Finansskat kan give statskassen 12 milliarder

TOBINSKAT: Indførelsen af en EU-finansskat kan spare de enkelte landes statskasser for en del af bidraget til EU, viser tal fra Kommissionen. I 2020 står den samlede gevinst for den danske statskasse til at blive små 12 mia.
Foto: Colourbox
Erik Holstein

Knap otte milliarder i 2020. Det sparer den danske regering i medlemsbidrag til EU, hvis den omstridte skat på finansielle transaktioner bliver indført. Samtidig vil den danske stat få yderligere omkring fire milliarder i indtægt for at opkræve skatten. Alt i alt en gevinst på små 12 milliarder i 2020 - ifølge nye tal fra EU- Kommissionen, som Altinget.dk er i besiddelse af.

Den nye opgørelse fra Kommissionen indeholder også mere politiske overvejelser over, hvorfor man anser en finansskat for en god idé. Her oplistes fire argumenter: Den finansielle sektor har sluppet for at betale moms, sektoren bør bidrage med et rimeligt bidrag til at betale krisens omkostninger, en finansskat kan reducere de nationale budgetunderskud - og endelig fremhæves netop reduktionen af de enkeltes medlemslandes bidrag til EU.

Tillokkende budgetforbedring
EU-Kommisionens opgørelse af en finansskats virkning for de enkelte lande er det første offensive skridt længe fra Kommissionen i den hidsige strid om indførelse den såkaldte Tobin-skat. Kommissionen har mange gange lovet nye udregninger, der i modsætning til de hidtidige også skal indregne provenuet ved en finansskat. De nye analyser er imidlertid blevet udskudt gang på gang.

Diskussionen om en finansskat har indtil nu mest fokuseret på modstandernes påstand om, at en finansskat både vil koste vækst og arbejdspladser i EU. Et regnestykke som den danske økonomiminister Margrethe Vestager (R) ofte har fremført, men som Kommissionen afviser.

Med fremlæggelsen af de nye estimater af gevinsten for de enkelte landes statskasser, smider Kommissionen en solid madding ud for EU's økonomisk trængte finansministre.

Efterlyser samlet beregning
Enhedslistens finansordfører Frank Aaen forventer, at regeringen vil tage positivt imod de nye tal fra Kommissionen:

"De Radikale har jo en ideologisk begrundet modstand mod en finansskat, men de må vel også bøje sig, når tallene ser sådan ud. Jeg er sikker på, at en finansskat også får en rolle at spille i forbindelse med en skattereform," siger Frank Aaen.  

Men den radikale skatteordfører Nadeem Farooq er langt fra parat til at ændre holdning på baggrund af Kommissionens seneste udspil:

"De her tal er kun den ene side af ligningen. De siger kun noget om, hvad man kan få ud af at indføre en finansskat, men de siger ikke noget om skadevirkningen. Jeg er bange for, at udgifterne til en finansskat vil blive væltet over på virksomheder og pensionskasser, ligesom jeg frygter, at der vil komme et større tab af job," siger Nadeem Farooq og tilføjer:

"Vi mangler endnu at se en samlet opgørelse af plusser og minusser."

Et par dage tidligere havde Skatteministeriet regnet på, hvilket provenue den danske stat vil få ved indførelse af en EU-finansskat. Dette skøn tog udganspunkt i den danske andel af finanssektoren i EU - hvorefter man dividerede den danske andel op i det samlede forventede provenue. Ud fra dette "overslagsskøn" vurdererer ministeriet, at en finansskat vil give Danmark 6,5 milliarder.  

EU-Kommissionens samlede opgørelse over virkningerne af en finansskat ventes i slutningen af april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00