Forstå skatteudspillet i 2025-planen

SKAT: 2025-planen lægger op til skattelettelser i toppen og bunden samt en jobpræmie til langtidsledige, der kommer i arbejde. Ekspert mener, at skatteudspillet vil få danskerne til at arbejde mere. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede i Spejlsalen tirsdag regeringens 2025-plan.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede i Spejlsalen tirsdag regeringens 2025-plan.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Regeringen vil med en række initiativer lette skatten på arbejde, så det bedre kan betale sig at tage et job og på job. Som led i 2025-planen skal skattereformen sænke skatten i top og bund. Det skal ske gennem den såkaldte JobReforms anden fase.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det en historisk skatteindsats.

”Jeg tror, det er første gang i danmarkshistorien, at en skattereform har så klar en målretning mod lavtlønnede,” sagde han, da han præsenterede 2025-planen i Spejlsalen på Christiansborg.

Få her et overblik over de forskellige elementer:

Selv om regeringens jobpræmie prøver at skabe et incitament til at komme søge arbejde, har mange udenfor arbejdsmarkedet ofte andet at slås med, end blot det at være uden arbejde

Jan Rose Skaksen
Rockwool Fonden

I bunden
Regeringen vil bruge 4,5 milliarder kroner på skattenedsættelse i form af et nyt jobfradrag til beskæftigede. Det vil øge gevinsten ved at arbejde med op mod 4.500 kroner om året.

Skatten på den sidst tjente krone sænkes med knap 8 procentpoint, hvis man har en indkomst i intervallet 150.000-207.000 kroner.

Det vil betyde, at en person, der får mindstelønnen på HK-området, kommer til at betale omkring 7 procent mindre i indkomstskat.

I toppen 
2025-planen lægger også op til en nedsættelse af topskatten for med omkring 1,5 milliarder kroner for indkomster under en million om året.

Topskattesatsen bliver for danskere med en årsløn under en million nedsat med 5 procentpoint. For en person, der tjener 750.000 kroner om året, vil det betyde en sænkning af indkomstskatten med omkring 4,5 procent.

Den lavere topskat skal ifølge regeringen være med til, at danske virksomheder kan holde på højtkvalificerede medarbejdere.

For langtidsledige
Regeringen vil også give en særlig jobpræmie på op til 30.000 kroner til langtidsledige, der kommer i arbejde.

Det bliver til en gevinst på op til 34.000 kroner sammen med det nye målrettede jobfradrag.

Jobpræmien vil være tilgængelig i perioden 2017 til 2019, og vil ifølge regeringen give langtidsledige en ekstra tilskyndelse til at komme i beskæftigelse og få gavn af den aktuelle fremgang på arbejdsmarkedet.

Andre tiltag
Derudover skal der indføres en pensionsbonus, hvor personer med indkomst over 300.000 får et ekstra jobfradrag, hvis de sparer op til deres alderdom.

Et socialt frikort skal gives til hjemløse, så de får mulighed for at tjene et mindre beløb skattefrit.

Og rentefradraget nedsættes gradvist med i alt 5 procentpoint i perioden 2021 til 2025, så det skattemæssige incitament til at investere i boliger bliver nedsat.

Ekspert: Skattelettelser får folk til at arbejde mere
Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden, mener, at der teoretisk er to mulige udfald ved skattelettelser på arbejdsindkomsten.

”Enten kan det betyde, at danskerne vælger at holde mere fri, idet de får flere penge for den samme arbejdstid. Den anden mulighed er, at danskerne vælger at arbejde mere, da de får en større belønning ved at arbejde mere,” siger han.

Jan Rose Skaksen påpeger, at empirien peger i retning af, at danskerne vælger at arbejde mere, når skatten på arbejde bliver sat ned. Det gælder både i top og i bund.

Men i bunden er det samtidig et spørgsmål om, man i det hele taget ønsker at få et job eller ej.

”Selv om regeringens jobpræmie prøver at skabe et incitament til at komme søge arbejde, har mange udenfor arbejdsmarkedet ofte andet at slås med, end blot det at være uden arbejde. Erfaringer viser, at der skal meget til for, rigtigt at flytte noget,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00