Europæere: Vi vil også stemme om medlemskab

EU-EXIT: I en meningsmåling gennemført i otte store europæiske lande ønsker næsten halvdelen af de adspurgte en afstemning om medlemskab på lige fod med den, som de britiske borgere skal til i næste måned.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: Appetitten på folkeafstemninger breder sig på det europæiske kontinent, viser en ny meningsmåling gennemført i otte EU-lande. I gennemsnit ønsker næsten halvdelen af de adspurgte sig en afstemning om EU-medlemskab på linje med den, som briterne skal til 23. juni.

Det er 6.000 borgere i Belgien, Frankrig, Italien, Polen, Spanien, Sverige, Tyskland og Ungarn, der har deltaget i undersøgelsen udført at analyseinstituttet Ipsos MORI.

Det er særligt italienerne og franskmændene, som ønsker sig til urnerne. 58 procent af italienerne og 55 procent af franskmændene ønsker deres egne afstemninger, mens ungarerne er de mindst stemmelystne. Her vil 38 procent til urnerne.

Ja til at blive slår ikke diskussionen ihjel
Direktør hos Ipsos MORI’s socialforskningsinstitut, Bobby Duffy, mener, at det er et tegn på, at den britiske afstemning allerede nu har givet efterdønninger i andre lande.

”Det efterlader et indtryk af, at selv hvis afstemningen ender med, at man beholder status quo i juni, så bliver det ikke afslutningen på Europas udfordringer,” siger Bobby Duffy.

Af de adspurgte melder en tredjedel, at de ville stemme sig helt ud af Unionen, hvis de fik chancen. Tallet er højest i Italien, hvor 48 procent vil forlade samarbejde, hvor det i Frankrig er 41 procent. Mindst klar på at forlade fællesskabet er polakkerne og spanierne, hvor henholdsvis 22 og 26 procent ønsker at melde sig ud.

Undersøgelsen blev gennemført mellem 25. marts og 8. april. En lignende undersøgelse fra januar udført af Norstat for Altinget viste, at 38 procent af danskerne også ville have lov til at stemme om medlemskabet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00