Europa-Parlamentet kaster sig ind i teknologikapløb med USA og Kina: Flertal godkender grøn industripakke

Industripakke skal styrke grønne teknologier i EU ved blandt at sikre hurtigere godkendelsesprocedurer. Loven bliver af dansk erhvervsliv kaldt et skridt i den rigtige retning – men der er stadig behov for flere tiltag, lyder det.

Vindenergi er en ud af mange teknologier, der er omfattet af EU's grønne industripakke. I 2030 skal mindst 40
procent af klimateknologierne være fremstillet i EU, lyder målet.
Vindenergi er en ud af mange teknologier, der er omfattet af EU's grønne industripakke. I 2030 skal mindst 40 procent af klimateknologierne være fremstillet i EU, lyder målet.Foto: Lino Mirgeler/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En ny lov skal nu ændre på, at EU har svært ved at følge med USA og Kina, når det kommer til udviklingen af grønne teknologier.

Et flertal i Europa-Parlamentet stemte torsdag for den såkaldte Net Zero Industry Act, der er en pakke af initiativer, som har til formål at støtte EU’s grønne industri.

Lovgivningen bliver betragtet som EU's modsvar til USA's markante investeringer i vedvarende energi og Kinas statsstøtte til sine grønne industrier.

Når lovgivningen træder i kraft, forventes det, at det både bliver nemmere og hurtigere at producere grønne teknologier i Europa. Teknologierne omfattet af loven er blandt andet solceller, vindmøller, batterier, varmepumper, elektrolyseanlæg, biogas og atomkraft.

Industripakkens tiltag byder blandt meget andet på en hurtigere godkendelsesprocedure, nye udbudsregler og et hævet loft for medlemslandenes statsstøtte til grønne industrier.

Niels Fuglsang, europaparlamentsmedlem for Socialdemokratiet, fremhæver, at for eksempel de nye udbudsregler potentielt kan skubbe Kina væk.

"Hvis man udbyder et vindmølleprojekt, siger de nye regler, at det ikke kun er prisen, der skal være afgørende for, hvem man skal vælge. Der kan også være bæredygtighedskriterier, og det, tænker vi, at europæiske firmaer i høj grad er bedre til at leve op til end kinesiske firmaer," siger Niels Fuglsang.

Målsætningen for den nye lovgivning er, at mindst 40 procent af de grønne teknologier skal fremstilles i EU i 2030.

Fra Moderaternes spidskandidat til europaparlamentsvalget, Stine Bosse, lyder det ligeledes, at den nyligt godkendte industripakke er "et godt skridt på vejen".

0:000:00