Her er regeringens vækstinitiativer

DOKUMENTATION: Afgifterne i erhvervslivet skal sænkes, frivillige foreninger skal styrkes, og der skal indføres frit valg af TV-distributør. Se regeringens vækstinitiativer her. 

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlagde sammen med tre ministerkolleger onsdag regeringens væksinitiativer i Finansministeriet. 
Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlagde sammen med tre ministerkolleger onsdag regeringens væksinitiativer i Finansministeriet. Foto: Erik Refner/Scanpix
Cecilie Gormsen

Onsdag fremlagde regeringen en række vækstinitiativer, der skal forbedre vilkårene for danske virksomheder. Læs dem herunder. 

1. Sanering af punktafgifter
Regeringen vil afsætte en pulje på 150 millioner kroner i 2017 og derefter 200 millioner kroner årligt til at sænke erhvervslivets afgifter. Regeringen vil dog ikke tage stilling, hvilke afgifter der skal sænkes, før et større analysearbejde er færdigt næste år. Her inviteres erhvervslivet med for at finde ud af, hvor der skal justeres på afgifterne. 

2. Succession ved overdragelse af en virksomhed til en erhvervsdrivende fond
Regeringen foreslår en model, der indebærer, at skattesatsen ved overdragelse til en erhvervsdrivende fond balanceres i forhold til et generationsskifte fra fx mor til søn. Konkret indebærer modellen, at der gives adgang til succession både i levende live og ved arv. Ved overdragelse til en fond betales en afgift på 15 procent af de overdragede værdier, og der gives samtidig mulighed for henstand.

3. Udvidelse af tonnageskatteordningen med mobile borerigge mv.
For at styrke aktiviteterne inden for den maritime klynge på offshore-området, foreslår regeringen, at rammevilkårene forbedres, så også operatører af mobile borerigge og boreskibe får mulighed for at vælge tonnageskatteordningen. Forslaget forventes at kunne træde i kraft fra 2017, men er dog betinget af EU-Kommissionens godkendelse.

4. Fornyelse af virksomhedsforums mandat til og med 2018
Regeringen ønsker at fortsætte samarbejdet med Virksomhedsforum, der siden 2012 har været en central aktør i regeringens arbejde med at forenkle erhvervsrettet regulering og lette de erhvervsøkonomiske byrder for virksomhederne. Regeringen vil derfor forlænge Virksomhedsforums nuværende mandat i yderligere tre år til og med 2018.

5. Nedbringelse af de statslige sagsbehandlingstider
Regeringen vil nu reducere den erhvervsrettede sagsbehandlingstid på tværs af en række områder. Tidligere er det blevet besluttet at reducere sagsbehandlingstiden med i gennemsnit en tredjedel frem mod 2016 på seks centrale områder svarende til ca. 850.000 dage. Samlet forventes sagsbehandlingstiden reduceret med yderligere 750.000 dage frem mod 2018. Dermed opnås en samlet reduktion i den statslige sagsbehandlingstid på 1.600.000 dage.

Sagsbehandlingstiden skal nedbringes på følgende områder:

  • Arbejdstilsynets afgørelser i straffesager for virksomheder
  • Forbrugerklager i Forbrugerklagenævnet
  • Ansøgning om optagelse i skibsregistre
  • Ansøgning om sønærings- og kvalifikationsbeviser
  • Ansøgning om anerkendelsesbeviser for søfarende
  • Behandling af sager i Revisornævnet
  • Behandling af afgiftssager
  • Tilmelding til Register for Gødningsregnskab
  • Klager til Natur- og Miljøklagenævnet
  • Registrering i Affaldsregisteret
  • Skrotningsgodtgørelse
  • Havvindmølleprojekter
  • Markedskontrol af byggevarer
  • Opløsning af selskab

6. Innovationsfremmende regulering af arbejdsmiljøkrav i produktionsvirksomheder
Regeringen vil opdatere arbejdsmiljøreglerne, så virksomhederne får større mulighed for at udnytte de teknologiske muligheder for recirkulering af luft. Den konkrete regulering vil blive udformet, så arbejdsmiljøet ikke forringes.

7. Frit valg af tv-distributør
Regeringen vil gennemføre de nødvendige lovændringer, så husstande fra 1. januar 2016 ikke længere kan forpligtes til at betale til fælles TV-forsyning. Forslaget vil give mulighed for frit valg af TV-distributør for ca. 520.000 husstande. Derudover vil yderligere ca. 130.000 husstande løbende blive omfattet, når deres ældre sløjfeanlæg udskiftes.

8. Delvis afskaffelse af kontantreglen
Regeringen foreslår derfor, at kontantreglen pr.1. januar 2016 afskaffes for udvalgte butikker, her- under restauranter, tøjbutikker og tankstationer. I dag har danske virksomheder pligt til at modtage kontante betalinger. 

Dagligvarebutikker, butikker med postdrift, butikker med receptpligtig medicin, læger, tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, posthuse samt kiosker, kantiner med videre på offentlige sygehuse og plejehjem skal fortsat modtage kontanter.

9. Nedlæggelse af den obligatoriske eftersynsordning for ventilationsanlæg
Regeringen vil nedlægge den obligatoriske eftersynsordning for ventilationsanlæg. Nedlæggelsen af ordningen vurderes at medføre en omkostningsbesparelse på cirka 3,5 millioner kroner årligt for de berørte bygningsejere i sparede gebyrer og tidsforbrug. Samtidigt vil regeringen i samarbejde med branchen igangsætte en række frivillige initiativer, der skal bidrage til at fremme energieffektiviteten i ventilationsanlæg.

10. Strategi for øget anvendelse af internationale standarder
Regeringen har en ambition om, at antallet af virksomheder, som anvender internationale standarder, øges med omkring 50 procent frem mod 2020. Det svarer til, at cirka 6.000 flere virksomheder anvender internationale standarder og vil bringe Danmark på niveau med sammenlignelige lande i Europa.

Ekstraordinært bidrag til frivillige foreninger, idræt og kultur mv.
Regeringen vil afsætte et ekstraordinært bidrag på op til 63 millioner kroner i 2015 for at kompensere udlodningsmodtagerne for faldet i lottooverskuddet fra 2014 til 2015.

Læs hele regeringens vækstudspil her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00