Debat

Esben Lunde Larsen: Rumforskning er meget mere end raketvidenskab

DEBAT: Rummet spiller en stadig større rolle inden for en lang række af områder. Derfor vil regeringen have fokus på netop rumforskning i de kommende forhandlinger på forskningsområdet. Det skriver uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

Rummet er ikke bare ’raketvidenskab’. Der ligger et stort uforløst potentiale for innovative danske virksomheder i form af for eksempel nye løsninger og serviceydelser. Det mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).
Rummet er ikke bare ’raketvidenskab’. Der ligger et stort uforløst potentiale for innovative danske virksomheder i form af for eksempel nye løsninger og serviceydelser. Det mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).Foto: Kim Vadskær/Uddannelsesministeriet
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Interessen for rummet og rumforskningens muligheder har nået nye højder efter Andreas Mogensens vellykkede mission til den internationale rumstation. Det er svært ikke at blive fascineret af rummet og for eksempel den videnskabelige udforskning af vægtløshed. Det er også meningen.

Jeg håber, at Andreas Mogensens succesfulde mission i rummet vil inspirere en hel generation af børn og unge til at forfølge deres drømme og skabe sig en spændende teknisk og naturvidenskabelig karriere. Også selvom alle naturligvis ikke kan blive astronauter.

Rummet er meget mere end astronauter og rumstationer. Rummet spiller en stigende rolle inden for en række vigtige områder. Rumteknologi er med til at løse en række samfundsmæssige udfordringer inden for klima- og miljøovervågning, naturressourceforvaltning, sikkerhed, transport og kommunikation og tiltrækker nye højteknologiske virksomheder, der skaber grobund for nye innovative løsninger på endnu flere områder.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Et stort uforløst potentiale
Brug og udforskning af rummet sker i et krydsfelt mellem erhverv, forskning og offentlige myndigheder. Det er et samarbejde, der er til fordel for alle parter. Både hvad angår vækst, ny viden og effektiv offentlig opgavevaretagelse. Særligt jordobservation, telekommunikation og satellitnavigation er afgørende for mange samfundsopgaver i dag.

Jordobservationsdata gør os for eksempel klogere på forskningsmæssige aspekter af klima- og miljøændringer, samtidig med at den samme slags data kan forbedre sejladssikkerheden i de danske farvande. Dertil kommer, at virksomheder kan udnytte disse data til kommercielle serviceydelser, eksempelvis kombineret med vejrvarslinger fra DMI, i udvikling af kommercielle applikationer med informationer om navigation, tidevand, vindforhold, havstrømme til rederier og lignende.

Jeg håber, at Andreas Mogensens succesfulde mission i rummet vil inspirere en hel generation af børn og unge til at forfølge deres drømme og skabe sig en spændende teknisk og naturvidenskabelig karriere. Også selvom alle naturligvis ikke kan blive astronaut.

Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Ansvaret for rummet er i Danmark samlet under uddannelses- og forskningsministeren, og vi er i øjeblikket - sammen med en række andre ministerier - i gang med at afklare den fremtidige koordinering og organisering af rumområdet.

Rummet er ikke bare ’raketvidenskab’. Der ligger et stort uforløst potentiale for innovative danske virksomheder i form af for eksempel nye løsninger og serviceydelser. Netop kombinationen af interessante forskningsområder, erhvervspotentiale og samfundsmæssig interesse betyder, at regeringen vil have fokus på rumområdet i forbindelse med de forestående forhandlinger om udmøntningen af forskningsreserven for 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)









0:000:00