Holstein: Mette Frederiksen maler de røde kanter op

1. MAJ: Mette Frederiksen (S) gjorde i sin tale 1. maj præcis, hvad hun skulle. Sådan lyder dommen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der også vurderer talerne fra Pia Olsen Dyhr (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL). 

Foto: Jens Astrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

For første gang skulle Mette Frederiksen søndag holde 1. maj-tale som socialdemokratisk formand, og det gjorde hun godt.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Mette Frederiksen gør præcis, hvad en socialdemokratisk leder skal 1. maj: Hun sætter spotlys på alle kanterne i forhold til de borgerlige: Gymnasiereform, kontanthjælpsloft, offentlige nedskæringer og skattely. Det er helt efter bogen,” siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Her er Mette Frederiksens 1. maj-tale

I forbindelse med 1. maj har Socialdemokraterne søndag lanceret en plan, der skal komme skattesnyd til livs. Og den plan kom Mette Frederiksen også forbi i sin 1. maj-tale.

Stikpiller til Løkke og DF
”Når det gælder skattely, er der også en række konkrete forslag som for eksempel højere straffe til både skatte-ål og deres rådgivere. Men hun ønsker også flere penge til Skat,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det sidste må jo være en erkendelse af, at Thorning-regeringen heller ikke gav skattevæsenet tilstrækkelige ressourcer.”

Ikke overraskende var der stikpiller til både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Dansk Folkeparti. Sidstnævnte har ifølge Erik Holstein gjort sig sårbar ved blandt andet at gå med til at skære i pensionisternes boligydelse.

”Den slags angreb gør ondt på DF, der gerne vil stå som den lille mands parti. Det er sådan nogle steder, Socialdemokraterne skal sætte ind, hvis de vil generobre positionen som det største arbejderparti fra Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen til kamp mod skattesnyd: Vi skal slå igen

Ingen overraskelser
Generelt er der ikke mange opsigtsvækkende meldinger i Mette Frederiksens første 1.maj-tale, mener Altingets politiske kommentator.

”Men den har tilpas mange kanter. Selvom Mette Frederiksen ikke kan stå på ølkassen hver dag, vil hun med fordel kunne dyrke mere af den stil til dagligt.”

LÆS OGSÅ: Læs hele Pia Olsen Dyhrs 1. maj-tale

Traditionen tro er også SF og Enhedslisten på tale-rundtur 1. Maj. SF’s Pia Olsen Dyhr taler ikke mindre end ni steder i løbet af søndagen, og hendes tale drejer sig om tre hovedtemaer, nemlig skattely, social dumping og børnefamilierne.

”Pia Olsen Dyhr koncentrerer sig logisk nok også om kampen mod skattely i 1. maj-talen. Men derudover har hun en bredside mod social dumping. Det er godt emne at tage fat i for SF, og det er reelt et af de helt store problemer for især bygge- og transportsektoren," siger Erik Holstein.

EL: Løkke som trøffelgris
Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kritiserer både Lars Løkke Rasmussen og Dansk Folkeparti i sin tale.

”Johanne Schmidt-Nielsen anfægter, at Dansk Folkeparti er et arbejderparti. Desværre for hende samme dag som Altingets måling, der viser, at DF's opbakning blandt arbejderne er rekordhøj,” siger Erik Holstein og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Rekordmange arbejdere støtter Dansk Folkeparti

”Men alligevel får hun nogle gode stik ind på DF. For det er jo rigtigt, at det slet ikke passer med rollen som arbejderparti at halvere dagpengeperioden og invalidere efterlønnen.”

I sin tale sammenligner Johanne Schmidt-Nielsen statsminister Lars Løkke Rasmussen med en trøffelgris.

“Med enestående præcision finder han frem til de mennesker i vores samfund, der har allermindst,” lyder det i Johanne Schmidt-Nielsens tale.

LÆS OGSÅ: Her er Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj-tale

Og den flabede stil skal nok tage kegler i blandt andet Fælledparken, vurderer Erik Holstein

”Hendes sammenligning af Løkke med et trøffelsvin, der snuser sig frem til dem, der har mindst – for derefter at tage det fra dem - havde måske nok ført til en løftet pegefinger i Folketinget. Men 1. maj virker den slags perfekt,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00