte på et brev til folketingspolitikerne fra de tre foreninger:

"Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det diplomatisk. Men der er mange misforståelser i den henvendelse. Og det er efter min bedste overbevisning fuldstændigt ubegrundet bekymring."

Minister: Danmark har stadig selvbestemmelse
En af de bekymringer, som de tre faggrupper fremfører, er, at Danmark mister sin selvbestemmelse over reglerne for, hvornår man kan etablere sig som læge, tandlæge eller apoteker. Med de proportionalitetstests, som direktivet medfører, vil der blive opstillet en væsentlig barriere for at indføre ny lovgivning på området, skriver de tre foreningen i deres fællesbrev til folketingspolitikerne.

I direktivforslaget fremgår det dog, at proportionalitetsvurderingerne fortsat vil være de enkelte landes eget ansvar. Og landene kan stadig regulere, som de vil, så længe der er en begrundelse for ny regulering. Det kan for eksempel være hensyn til offentlig sundhed.

”Det vil også med direktivet fortsat være Danmark, der skal foretage proportionalitetsvurderingen,” lød det fra Brian Mikkelsen til mødet i Europaudvalget.

Dokumentation

EU-Kommissionen fremsatte 10. januar et forslag om at forpligte myndighederne til at udføre proportionalitetstest, når de regulerer adgangen til bestemte erhverv.

Det sker, fordi der i dag er masser af nationale særregler inden for særligt tjenesteydelser, som gør det svært at komme ind på disse markeder. En proportionalitetstest skal forhindre, at der stilles krav, som ikke er baseret i for eksempel uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer.

Direktivet indfører et krav om, at regler skal være proportionelle og begrundede i tvingende almene hensyn. Desuden skal der være en høringsforpligtelse, så eventuelle indvendinger kan komme frem i lyset.

Der er i dag stramme regler for at få lov til at yde sundhedstjenester i Danmark. Adgangen til at drive apoteker eller etablere læge- eller tandlægepraksis er fastlagt af myndighederne.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00