EU-ledere bakker op om energiunionen

TOPMØDE: Der er grønt lys til det videre arbejde mod en europæisk energiunion ved et EU-topmøde i Bruxelles. Helle Thorning-Schmidt kæmper for at fremme danske prioriteter.

Energiunionen, som er lanceret af Jean-Claude Junkers (th.) Kommission, var øverst på dagsordenen ved torsdagens EU-topmøde.
Energiunionen, som er lanceret af Jean-Claude Junkers (th.) Kommission, var øverst på dagsordenen ved torsdagens EU-topmøde.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: EU's stats- og regeringschefer har givet deres velsignelse til planerne om en europæiske energiunion, der skal binde kontinentets elnet sammen, sparke liv i et indre marked for energi og gøre Unionen mere grøn og mindre afhængig af energi udefra.

Det skete ved et topmøde torsdag i Bruxelles, hvor EU-cheferne gav EU-Kommissionen grønt lys til at begynde at lave den konkrete lovgivning, der skal sætte kød på projektet.

Et af de største stridspunkter op til og under mødet var, hvorvidt de gashandelsaftaler, som EU-lande laver med primært Rusland, skal lægges frem til skue. Og mere specifikt om denne åbenhed kun skulle gælde aftaler mellem to lande eller også omfatte aftaler med virksomheder.

Konklusionen fra EU-lederne blev, at gennemsigtigheden skal styrkes, men at det skal ske med respekt for virksomheders følsomme oplysninger.

”EU's ledere har besluttet, at alle gaskontrakter mellem lande og virksomheder skal overholde EU's lovgivning, være mere gennemsigtige og ikke påvirke Europas energisikkerhed negativt. De præcise detaljer vil blive udarbejdet af Kommissionen hurtigst som lovforslag,” sagde Donald Tusk, formand for Rådet, efter mødet.

Det kan lyde banalt, men Tusk forsikrede om, at der ikke er tale om tomme ord.

Vil stække Rusland
Rusland har vist tegn på at ville bruge sin dominerende position som udbyder af gas til især østeuropæiske lande som et politisk våben. Nogle lande er 100 procent afhængige af den russiske gas, hvilket gør trusler om at lukke for hanen yderst alvorlige.

Med klausuler om forbud mod videresalg lokker Rusland med rabatter, når de forhandler nye kontrakter. Senest glædede Ungarns premierminister, Viktor Orbán, sig over en ny aftale, der gav hans land favorable vilkår.

Den slags skaber ikke glæde hos Orbáns kolleger om bordet ved EU-topmødet, og med de nye krav om gennemsigtighed håber de at kunne tage brodden af Ruslands magt på energiområdet og styrke den europæiske energisikkerhed.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00