Analyse af 
Erik Holstein

Kannibalen Alex mæsker sig i blå stemmer, men duer ikke til at flytte vælgere over midten

LA's succes skyldes kannibalisme i den blå blok, Moderaterne taber lidt til alle sider, og de frafaldne socialdemokrater får eksil hos SF. Det og meget mere kan aflæses af en ny analyse af af de store vælgervandringer siden valget. Mere end 40 procent af vælgerne har skiftet parti, og omkring 588.000 af regeringspartiernes vælgere har fundet nye græsgange.

Alex Vanopslagh og Liberal Alliance er gået støt frem i meningsmålingerne siden folketingsvalget, men succesen flytter kun rundt på de blå vælgere.
Alex Vanopslagh og Liberal Alliance er gået støt frem i meningsmålingerne siden folketingsvalget, men succesen flytter kun rundt på de blå vælgere.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hvis den succesombruste LA-leder Alex Vanopslagh på et tidspunkt lader sig lokke af sirenesangen og bebuder sit statsministerkandidatur, skal han have løst et åbenlyst problem: Han skal være i stand til at nappe vælgere fra andre partier end de blå alliancepartnere. Og på det punkt er der rigtig langt hjem.

Det fremgår klart af de vælgervandringer efter folketingsvalget i 2022, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har analyseret for Altinget.

Tallene er nettotal, og siden valget har Liberal Alliance fået svimlende 213.000 nye vælgere i nettotilgang. Et utroligt resultat på meget kort tid, som tilmed bygger oven på en eksplosiv fremgang ved folketingsvalget.

Venstre har været den store sponsor efterfulgt af Konservative, Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige. Indtil videre tyder det på, at Pernille Vermund har haft held til at tage en pæn del af NB-vælgerne med over i LA.

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Bagsiden af LA-succesen
Ser man på de fem partier, der udgjorde flertallet bag S-formand Mette Frederiksen på valgnatten, har Vanopslagh kun formået at stjæle 0,1 procent fra socialdemokraterne, mens der står et rundt nul ud for de andre partier.

Den er ikke et problem for LA, så længe partiet kan agere som et rent fløjparti med skarpskårne synspunkter. Men tvinges Vanopslagh i front for blå blok på grund af partiets størrelse, er det en anden sag. Uden evne til at få vælgere over midten, vil Vanopslagh være en ønskemodstander for socialdemokraterne.

Mønstret i vælgervandringerne illustrerer et andet strategisk problem: Nemlig at de andre borgerlige partier har en åbenlys interesse i en svækkelse af LA, så de får en chance for at vinde deres vælgere tilbage.

Det skaber en helt anden dynamik end i 00'erne, hvor V og K kunne have et lydefrit samarbejde med DF, netop fordi DF var i stand til at vinde vælgere over midten. Først da Thulesen (DF) ved valget i 2015 indkasserede titusinder af Venstre-vælgere, gik Løkke målbevidst efter at svække DF. Den mekanisme kan også ramme Vanopslagh. 

0:000:00