Holstein: Vestager napper redningsbåden

EU-KABALE: Vestager forlader regeringen for at blive EU-kommissær. Det svækker både regeringen og Radikale, mener Erik Holstein, der ser Vestager som en af de stærkeste radikale ledere.

Vestager forlader dansk politik for at blive Danmarks nye EU-kommissær.
Vestager forlader dansk politik for at blive Danmarks nye EU-kommissær.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Anders Jerking

Regeringen er vingeskudt efter Vestagers exit og Thornings åbenlyse forsøg på at blive EU-præsident. Det efterlader indtrykket af en regering, hvor de ledende figurer helt har opgivet at genvinde magten og i stedet koncentrerer sig om deres egne karrierer, siger Altingets kommentator Erik Holstein.

På EU-topmødet lørdag aften blev det klart, at Helle Thorning-Schmidt ikke får en EU-toppost. Efter mødet meddelte statsministeren, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bliver Danmarks nye kommissær og derfor udtræder af regeringen.

”Man kan dårligt forestille sig et værre resultat for SR-regeringen: Den stærkeste minister går, og den stærkt kritiserede statsminister bliver,” siger Holstein.

Han er overrasket over Vestagers valg.

Rent politisk vil Margrethe Vestager stå som en af de stærkeste radikale ledere, selvom hun kun nåede at sidde i syv år. Hun startede halvskidt, var tit for lang i spyttet, men hun voksede hurtigt og endte med at blive knivskarp både retorisk og politisk.

Erik Holstein
Analytiker, Altinget

”Hun kan ikke undgå at vide, at hendes farvel kommer til at koste radikale mandater, og at det yderligere minimerer regeringens chance for genvalg. Jeg havde egentlig forventet, at Vestager satte partiet og politikken over sin egen karriere,” siger Holstein og tilføjer:

”I stedet snupper Vestager redningsbåden. Det efterlader indtrykket af en regering, der helt har opgivet at genvinde magten.”

”Man kan frygte, at det vil forøge politikerleden, når regeringens to vigtigste ministre prioriterer på den måde. Anders Fogh Rasmussen (V) rendte også af pladsen, men han gjorde det i det mindste først, efter vælgerne havde genvalgt ham to gange.”

En stærk leder 
Margrethe Vestager overtog posten som politisk leder for Radikale fra Marianne Jelved i 2007. I de første år lå partiet elendigt i målingerne, men ved valget i 2011 fik Radikale 9,5 procent og blev større end Søvndals SF, der i årene inden havde haft bragende succes.

”Rent politisk vil Margrethe Vestager stå som en af de stærkeste radikale ledere, selvom hun kun nåede at sidde i syv år. Hun startede halvskidt, var tit for lang i spyttet, men hun voksede hurtigt og endte med at blive knivskarp både retorisk og politisk,” siger Holstein og fortsætter:

”Vestager fik effektivt sprængt den S-SF akse, der havde isoleret Radikale, og hun fik med dygtighed og stor kynisme rundbarberet SF.”

Inden valget i 2011 indgik Radikale aftale med den blå blok om at ændre i reglerne for efterløn og dagpenge. De aftaler holdt Vestager fast i, da Radikale efter valget dannede regering med S og SF.

”Fordelingspolitisk har Vestager drevet Radikale til højre, og for regeringen som helhed var det en belastning, at hun var så stærk en spiller. Hendes kompromisløse afvisning af at ændre på dagpengereformen har været en møllesten om regeringens hals,” mener Holstein og fortsætter:

”Hendes politik vil i første omgang blive fortsat af efterfølgeren, nuværende skatteminister Morten Østergaard. Men selvom Østergaard er en udmærket politiker, har han ikke nået Vestagers niveau. Og vil under ingen omstændigheder kunne nå det inden valget.”

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilken post Vestager får i den nye kommission, men ifølge Thorning er Danmark blevet lovet en ”tung post”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00