Holstein: Løkke blev den store vinder

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen (V) står som den helt store vinder efter den overraskende finanslovsaftale. Det vurderer Altinget.dks Erik Holstein, som mener, at aftalen kan give store problemer for både S og SF – og måske for Enhedslisten.
Tirsdag eftermiddag gik Lars Løkke ind ad døren i Finansministeriet. Da han trådte ud igen, var der lavet en finanslovsaftale.
Tirsdag eftermiddag gik Lars Løkke ind ad døren i Finansministeriet. Da han trådte ud igen, var der lavet en finanslovsaftale. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Anders Jerking

Forløbet er et stort taktisk nederlag for S og SF, og det kan meget vel vise sig at være regeringens sidste chance for at vinde valget, der røg der.

Erik Holstein
Altinget.dk

Stort set alle havde regnet med, at regeringen ville lande årets finanslovsaftale med Enhedslisten, men da Venstres Lars Løkke Rasmussen tirsdag fik tilbudt en lillefinger, slog han til – og står nu som forløbets helt store vinder. Det vurderer Altinget.dks politiske kommentator, Erik Holstein.

”Lars Løkke Rasmussen er den entydige vinder af forløbet. Han kan glæde sig over at komme i spil igen så kort efter GGGI-skandalen. Akkurat som ved skattereformen blev han reddet af højere magter. Den mand er begunstiget af et usandsynligt held – som han så professionelt udnytter,” vurderer Holstein.

Finansminister Bjarne Corydon (S) og resten af regeringen kan glæde sig over at få en aftale om statens husholdningsbudget på plads. Men aftalen med V og K kan koste dyrt, mener Holstein:

”Forløbet er et stort taktisk nederlag for S og SF, og det kan meget vel vise sig at være regeringens sidste chance for at vinde valget, der røg der. Det var reelt, når Thorning og Corydon sagde, at de helst så et forlig med Enhedslisten. Det ville skabe kant til Venstre på velfærdsområdet. I stedet kom Løkke ind i varmen, forholdet til støttepartiet blev yderligere forpestet, og mange S-SF vælgere vil igen blive slemt skuffede,” siger han.

Spillet om aben 
Regeringen har i ugevis forhandlet med Enhedslisten om en aftale. I sidste ende var det kun et spørgsmål om at gøre bad til ældre til en rettighed, der skilte parterne.

”Det var ikke meget, der skilte regeringen og Enhedslisten, men begge parter så spørgsmålet om velfærdsrettigheder som meget principielt. EL kunne ikke leve med, at midler til borgernær velfærd endnu engang forsvandt i kommunekasserne, mens Radikale frygtede, at minimumsrettigheder ville underminere den stramme økonomiske styring på længere sigt,” siger Erik Holstein, der nu forudser, at der starter et større abespil om ansvaret for sammenbruddet.

Velfærdsrettigheder var en del af Socialdemokraternes valgprogram til folketingsvalget i 2007, og det kan skabe et forklaringsproblem, påpeger Holstein:

”For S-SF bliver det meget svært at forklare, at man af principielle grunde er imod velfærdsrettigheder, når begge partier tidligere har haft langt mere vidtgående velfærdsrettigheder på programmet. Selvom man bevarede et løft til ældreservicen i forliget med VK, bliver det heller ikke let at forklare, hvorfor man hellere vil fremrykke skattelettelser end give håndfaste rettigheder til svage ældre.”

Men Erik Holstein understreger, at Enhedslisten også kan få problemer:

”Regeringen offentliggjorde meget smart alt, hvad man havde tilbudt EL, og her var rigtig mange godbidder. Flere af de ting er forsvundet nu, ikke mindst de elementer der var til glæde for fagbevægelsen. Derfor vil der komme hård kritik af EL, og ifølge den klassiske Christiansborg-logik har EL spillet højt spil og tabt. Men på længere sigt kan det det måske styrke EL, at de, modsat SF, har demonstreret, at de kan stå fast.”

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00