Jann Sjursen: Behov for et socialt skatteloft

UDSATTE: En times ekstra arbejde giver 10 kr. udbetalt ud af en løn på 100 kr. efter skat blandt udsatte kontanthjælpsmodtagere. Absurd og demotiverende, mener Rådet for Socialt Udsatte, der foreslår et socialt skatteloft. Enhedslisten er positiv over for idéen, mens SF er afventende.
Venstre er skeptisk over for forslaget om et socialt skatteloft.
Venstre er skeptisk over for forslaget om et socialt skatteloft.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Udsatte kontanthjælpsmodtagere, som får nogle timers arbejde, føler, at det er lidt til grin og mister måske lysten. Få timers arbejde er ellers for mange et godt afsæt til at finde et såkaldt rigtigt arbejde senere og komme ud af f.eks. sit misbrug.

Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

Det er ingen guldrandet fornøjelse for udsatte kontanthjælpsmodtagere at tage lidt ekstra arbejdstimer hver måned.

En misbruger eller hjemløs på kontanthjælp, der vælger at tage et par dage eller timers arbejde hver måned, får f.eks. kun ubetalt ti kr. for hver 100 kr., han eller hun tjener.

Det møder stor kritik fra formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, der mener, det er "absurd" og kan være "decideret demotiverende" for samfundets allersvageste.

"Udsatte kontanthjælpsmodtagere, som får nogle timers arbejde, føler, at det er lidt til grin og mister måske lysten. Få timers arbejde er ellers for mange et godt afsæt til at finde et såkaldt rigtigt arbejde senere og komme ud af f.eks. sit misbrug," siger han.

En sammensat marginalskat på 90 procent for mange i denne gruppe skyldes, at indkomsten bliver modregnet en lang række af fradrag til f.eks. boligstøtte og børnetilskud.

Sæt et socialt skatteloft
Rådet for Socialt Udsatte foreslår i stedet, at man fastsætter et "socialt skatteloft" på 70 procent.

Han har sendt et brev til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), der i løbet af det kommende år skal stå i spidsen for en "socialt afbalanceret" skattereform, som det hedder i regeringsgrundlaget.

Enhedslisten er enig med Jann Sjursen i, at skatten for skal lettes for dem, der tjener mindst.

"Man gør det besværligt og uhåndterligt for de her mennesker. Det skal kunne betale sig at yde en ekstra indsats. Derfor bør man lette skatten i bunden for lønmodtagere, men også for folk på overførselsindkomster, der har det svært nok i forvejen," siger Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten.

"Om det lige skal skrues sammen på den måde, som Rådet for Socialt Udsatte foreslår, må vi tage stilling til," fortsætter han.

V: Forkert medicin
Tankerne om et socialt skatteloft blev konsekvent afvist af den tidligere regering, der mente, at incitamentsproblemer blev løst med lavere ydelser. Og et socialt skatteloft på 70 procent møder fortsat ikke åbne arme fra Venstre.

"Om særligt udsatte får 10 eller 30 kr. udbetalt for en times arbejde gør ikke den store forskel for deres motivation. Den generelle høje skatteprocenten er et problem for arbejdsmotivationen i hele landet. Derimod giver en samlet handlingsplan for den udsatte bedre muligheder for at komme ud af sine problemer," siger Eyvind Vesselbo, socialordfører i Venstre.

Ender i kriminalitet
Hos forstanderen for Kristeligt Studenter-Settlement på Vesterbro i København, Johs. Bertelsen, der i 25 år har arbejdet med udsatte og beskæftigelsesprojekter, vækker forslaget stor glæde.

"Mange er kun motiverede, fordi de er bange for at miste deres kontanthjælp. Vi kunne motivere dem bedre med en højere fortjeneste, som også vil give mange udsatte en naturlig tilgang til det at arbejde og være på en arbejdsplads," siger han.

Han mener, at sanktioner ikke virker, fordi der ofte er tale om mennesker, der aldrig har haft et arbejde.

"Vi er nødt til at arbejde med dem pædagogisk, og her kan lønnen være et redskab. Desværre hører jeg ofte fra folk, der siger, at de finder pengene på anden måde som f.eks. salg af stoffer for at slippe for sanktionssystemet," siger Johs. Bertelsen.

Bør undersøges
Da Skattekommissionen i februar 2009 kom med sit udspil til en ny skattereform, anbefalede kommissionen, at fordelene og ulemperne ved et socialt skatteloft blev undersøgt.

SF's skatteordfører, Jonas Dahl, kalder forslaget "interessant", men forholder sig afventende til forslaget om et socialt skatteloft.

"Vi tager alle indspark med i overvejelser til en kommende skattereform. Foreløbig vil jeg dog ikke forholde mig til det konkrete forslag," siger han. 

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00