Grønland kan blive ramt af EU-besparelser

STØTTE: EU-Kommissionen vil beskære EU-støtten til oversøiske territorier og Grønland med næsten 100 millioner kroner om året. Statsministeren har inviteret EU-Kommissionens formand til Grønland for at forklare, hvorfor Grønland bør gå fri.

EU-besparelserne kan blandt andet ramme Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.
EU-besparelserne kan blandt andet ramme Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.Foto: Ilisimatusarfik
Andreas Krog

Storbritanniens beslutning om at forlade EU kan risikere at ramme Grønlands uddannelsessektor hårdt. For med briternes exit får EU færre indtægter, og derfor skal der spares. Og et af de steder, hvor EU-Kommissionen foreslår at spare, er på EU-støtten til Grønland. Det fremgår af det forslag til EU-budget for 2021-2027, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge.

EU-Kommissionen lægger op til at spare på den pulje, der går til at støtte i alt 25 oversøiske territorier samt Grønland. Kommissionen vil reducere puljen med 14 procent fra godt 4,3 milliarder kroner i den indeværende budgetperiode for 2013-2020 til godt 3,7 milliarder kroner i perioden fra 2021 til 2027.

Af de i alt 4,3 milliarder kroner i den indeværende budgetperiode går mere end 1,6 milliarder kroner til Grønland. En støtte, der populært kaldes grønlandsinstrumentet og bruges på den grønlandske uddannelsessektor. De resterende 2,7 milliarder kroner går til i alt 25 hovedsageligt britiske, franske og hollandske territorier.

Med Storbritanniens exit fra EU-familien forsvinder også 12 af de 25 territorier. Men da tre af de britiske territorier er ubeboede, og befolkningerne på flere af de øvrige ni britiske territorier er endda meget rige, så er det begrænset, hvor meget EU sparer på, at de britiske territorier ikke længere skal have støtte. Derimod mister EU helt overordnet store indtægter i kraft af det britiske farvel.

Juncker på besøg på Grønland
Den danske regering har nu indledt et intensivt lobbyarbejde for i bedste fald at sikre, at besparelserne kun rammer den andel af puljen, som går til de oversøiske territorier. I det arbejde indgår en plan om at vise EU-Kommissionens formand Grønland.

"(...) jeg (er) i øjeblikket med Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, (...) ved at planlægge et besøg sammen i Grønland inden for nogle få måneder. Det er der i hvert fald en interesse i. Jeg synes, det er vigtigt, at man i EU-systemet er opmærksom på Grønlands særlige placering og Grønlands særlige behov. Så håndslag fra min side på, at den danske regering vil gøre alt, hvad vi kan for at fastholde, at der er en Grønlandsbevilling også i et fremtidigt EU-budget," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge ved statsministerens spørgetime i Folketingssalen i et svar til det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond.

Folketingets Grønlandsudvalg skal på sit møde onsdag gennemgå EU-budgettets betydning for Grønland. Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) har desuden stillet et spørgsmål om sagen til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00