Hornbech: Tegninger af Muhammed skader integrationen

TEGNINGER: Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) forstår ikke, hvorfor der fortsat er personer, som vil håne og spotte profeten Muhammed gennem satiretegninger. Det skader integrationen, skriver hun i dagens Politiken.

Venstrepolitiker og forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kritiserer i dagens Politiken de personer, som fortsat mener, det er i orden at lave grin med profeten Muhammed.
Venstrepolitiker og forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kritiserer i dagens Politiken de personer, som fortsat mener, det er i orden at lave grin med profeten Muhammed.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Per Bang Thomsen

Det gavner absolut ikke integrationen af muslimer i Danmark, at man bliver ved med at gøre grin med profeten Muhammed og eksempelvis tegner ham som en hund.

Det mener forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der i et debatindlæg i dagens Politiken langer ud efter de personer, som fortsat mener, det er i orden at bringe karikaturtegninger af profeten Muhammed.

“Ingen kan vel ærligt tro på, at det gavner integrationen, at tusinder og atter tusinder af velintegrerede muslimer i Danmark ustandseligt føler, at deres profet bliver hånet,” skriver Venstre-politikeren.

Respekt for forskelligheder
Meldingen kommer efter weekendens skudangreb i København, hvor to personer efter alt at dømme blev dræbt af en ung muslimsk mand, som blandt andet sympatiserede med Islamisk Stat i Syrien.

Ingen kan vel ærligt tro på, at det gavner integrationen, at tusinder og atter tusinder af velintegrerede muslimer i Danmark ustandseligt føler, at deres profet bliver hånet.

Birthe Rønn Hornbech (V)
Forhenværende integrationsminister

Angrebet kom blot en måned efter, at satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris blev udsat for et voldsomt terrorangreb, og begivenhederne har endnu engang sat fokus på ytringsfriheden i Danmark.

Men ifølge Birthe Rønn Hornbech blev ytringsfriheden ikke en grundsgrundlovssikret ret, for at flertallet skulle forhåne mindretallet.

“Tværtimod giver frihedsrettighederne os ret til at leve i Danmark med vor forskellige tro og kulturer. Men uden gensidig respekt kan vi ikke leve med vores forskelligheder,” skriver Birthe Rønn Hornbech i debatindlægget.

Vi skal lære af USA
Hun forstår ikke, hvorfor tegninger af profeten Muhammed er “så vigtige for de såkaldte danske værdier”:

“Hvorfor skal der kæmpes så indædt for dem, og hvorfor skal vi i trods blive ved med at bringe dem, når de ikke rykker noget som helst i Danmark end netop at nedgøre mennesker med religiøse følelser?” spørger hun. 

Hun mener derimod, at vi i Danmark bør lære af de multikulturelle amerikanere, som ifølge venstrepolitikeren ikke lider “af denne ubændige trang til at manifestere deres ytringsfrihed i tegninger, der sårer en masse mennesker inden for nationens religiøse mindretal.”

“Og USA er et frit land, om end nationens indbyggere sikkert ikke kan leve op til vores mangel på almindelighed høflighed og hensynstagen,” skriver den forhenværende integrationsminister i Politiken.

V-top er uenig
Meldingen får dog ingen opbakning fra Venstres top.

Næstformand Kristians Jensen udtaler til jp.dk, at han ikke deler den tidligere integrationsministers holdning.

"Jeg er uenig. Ytringsfriheden gælder alle, og vi skal ikke begynde at lægge moralske vurderinger ned over, hvad der er rigtigt og forkert at sige eller tegne," siger han.

Tegner Birthe Rønn Hornbech Venstres linje med sit debatindlæg?

"Nej. Hun tegner alene Birthe Rønn Hornbechs linje," siger Kristian Jensen til jp.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00