Debat

Hvordan skal fremtidens politi se ud?

POLITIDEBAT: En ny række debattører sætter i den kommende måned fokus på, hvordan fremtidens politi skal se ud, og hvad den næste politiaftale skal indeholde. Mød hele debatpanelet, der tæller en bred vifte af fagfolk og beslutningstagere. 

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Februar måneds angreb i København har skabt fornyet opmærksomhed om politiets arbejde. Det sker samtidig med, at tiden for en genforhandling af politiaftalen nærmer sig.

I den nuværende aftale for 2012-2015 er der blandt andet fokus på en styrkelse af politiets indsats mod bander, indbrud og grænseoverskridende kriminalitet, men aftalen indeholder også effektiviseringskrav for et par hundrede millioner kroner.

Hvordan er det så gået? 

Er der for meget måling og vejning og for lidt borgerkontakt og klassisk politiarbejde i politiet? Passer politiets rammer til de aktuelle udfordringer? Er ordensmagten klædt godt nok på til at forhindre og opklare hverdagens små forbrydelser og avanceret økonomisk kriminalitet, bandeaktivitet og terror?

I den kommende tid spørger Altinget: justits beslutningstagere, aktører og fagfolk: Hvordan skal fremtidens politi se ud, og hvad skal den næste politiaftale indeholde?

Fakta
Justitsdebatten på Altinget : justits har til formål at fokusere og styrke den retspolitiske og retsfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget : justits derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.


Justitsdebatten vil i den kommende tid sætte fokus på, hvordan fremtidens politi skal se ud, og hvad den næste politiaftale skal indeholde.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Mød hele panelet her:

Trine Bramsen (S)
Rets- og menneskerettighedsordfører. Trine Bramsen har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne siden 2011. Hun har tidligere været formand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Hun er uddannet cand.scient.soc. ved Roskilde Universitetscenter.

Peter Skaarup (DF)
Retsordfører og gruppeformand. Peter Skaarup har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti siden 1998 og har blandt andet været formand for Retsudvalget fra 2005-2011. Han er uddannet ved Aarhus Katedralskole.

Karina Lorentzen (SF)
Integrations-, menneskerettigheds- og retsordfører. Karina Lorentzen har været medlem af Folketinget siden 2007 og formand for Retsudvalget siden 2011. Hun har en uddannelse fra Kolding Købmandsskole (1993) og er akademiøkonom med speciale i østeuropæisk handel fra Esbjerg Business College.

Karsten Lauritzen (V)
Rets- og udlændingeordfører. Karsen Lauritzen har siddet i Folketinget for Venstre siden 2007. Han har tidligere været formand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Karsten Lauritzen har en bachelor i politik og administration ved Aalborg Universitet.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet. Bendt Bendtsen var formand for Konservative fra 2000-2008. Fra 2001-2008 var han vicestatsminister og økonomi- og erhvervsminister. Han blev politiassistent i 1980 og kriminalassistent i 1984 ved kriminalpolitiet i Odense. Han har desuden været næstformand i Odense Kriminalpolitiforening fra 1989-92.

Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet. Claus Oxfeldt blev ansat som politibetjent i 1985. Han har blandt andet arbejdet i kriminalpolitiet, bevillingspolitiet og som uddannelsesleder. Fra 1999 til 2007 var han formand på Station 1/City, og fra 2007-2013 var han formand for Københavns Politiforening. Claus Oxfeldt har desuden færdiggjort en diplomuddannelse i ledelse (2012) med særlig fokus på organisation, styring og strategi.

Anna Karina Nickelsen
Sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd. National repræsentant i det europæiske kriminalpræventive netværk EUCPN og i møder mellem de nordiske kriminalpræventive råd. Medlem af Justitsministeriets Retspolitiske Forskningsudvalg. Anna Karina Nickelsen er tidligere vicepolitimester i Rigspolitiet, anklager i politi- og anklagemyndighed samt sekretær i Udlændingestyrelsen.

Jørgen Pedersen
Formand for SSP-Samrådet i Danmark, som er et fagligt netværk af personer, der arbejder med kriminalitetsforebyggelse i de 98 kommuner i DK. SSP-konsulent i Silkeborg Kommune gennem 26 år og oprindeligt uddannet folkeskolelærer. Medlem af Forretningsudvalget i Det kriminalpræventive Råd.

Lars Holmberg
Lektor, ph.d ved det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Lars Holmbergs forskning inden for kriminologi og retssociologi centrerer sig omkring politiforskning, social pejling og forebyggelse. Lars Holmberg har en bred erfaring med ledelse af større kvalitative undersøgelser, blandt andet evalueringen af politireformen i Danmark.

Henrik Stevnsborg
Dr.phil. og professor i politi og politiret ved det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Henrik Stevnsborg har skrevet en lang række artikler om politi og politiforhold, både historisk og aktuelt samt nationalt og internationalt. Af bøger kan fremhæves: ”Politi 1682-2007”, i Samfundslitteratur 2010, der er skrevet som en lærebog i politiets historie.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00