Folketinget skruer ned for a-kassernes deltagelse i samtaler med ledige

REFORM: Med reformen af beskæftigelsesindsatsen bliver der skruet kraftigt op for jobcentrenes samtaler med de ledige. Men efter pres fra a-kasserne bliver det ikke et ufravigeligt krav, at a-kasserne er med til den første af de fælles samtaler.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og de borgerlige forligspartier har delvist imødekommet a-kassernes ønske om mere fleksibilitet i reformens øgede brug af samtaler med de ledige. 
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og de borgerlige forligspartier har delvist imødekommet a-kassernes ønske om mere fleksibilitet i reformens øgede brug af samtaler med de ledige. Foto: Helle Moos
Jørgen Skadhede

Regeringen fremlægger onsdag lovforslagene, som skal udmønte reformen af beskæftigelsesindsatsen.

En central del af reformen går ud på, at de ledige langt oftere skal til samtale på jobcentret.

Men efter pres fra a-kasserne har regeringen sammen med forligspartierne V, K og DF besluttet at slække lidt på, hvor ofte a-kasserne er forpligtede til at deltage i disse samtaler.

I dag skal de ledige kun til samtale på jobcenteret hver tredje måned, men med reformen skal de ledige til samtale seks gange i løbet af de første seks måneders ledighed.

Samtalerne med de ledige skal være et afgørende og effektivt redskab i indsatsen. Men der er grund til at være fleksibel i forhold til den første samtale. For vi ved, at mange hurtigt kommer i job.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister

A-kassernes ønske delvist imødekommet
Det bliver der ikke ændret på trods kritik fra både kommunerne og a-kasserne. De mener, at det er spild af ressourcer, at alle ledige skal have disse samtaler frem for at koncentrere kræfterne om samtaler med de ledige, der har mest behov for hjælp til at komme i job.

Reformen betyder, at der skal afholdes op imod en million ekstra personlige samtaler med de ledige på årsbasis ud over den cv-samtale og de rådighedssamtaler i a-kassen, der i forvejen er obligatoriske.

Men forligspartierne og den nye beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), er kommet a-kasserne lidt i møde.

Ifølge forligsteksten skulle to af samtalerne i jobcentret i løbet af det første halve år være en fælles samtale, hvor også en repræsentant fra a-kassen skulle deltage. En i begyndelsen af perioden og en i slutningen af perioden.

Dam: En pragmatisk løsning
Men med lovforslaget bliver a-kassernes deltagelse i den første samtale udskudt et år til først at træde i kraft fra 1. juli 2016, selvom resten af reformen træder i kraft 1. juli 2015.

Nok så væsentligt bliver det heller ikke fra 2016 noget ufravigeligt krav, at a-kasserne skal deltage i den første samtale. A-kasserne skal kun deltage i den første samtale, hvis enten a-kassen, jobcentret eller den ledige vurderer, at der er behov for det.

”Samtalerne med de ledige skal være et afgørende og effektivt redskab i indsatsen. Men der er grund til at være fleksibel i forhold til den første samtale. For vi ved, at mange hurtigt kommer i job,” siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Altinget.

Han deltog tirsdag i en beskæftigelseskonference arrangeret af fagforbundet FTF. Her rejste flere af deltagerne fra a-kasserne og jobcentrene bekymring om, hvordan samtalerne logistisk skal koordineres og ikke mindst, hvordan man sikrer et meningsfuldt indhold i samtalerne.

”Der er ingen tvivl om, at det bliver en udfordring at få planlagt de fælles samtaler og ikke mindst sikre, at samtalerne får et indhold med kvalitet. Derfor er det en fornuftig og pragmatisk løsning, at den første samtale bliver indfaset mere gradvist, så hele systemet ikke bliver lagt ned fra dag et,” siger Henrik Dam Kristensen.

Han gjorde det klart på konferencen, at man ikke skal afholde samtalerne for samtalernes skyld, men for at hjælpe de ledige i job. Det kræver, at man kender de ledige, og det gør man kun, hvis man rent faktisk taler med dem, påpegede ministeren.

Tilfredshed hos AK-Samvirke
Hos a-kassernes organisation AK-Samvirke er man godt tilfreds med den øgede fleksibilitet omkring den første fælles samtale.

”Det var både påtrængt og dybt fornuftigt. Nu kan vi koncentrere os om at gøre noget for dem, der har været ledige i lang tid, og som virkelig har et behov for disse samtaler,” siger direktør Verner Sand Kirk.

Han er også tilfreds med, at a-kasserne og jobcentrene får et ekstra år til at få koordineret den første samtale. Det letter presset på a-kasserne betydeligt, da det er den første samtale, der er flest af.

”Man skal krydse kalender mellem 94 jobcentre og 25 a-kasser. Det er en kæmpe logistikopgave at få det til at fungere. Derfor er det en fornuftig måde at indfase disse fællessamtaler lidt mere gradvist,” siger Verner Sand Kirk.

DA: A-kasserne har oversolgt sig selv
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man forundrede over a-kassernes modstand mod at deltage i de nye samtaler.

”A-kasserne har kæmpet for opgaven med at stå for samtalerne med ledige i de første seks måneder af ledighedsperioden. Men nu viser det sig, at de åbenbart har oversolgt sig selv og ikke er i stand til at løfte opgaven,” siger Jørgen Bang-Petersen, chefkonsulent i DA.

Også beskæftigelsesministeren gjorde sig på FTF-konferencen en smule munter over a-kassernes skepsis over for opgaven med de mange nye samtaler.

”Nogle a-kasser havde en ambition om, at de ville overtage det hele. Det var måske meget godt, at det ikke lykkedes, for så var det da gået fuldstændig galt,” sagde Henrik Dam Kristensen med et spydigt glimt i øjet til konferencens deltagere.

Den kritik giver a-kasserne dog ikke meget for.

”Det er jo bare polemik op til jul. Det har jo ikke noget med sagen at gøre. Vi foreslog i sin tid en model, hvor man hurtigt kommer til samtale i a-kassen for at få afklaret, om man bare skulle søge arbejde, eller om der var behov for en mere konkret myndighedsindsats med udgangspunkt i jobcenteret. Det var netop for at frigøre ressourcer til de ledige, som virkelig har behov for hjælp til at komme i job,” siger Verner Sand Kirk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Verner Sand Kirk

Direktør, Danske A-Kasser
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00